Ліян Моріарті «Таємниця мого чоловіка»: Пандора сьогодення

Фото: Катерини Молочко

Я і книжки Ліян Моріарті розминулись, як у морі кораблі. Спонсор нашої несумісності – усі ті, хто порівнює книжки авторки з творчістю Джоджо Мойєс, Сари Джіо та інших популярних авторок жіночих романів. Ви теж на це купились? Не вірте жодному слову! Ліян Моріарті не така. Якщо вже й порівнювати її з іншими письменницями, я б обрала Ґіліян Флінн і Полу Гоукінз. То хто ж вона – авторка жіночих романів чи детективів?

Ґіліян Флінн «Темні кутки»: що ховається в Темнокутті?


Ліян Моріарті


Ліян Моріарті – австраліська письменниця, яка за 14 років творчості видала сім романів для дорослих (так, ця невгамовна жінка ще і для дітей пише). Повний перелік її творів:

Як щодо жанру? Всезнающий гугл підказує «сучасна проза». Що ж дуже конкретно. Тоді поділюсь своєї думкою, що обкладинки та перші відгуки вводять в оману, мовляв, перед вами плюс один жіночий роман. Насправді ж, то радше психологічний трилер. Це лише моє припущення. Однозначно можна сказати тільки одне – усі сім романів Ліян Моріарті стали міжнародними бестселерами (яким би не був їхній жанр ?).


Тиждень у Сіднеї


Чотири сотні сторінок книжки «Таємниця мого чоловіка» – це сім днів життя головних героїв, яких тут до речі вдосталь. Перша й головна лінія: Сесилія (прим. думаю, саме вона стала прототипом героїні Різ Візерспун у серіалі «Велика маленька брехня»). Моріарті вирішує не ходити далеко й із першої сторінки вбити половину інтриги назви свого твору. Чий той чоловік, який має таємницю? Та отож Сесилії чоловік! Мене це не розчарувало, бо водночас із першої сторінки починається головна тема книжки «якби ж то…». Якби ж то старша дочка Сесилії не зацікавилася темою Берлінського муру. Якби ж то Сесилія не їздила в Берлін та не привезла шмат Берлінського муру. Якби ж то вона не зберегла ту каменюку. Якби ж то вона не згадала про неї та не пообіцяла віддати дочці. Якби ж то вона не полізла шукати шматок муру… Вона б ніколи не знайшла серед хаосу старих паперів лист.

Моїй дружині Сесилії Фіцпатрик.
Розпечатати тільки в разі моєї смерті

Поки ви все це переварюєте, Моріарті знову не гає час дарма й переносить вас на інший континент, де уже чекає наступна важлива персона. Я обіцяла Сідней? Зараз, зараз усе буде, Тесс саме дізналася, що її чоловік кохає іншу жінку. Вона вже пакує валізи і бронює квитки на найближчий рейс до матері, яка живе в Сіднеї. Нюансів про Тесс не розкажу, вони варті, щоби ви прочитали книжку 🙂

Як взагалі ці дві жінки перетинаються? Ще ніхто не знаю, рано для відповіді, але саме вчасно для нової героїні. Ось вона перед вами – старенька Рейчел. Їй зараз удруге в житті розіб’ють серце. Добре, що сталося вдруге ви дізнаєтесь просто зараз, у перший день, але що ж трапилось уперше? Доведеться почекати десь до середини книжки, щоби зрозуміти все. Дехто з читачів обурився, мовляв, якщо все зрозуміло, то нащо читати далі?! Можливо, для іншої книжки це було б логічно, але не для «Таємниці мого чоловіка». Коли розкриєте головні секрети героїв, вони так тісно переплетуться, що ви відкладете всі справи й будете чимдуж мчати до фінішної останньої сторінки.


50 на 50


Єдине з чим я досі не визначилась – чи сподобався мені фінал. Він, як монета, має дві сторони. З одного боку, у всій красі розкрита тема «якби ж то…». З іншого – я не розумію сенс детективних історій, коли «у чому справа» не дізнається жоден персонах, лише читач. Вас такі дурниці не хвилюють? Тоді приємний бонус: всю сіль будете знати лише ви.


Кому варто прочитати «Таємницю мого чоловіка»:


Найпопулярніші книжки Форуму видавців 2017. Частина перша


Кому не варто читати:


  • тим, хто полюбляє класичні твори;
  • тим, у кого сіпається око від феміністичних тем (тут їх буде вдосталь);
  • тим, хто не шукає мелодраматичний сюжет.

Схожі книжки: Ліян Моріарті «Велика маленька брехня», Лорен Ґрофф «Долі та фурії», Пола Гоукінз «Глибоко під водою».


Купити книжку в Yakaboo

Катерина Молочко
SMM в Yakaboo.ua, книголюб та автор проекту Best Books https://vk.com/b__books. Читаю лишень книжки з певною загадкою (детективи) або важкі психологічні твори (трилери), загалом усе те, що Джої заховав би у морозилку. Вірю, що поганих книжок не існує, є просто не та цільова аудиторія.
https://katemolochko.wixsite.com/blog

9 thoughts on “Ліян Моріарті «Таємниця мого чоловіка»: Пандора сьогодення

    Залишити відповідь