В кожного життя – свій сенс

Напевне кожного з нас на певному етапі життя турбувало (або й турбує досі) питання: в чому полягає сенс мого життя? Знайти відповідь на це непросте питання іноді досить складно. Віктор Франкл, відомий австрійський психотерапевт, стверджував, що кожне життя має свій унікальний сенс, який людина визначає самостійно, тільки тоді він матиме справжнє значення для неї.

Людині не можливо нав’язати якийсь чужий сенс, тому що не має загального абстрактного сенсу для всіх, кожне життя неповторне і має свою специфічну місію. Звичайно, ім’я цього видатного вченого багатьом не говорить ні про що, та й я про нього до недавнього часу нічого не чула, доки не прочитала його працю «Людина в пошуках справжнього сенсу: психолог у концтаборі» (Man’s search for meaning: the classic tribute to hope from the holocaust), що нещодавно з’явилася українською мовою у видавництві «Клуб сімейного дозвілля» в перекладі Олени Замойської.

Щиро кажучи, я ніколи не ведусь на гасла типу: «належить до десяти книжок, які найбільше вплинули на життя людей у всьому світі»! (на обкладинці цієї праці красується саме таке гасло). Вони не викликають в мене бажання придбати і прочитати книгу, радше навпаки. Крім того, я постійно намагаюсь уникати книг з психології, бо вони вимагають багато часу та вдумливості, і тому купую їх дуже рідко, зважаючи на те, що мої читацькі «хочу» постійно зростають, немовби в арифметичній прогресії, я просто не встигаю читати все, що купую. Проте з Віктором Франклом все було по-іншому, адже це був подарунок і я була змушена його прочитати (про що я зовсім не шкодую).
Отже, про переваги книги і її зміст. Величезним плюсом праці Віктора Франкла «Людина в пошуках справжнього сенсу», на мою думку, є її доступність: написана легкою розповідною мовою з мінімум фахової термінології, невелика за обсягом, не містить нічого зайвого, все чітко по суті з практичними прикладами, на додачу ще й ціна спокусливо низька.

Складається книга з двох частин: «Досвід життя в концентраційному таборі» і «Основи логотерапії». Перша частина книги – це шокуюча суміш фактів і подій, очевидцем яких став автор книги єврей за походженням, з глибоким фаховим аналізом того, що відбувалося. В ній автор розглядає три фази душевної реакції людини на життя в концтаборі: період після прибуття до табору, період глибокого занурення в буденне життя табору і період після звільнення. Оскільки я, крім загальновідомих фактів, нічого не знала досі про Голокост і безчинства фашистів проти мирного єврейського населення, ця частина книги справила на мене приголомшливий ефект. Правда без прикрас, яку необхідно пояснити, – так я б коротко окреслила її.

У другій частині Франкл якомога стисліше і доступніше пояснює читачам свою теорію під назвою логотерапія, яка, за словами самого автора, є психотерапією, зосередженою на сенсі людського існування, а також на пошуках цього сенсу людиною. Це своєрідний ознайомчий вступ до логотерапії з масою цікавих прикладів, які дають можливість зрозуміти основні терміни теорії, якими оперує автор. До речі, цю теорію Віктор Франкл винайшов ще до концентраційного табору і навіть написав наукову працю про неї, проте після потрапляння в табір рукопис з цією працею був реквізований і, як непотріб, знищений. І саме почуття обов’язку та бажання відновити її для прийдешніх поколінь стали тим сенсом, який зберіг життя вченому, в цій жорстокій м’ясорубці людських життів.

«Людина в пошуках справжнього сенсу: психолог в концтаборі» – це книга, написана людиною, якій, з огляду на специфіку її роботи, не потрібно брехати. Навпаки Франкл намагається знайти істину: зрозуміти і пояснити психологію людини в надскладних умовах життя. Він не грає на почуттях читача, він сухо констатує факти, тверезо оцінює ситуації, повідомляє приголомшливі подробиці табірного життя, а також спонукає читача знаходити сенс свого життя в звичайних буденних речах, які його оточують. Книга, як на мене, буде цікавою і пізнавальною, як фахівцям, так і широкому колу читачів.

Мар’яна Глинка

Купити книжку в Yakaboo.ua

Мар'яна Глинка
Фейсбучний блогер, запекла книголюбка з самого малечку. Обожнюю похмурі дощові дні, бо вони ідеально пасують для вдумливого читання. Люблю рекомендувати книги незнайомим людям та відкривати для себе нові літературні шедеври. Затятий книжковий шопоголік. Хобі: читання, випікання та вишивання.
https://www.facebook.com/profile.php?id=100008334193205

10 thoughts on “В кожного життя – свій сенс

    Залишити відповідь