Мастрід січня: 15 сніжних книжок

Фото: Поліни Афанасьєвої

Коли за вікном холод, хочеться зануритися в плед і не виходити з помешкання до весни. Проте, такі радикальні методи можуть дозволити собі лише ведмеді, тому доводиться шукати інші способи боротьби з зимою. Та хіба треба з нею боротися? Ми радимо отримувати задоволення від кожного дня незалежно від пори року. Ба більше – стільки гарних книг про сніг прагнуть вас переконати в тому, що зима може бути не тільки суворою, але й загадковою, магічною, навіть, трохи лячною.

Ми обрали для вас 15 різноманітних книжок, в яких сніг відіграє чи не найголовнішу роль. Добірку можна використати як підказку для #YakabooBingoWinter2018_4 ?


Читати: Новий річний флешмоб розпочинається уже сьогодні! Долучайтесь та вигравайте валізу книжок!


09_3_1_01

«Най сніжить» Джон Грін, Лорен Міракл та Морис Джонсон


Якщо вас зненацька накриває сніговий буран, то у вас є декілька варіантів подальших дій. Можна ненавидіти погоду та сидіти на місці, навіть якщо ви застрягли у величезному заторі. А можна вийти на вулицю, знайти затишне кафе та посмакувати гарним теплим напоєм. Хто знає, можливо, цей простий вчинок може стати поштовхом для цікавих подій не тільки у вашому житті, але і в житті інших незнайомих людей. Так, принаймні, сталося з головною героїнею першого з трьох оповідань збірки – Ювілей (так, це ім’я) вирішує не сидіти в холодному експресі, що застряг у снігових заметах, а піти до вафельної. Після цього життя дівчинки кардинально зміниться, як і життя героїв з інших оповідань.

Ця легка новорічна збірка була написана в жанрі підліткової літератури, проте вона дарує правильний сніговий зимовий настрій та гарно розважає. А чи це не найголовніше у книжках про сніг?


09_3_2_01

«Срібні ковзани» Мері Мейп Додж


«Срібні ковзани» – це представник класичної дитячої літератури, але дорослим читачам теж варто звернути на неї увагу. Це не просто історія про дітей, це своєрідний підручник з географії та історії Голландії. Сам сюжет формується навколо родини, яка піклується про постраждалого на виробництві батька. Родина проживає бідно, проте дуже правильно. Саме на прикладі родинних та сусідських відносин, авторка зображає правильний уклад життя, родинні цінності та віру в дива.

Такі історії, як викладена у творі «Срібні ковзани» створені для того, аби молоде покоління могло зрозуміти, що таке добре і що таке погано на гарному прикладі, а дорослі читачі мали змогу повернути собі жагу до мрій та віру у справедливість.


09_3_3_01

«Спогади про одне Різдво» Трумен Капоте


Трумен Капоте відомий читачам своїми історіям «Сніданок у Тіффані» та «Інші голоси, інші кімнати». Проте, автор дуже добре писав і коротку прозу. «Спогади про одне Різдво» – це невеличке оповідання, в якому заховане ціле життя. Літня жінка та семирічний хлопчик упродовж одного року відмовляють собі у всьому, аби напередодні Різдва спекти з десяток пирогів та розіслати їх поштою.

В цьому оповіданні є всі ті особливості різдвяного періоду, які роблять зиму магічною. Після прочитання залишається ялинковий аромат та велике бажання пекти пироги.


09_3_4_01

«Різдво Еркюля Пуаро» Агата Крісті


Якщо ви впевнені, що на свята не буває злочинів та вбивств, тоді беріть цю історію Агати Крісті. За вікном Різдво, а мільйонер Сімеон Лі знайдений мертвим. У кожного героя книги є свої мотиви для вбивства – особисті або майнові. Але після короткого знайомства з членами родинного кола стає незрозумілим, як один з цих неординарних людей міг створити такий страшний злочин? Еркюль Пуаро знайде відповідь, ви будьте певні.

Заметіль та зима чи не найкращі спільники злочину, і Агата Крісті неодноразово використовувала цей антураж у своїх історіях. Сумніватися у таланті Агати Крісті не доводиться, тому ця книга точно подарує декілька годин цікавого читання.


09_3_5_01

«Диявольськигеніальноалкогольний пунш бажань» Михаель Енде


Ця історія починається на віллі «Страхіття» у переддень Нового Року. Таємний радник мага Вельзевул Домовикус та його жадібна тітка Тиранія зварили диявольськигеніальноалкогольний пунш, який може виконати будь яке бажання! А справдження бажань магові треба, бо він порушив свій контракт зі створення різноманітних жахіть і тепер сам потребує магічної допомоги. Але все було би дуже просто, якби не було посланців Великої Ради тварин. Тому, ворон та кіт об’єднаються, аби протистояти великому лиху.

Ця історія була покладена у мотив мультфільму «Вунш-Пунш», тому аби порівняти, що краще (якщо хтось ще сумнівається) та просто отримати задоволення від магічної новорічної історії – треба читати!


Читати: Дивовижні магічні світи: 14 фентезі-новинок, що вийшли українською


09_3_6_01

«13 Різдвяних Історій» ВСЛ


Тематичні збірки оповідань вже давно стали повноцінними гравцями на книжкових полицях. Майстерність короткого оповідання поєднується з магією Різдва – і тоді з’являються ось такі неймовірні книги, як «13 Різдвяних Історій», що побачила світ у Видавництві Старого Лева. Особливість цієї збірки в тому, що всі оповідання написані сучасними українськими авторами. Для кожного з них Різдво має особливе забарвлення, тому у збірці переплітаються реальність та містичність, філософія та гумор, історії кохання та іронія.

Читати збірки, коли за вікном сніг, ніби проживати декілька життів за короткий час. До того ж, таке видання дозволяє познайомитись із творчістю сучасників та обрати для себе тих, з ким ви хотіли би познайомитись ближче у майбутньому.


09_3_7_01

«Різдвяна Історія» Чарльз Діккенс


Головний герой оповідання Скрудж – настільки скупий чоловік, що гроші та їхнє накопичення давно стали головною метою його життя. Але Різдвяний Дух має іншу думку щодо життя чоловіка, тому посилає до нього трьох незвичайних посланців – Янголів Минулого, Теперішнього та Майбутнього. Ці три зустрічі напередодні Різдва повністю змінять характер Скруджа та його погляди на світ.

Неможливо уявити зимовий період без творів Чарльза Діккенса. Визнаний майстер повчального роману створив настільки гарні історії, що їхня популярність не вщухає і досі. Кожен книголюб та освічена людина має за своє життя познайомитися хоча б з одним із творів Діккенса.


Читати: Свято наближається: 7 книг для різдвяного настрою


09_3_8_01

«Сніговик» Ю Несбьо


Перший сніг – це завжди магія. Але не завжди добра. До такого висновку й приходить Харрі Холлє, коли шукаючи зниклу жінку. Він дізнається, що кожного року з першим снігом у Норвегії зникає заміжня жінка. Сповнений впевненості розв’язати цю загадку, головний герой занурюється у хурделицю серійних вбивств.

Ця книга, яку нещодавно екранізували, не перша в циклі про Харрі Холлє, проте вона – одна з найбільш популярних. Цей детектив настільки заплутаний, що до останніх сторінок неможливо зрозуміти, хто винний, а Ю Несбьо відкриває світ скандинавських письменників з нової сторони.


Читати: 11 найбільш очікуваних екранізацій 2017 року. Частина друга


09_3_9_01

«Дванадцять місяців» Самуїл Маршак


Коли маленьку дівчину відправили у ліс за пролісками серед грудня місяця, ніхто не міг уявити, що вона повернеться не лише з корзинкою квітів, але і розповіддю про Дванадцять Місяців, де зимові місяці – це шанобливі старці, а весняні – наймолодші хлопці. Усі герої нетерпляче прямують до лісу аби познайомитися з дивовижними Місяцями, але що ж насправді на них там чекає?

Ця казка знайома кожному, бо історія пошуку пролісків серед зими стала справжньою легендою. Проте, в ній набагато більше цікаво, ніж зберігає пам’ять. Саме тому, коли за вікном холод та зима, дуже приємно зігріватися спогадами про романтичний Квітень або теплий Липень.


09_3_10_01

«Сяйво» Стівен Кінг


Великий готель у горах. Влітку він гостинно відкриває всі двері і запрошує гостей з різних куточків планети, але що ж там робиться зимою? Коли сніг укриває все навколо товстим шаром, у готелі прокидаються привиди. Наскільки багато їх може уміститися у невеличкій будівлі та як родина головного героя впорається з зимівлею майже на краю світу? Про це й розповість історія Короля Жахів.

Сніг ховає усе і робить його світлим ззовні. Але те зло, що може сховатися під ним або причаїтися в темряві може страшенно налякати. Тому, якщо ви обираєте книгу Стівена Кінга будьте готові, що декілька наступних ночей ви будете спати зі ввімкненим світлом. Принаймні, ми вас попередили.


09_3_11_01

«Хроніки Нарнії» Клайв Стейплз Льюїс


Нові цікаві світи можна знайти там, де ви не очікуєте. Ось, наприклад, у творі Люїса Клайва Стейплза головні герої знаходять вхід у чудернацький світ у звичайній такій шафі. У Нарнії живуть фантастичні істоти – кентаври, дріади, фавни та інші, а охороняє країну лев на ім’я Аслан. Проте, не все так добре у магічному світі. Зла Біла Відьма вкрила світ квітучої Нарнії вічною кригою та прагне підкорити собі її мешканців. Чарівний світ треба рятувати, і діти не залишаться осторонь.

Вже не одне покоління приходить у захват від Хронік Нарнії. Діти заглядають в усі шафи, прагнучі знайти чарівну країну. Та що там діти, навіть дорослі.. раз у раз та й поглянуть, чи не заховалися магічні двері за зимовим одягом. І якщо у вас ще немає такої звички, то радимо прочитати книгу «Хроніки Нарнії», може, саме ви маєте віднайти втрачений шлях до дива.


Читати: 14 товстих книжок, яких вистачить надовго


09_3_12_01

«Ожинова зима» Сара Джіо


Як думаєте, чи можлива заметіль на початку травня? Якщо ви із впевненістю говорите, що ні – тоді оберайте цю книгу. Історія розпочинається у 1933 році, коли мати-одиначка цілує свого сина та йде на нічну зміну. Коли вона повертається вранці, місто засипане снігом, а її дитина зникла. Лише маленький ведмедик застряг у сніговому заметі на узбіччі. Паралельно ми знайомимось із репортером Клер, яка у 2010 році дізнається про події 80-річної давнини. Як ці два життя об’єднаються та яка доля чекає на головних героїв і розповість «Ожинова зима».

Детективні історії не мають бути обов’язково жорстокими та кривавими. Сара Джіо огортає словами історію та веде читача до красивого фіналу. Це розважальне читання, в якому кожен знайде щось своє.


Читати: #ДвіДумки: Сара Джіо. Ожинова зима


09_3_14_01

«Сніги Кіліманджаро» Ернест Гемінгвей


Невеликі оповідання є візитівкою автора, адже він вкладав у свої роботи особистий досвід та почуття. «Сніги Кіліманджаро» розповідають про молодого письменника, який вмирає на руках його подруги. Далека та чужа Африка стає для чоловіка могилою й саме в цей час усе життя з’явиться перед очима.

Гемінгвей найкраще пише про місце людини у цьому життя, про пошук свого призначення та про кохання. Усі ці складники отримують форму у простому оповіданні автора, але якщо придивитись – то можна захлинутися у глибині почуттів та метафор. Треба лише почати читати.


09_3_13_01

«Сніг» Орхан Памук


У романі Нобелевського лауреата Орхана Памука, сніг – не лише гарний заголовок твору, але і з’являється майже на кожній сторінці книги. Це дуже серйозний роман, дія якого починається у 1990-х роках. За задумом автора, книга є сумішшю з трагедії та фарсу, сміху та сліз. Головний герой Ка повертається у Туреччину після 12 років вигнання. Головною метою повернення є розслідування самогубств молодих дівчат та пошук старої знайомої. Проте через сніг Ка опиняється відрізаним від усього світу у місті Карса, де у цей самий час відбувається військовий переворот.

За задумом автора, головний герой не тільки у сніговій пастці, але й знаходиться між двох світів – Європи та Туреччини того часу. Це роман не тільки великий за об’ємом, але й містить у собі багато інформації для роздумів.


Читати: 10 геніальних книг нобелівських лауреатів в українському перекладі, які варто прочитати


09_3_15_01

«Країна Мумі-Тролів» Туве Янсон


Якщо ви не знаєте, як Мумі-Тролі готуються до зимівлі, тоді вам треба терміново читати цю серію. Про підготовку до зими розповість «Капелюх Чарівника», а про цікаві зимові пригоди можна дізнатися у книзі «Зима-чарівниця».

«Зима-чарівниця» – історія першого знайомства Мумі-Троля з зимою, бо до цього він ніколи не бачив справжньої зими. Туве Янсон акцентує свою увагу на почуттях головного героя, бо зима приготувала для нього безліч несподіванок, радостей та відкриттів. Дуже цікаво спостерігати за тим, як Мумі-Троль відкриває для себе досить незнану зиму, що і сам починаєш дивитися на звичні речі з іншого кута. А це чи не найголовніше під час зими!


Читати: Зимовий та різдвяний настрій: 15 новинок для дітей

Читати: Have yourself a merry little Christmas. 12 книжкових новинок для різдвяного настрою

Полина Афанасьева
По образованию – международник-переводчик, но в профессиональной жизни связана вплотную с текстами. С самого раннего детства уверена, что книга – лучший подарок. Когда кто-то видит отдых в компьютерных играх или кулинарии, я отдыхаю с книгой. В свободное от работы и чтения время люблю путешествовать, открывая новые уголки родной страны и всего мира. Про все книги и путешествия делюсь в своём микроблоге в Instagram.
https://www.instagram.com/belle_library/

517 thoughts on “Мастрід січня: 15 сніжних книжок

    Залишити відповідь