Коли ветерани війни виходять на пошуки вбивці

Що може злякати людину, яка бачила десятки смертей на війні? Можливо, голоси цих жертв у своїй голові?


Є книги, прочитання яких нічим не зумовлювалося, крім обкладинки. У даному разі «Твоя перша остання брехня» Харлана Кобена — з силуетами і камерою — була абсолютно незрозуміла, що і викликало бажання прочитати цей роман. До того ж познайомитися з новим для себе автором завжди цікаво.

Харлан Кобен — відомий американський письменник, автор десятків детективів, якого я чомусь плутав з фантастом Харланом Еллісоном. На його рахунку купа престижних премій, включаючи Едгара По та перебування у багатьох списках бестселерів. Його трилери часто пов’язані зі сплячими вбивствами — у далекому минулому чи серед пропавших безвісти.

Роман «Твоя перша остання брехня» вийшов у світ 2016-ого року, а вже зараз доступний і українському читачу.


За сюжетом, військовий пілот, учасниця бойових дій в «гарячих точках» Майя Штерн хоронить чоловіка. Його вбили двоє невідомих на очах у дружини. Згодом з’ясовується, що зброя — та сама, з якої чотири місяці до цього вбили сестру Майі. Ще більше все заплутується, коли Штерн бачить, що прихована камера, яку вона встановила для безпеки своєї дитини, зазняла її чоловіка — живого і здорового. Бачачи, що поліцейські не справляються з розслідуванням, вона вирішує сама зрозуміти, що ж відбувається.

Відразу скажу, що книга вразила і тепер Харлан Кобен стане одним з моїх фаворитів у жанрі детективу. Поступово читаючи, задаєш питання: «Ну як він розплутає все це?». І автор справляється.

Тут намішано багато всього — родинні таємниці, протистояння еліти та бідних, корпоративні змови, психіатрія і посттравматичний розлад. У романі навіть з’являється герой, прототипом якого скоріше за все був засновник ресурсу для викривачів «Wikileaks» Джуліан Асандж — він такий же параноїдальний і уряд однієї з європейських країн готує проти нього звинувачення.

Крім того, Харлан Кобен використовує у творчості благодійність. Він називає героїв іменами людей, які зробили спеціальну пожертву. Така собі літературна можливість робити добро і не задумуватися щодо імен персонажів.

Письменник багато консультувався з військовими, щоб максимально точно відтворити поведінку колишнього військового пілота і проблеми, з якими вона стикається вже у звичайному житті. Для американців посттравматичний стресовий розлад не менша проблема, ніж в Україні зараз. Адже люди, що проходять війну, уже не бачать світ так, як раніше.


Гадаю, фінал детективу вас не розчарує. У моєму випадку він взагалі спантеличив і склав усі пазли у голові. А заради моменту: «точно, як я не подумав» і читаються такі книги.

Дуже хотілося б, щоби книгу екранізували. Думаю, пишучи, Кобен тримає таке бажання у голові. Сюжет «Твоєї першої останньої брехні» достатньо динамічний і захоплюючий, щоб стати предметом уваги для голлівудських сценаристів.

Читати: Літо детективів: новинки + класика


Для кого: любителів детективів, психологів та книг про війну на Близькому Сході.

Схожі книги: детективи Харлана Кобена.


Купити книгу в Yakaboo

Роман Повзик
Запійний читач. Закінчив технічний університет, але замість дисертації з геомеханіки зайнявся медіакомунікаціями і консалтингом. Учасник незалежного мистецького об’єднання «Magnum Opus», яке організовує у Полтаві літературні заходи, зокрема презентації письменників (Іздрика, Кідрука, Жадана тощо). Намагається щодня писати по 1000 слів.
http://facebook.com/povzyk.roman

21 thoughts on “Коли ветерани війни виходять на пошуки вбивці

    Залишити відповідь