«Малий Вовчик» Іана Вайброу – дитяча книжка для поціновувачів мови

Час розповісти вам про мою найбільшу слабкість – серію про Малого Вовчика. Виходу кожної нової книги чекаю навіть більше, ніж власного дня народження. Що ж робить «Вовчика» таким особливим?

Наша любов почалась у 2008 році – саме тоді вийшла перша «Капосна книжка Малого Вовчика» (тоді ще у видавництві «Добра читальня»). Невдовзі світ побачила «Геройська книжка»... а потім запанувала тиша, поки за справу у 2012 році не взялось Видавництво Старого Лева.

30_12_03


Любий татко Малого Вовчика


Іан Вайброу – один із найтитулованіших британських дитячих письменників, який створив – задумайтесь на хвилину – більше прозових та поетичних 100 книжок для маленьких (і не дуже).

Уже в десять років Іан Вайброу заявив про свої письменницькі таланти, продавши місцевій газеті вірша про мертву кішку в коробці, але солідно писати книжки почав тільки в 1989 році.

Серія про «Малого Вовчика» з ілюстраціями Тоні Роса – найпопулярніша в його доробку. Наразі налічує 11 книг, але може бути й більше – побажаємо Іанові Вайброу доброго здоров’я та довгих років життя.

30_13_03

Українською «Малий Вовчик» зазвучав завдяки Орестові Стаднику та Вікторові Морозову. Уже вийшло у світ шість томів: «Капосна книжка Малого Вовчика», «Геройська книжка Малого Вовчика», «Школа привидознавства Малого Вовчика», «Малий Вовчик – лісовий детектив», «Піратська книжка Малого Вовчика» та «Малий Вовчик – отаман зграї».


З чого все почалось


Малий Вовчик ріс добрим і лагідним, а для порядного вовчого сімейства – це страшна ганьба. Тому батьки приймають вольове рішення й відправляють його до Школи Поганців до найбандитськішого вовка всіх часів і народів Вовчила Хижачила. Там Малого навчать, як стати справжнім капосним жахливцем, злюкою та нахабою.

Чи засвоїть Малий 9 капосних правил, щоб стати правдивим вовчком-задиракою… Щоб не спойлерити, скажу, що цей томик зібрав купу нагород у Сполученому Королівстві, а у фіналі не обійшлося без чарівних бобів.


Герой, детектив, пірат…


У першій книзі персонажів геть небагато, та згодом до Вовчика приєднується його менший братик Чухлик-Нюхлик (матусин пестунчик), голосистий кузен Репетун, ведмедик Нормус і галченя Гаврик. Не обходиться й без нових негативних персонажів, найпідступніший серед яких хитрий лис Крутихвіст, від якого так і разить перченим духом.

Усі книги про Малого Вовчика написані у форматі листів-щоденника, які пухнастик відправляє батькам. Він не тільки чемно ставить час, а і проставляє локалізацію (просто інстаблогер) і навіть ілюструє свої слова симпатичними малюнками.


30_17_03

«Малий Вовчик – отаман зграї»


Переходимо до найсвіжішого релізу серії – красивої зеленої книги зі страусом у шкарпетці. Цього разу Малому Вовчикові треба довести свій авторитет перед Псувачилом Гарч-Вовчингтоном – вовком, у якого під футболкою грають пружні м’язи. Але це не все, адже суперник улюбленого героя – ще той мажор, який гасає по лісу на автокемпері.

Хоча не тільки цим Псувачило допікає Малому – він ще й вибирає своїм талісмЕном Чухлика-Нюхлика, вовченя, яке ніколи не відзначалося вірністю ідеї. Тож тепер друзі мають місію – визволити молодшого братика, а ще з’ясувати, куди поділися кролики (тому що кролики – це не тільки цінне хутро….).


Скарбничка закреслених неологізмів


«Малого Вовчика» варто читати тим, хто любить шалені пригоди та філологам (справжнім та латентним), яким хочеться щодня відкривати щось нове в мові. Саме тут ви дізнаєтесь, що таке бути «гордо вмитим» «половненим», «справдоливим» і «мордоміром» та як виглядає Троянський Лосось і купа інших дивовиж із Моторошного Лісу.

І не дивіться на те, що ці книжки для дітей від семи до десяти років, – переконана, там загубили один нулик вкінці.


Читати: Життя, іронія й мистецтво: 5 книг із картинками для дорослих

Читати: Вовк Собаця. Книга про життя для дорослих, які залишились дітьми


Придбати серію книжок в Yakaboo

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

13 thoughts on “«Малий Вовчик» Іана Вайброу – дитяча книжка для поціновувачів мови

    Залишити відповідь