«Ліндберґ» або Мишеня, яке вчить не здаватися

«Ліндберґ. Історія неймовірних пригод Мишеняти-летуна» – перша книга німецького письменника-ілюстратора Торбена Кульмана.


З дитинства Торбена вабили до себе різні загадкові механізми і малювання. А після закінчення у 2012 році університету, де Кульман удосконалювався в мистецтві іллюстрації і дизайну, його захоплення виплеснулося на папір книжками для дітей, присвяченими видатним винахідникам. Першу книгу з серії про авіаторів Торбен Кульман присвятив Ліндберґу.

Чарльз Ліндберґ – американський пілот, який першим в світі здійснив трансатлантичний безпосадочний переліт з Нью-Йорка до Парижа і відразу став легендою. У книзі Торбена він трансформується в мишеня, яке стало конструктором і здійснило неможливе, – піднялося в небо і перелетіло Атлантику. От тільки, якщо сам Ліндберґ народився і жив в Америці, то мишиня автор поселив на протилежному березі Атлантики, в своєму рідному місті Гамбурзі. І пустив його летіти по сторінкам книги назустріч його прототипу – у Нью-Йорк.

Lindberg_4

Ілюстрації книги виконані майстерно. В реалістичній манері перед нами з’являються вулиці, порти, креслення літаків, газети і люди того часу. Головний герой виглядає, як цілковито реалістичне мишиня з блискучими допитливими очима. Композиційно ілюстрації продумані і зважені, весь час ми бачимо, що їх автор справжній майстер своєї справи. Зображення об’ємні, мають перспективу, майже кожна з них може бути прикладом для пояснення дитині основ композиції. Монохромна коричнево-сіра гама створює відчуття занурення в історію і атмосферу того часу.

pp0274

Коли в книзі йшлося про велике переселення мишей, над якими нависла небезпека знищення людьми, у Америку, я спіймала себе на думці, що написано це не про мишей і людей, а про початок другої світової війни, про нацизм у Німеччині, коли тисячі євреїв покинули Європу, рятуючись від етнічних чисток. У дітей, які ніколи не чули про цю трагедію, таких асоціацій не виникне, а дорослі оцінять тонкий натяк.

«Ліндберґ» – це історія руху до своєї мети, історія винахідника, який пробує знову і знову, не зупиняється на невдачах, а шукає шлях до їх подалання і досягає мети. Спостерігаючи за мишеням-винахідником дитина побачить, що шлях до успіху – це не миттєвий зліт, а сходинки, деякі з яких закінчуються падінням. Але розум, міркування і наполеглевість можуть здійснити неможливе і підняти вгору.

Зворушливо виглядає останній розділ історії, де ми бачимо хлопчикаЧарльза Ліндберґа, який з захопленням розглядає театральні афіші вистави про мишиня, яке перелетіло Атлантику.

Серію книжок створених Торбена Кульманом продовжить історія «Армстронг». Мені вже цікаво подивитися, яким же перед нами з’явиться той самий Армстронг в його інтерпрітації.


Схожі книги: Якщо ви хочете занурити дитину у світ винахідників і конструкторів, зверніть увагу і на книжки «Армстронґ. Неймовірні пригоди Мишеняти, яке літало на Місяць» Торбена Кульмана і «Як змайструвати літак» Мартіна Содомки та решта книжок із серії.

Купити книжку в Yakaboo


ЧитатиСуперкоротка інструкція до мотоцикла

Марина Зеленюк
Здається не так вже й давно, а насправді майже 9 років тому, коли в мене народилася донька, я отримала чудовий шанс повернутися у дитинство і знову зануритися у світ ігр, відкриттів і дитячих книжок. Обираючи книги для доньки, мені часто доводилося розгублено блукати книгарнями, намагаючись не заблукати в цьому різноманітті. В той час мене врятували батьківські форуми, де люди обмінювалися враженнями від прочитаного. Дуже приємно бачити, що зараз цей батьківський рух розвивається і виходить на сторінки інтернет-книгарень. Із задоволенням приєднуюсь до нього і ділитимусь з вами враженнями від книжок, які читаю разом з донькою.

14 thoughts on “«Ліндберґ» або Мишеня, яке вчить не здаватися

    Залишити відповідь