Книги схожі на Пісню льоду й полум’я. 7 варіантів для прочитання

16 липня 2017 року. Фанати екранізації «Пісні льоду й полум’я» вже помітили цю дату у календарі. Так, до виходу першої серії сьомого сезону залишився місяць! Книголюбам пощастило менше – Джордж Мартін обіцяв завершити шосту книгу «Вітри зими» до кінця 2017 року, дату не уточнював. Чи варто вірити Мартіну? З огляду на те, що він вже переносив дату виходу, є певні сумніви.


У будь-якому разі зима не так і близько, тож готуємось чекати «Вітри зими». Рецепт для серіаломанів: прочитати всі книги Джорджа Мартіна. Рецепт для книгоманів: обрати одну з семи книжок цієї добірки. Ми подбали, щоб кожна з них сподобалася поціновувачам Пісні льоду й полум’я.


1

“Хроніки Амбера” Роджер Желязни


«Хроніки Амбера» – цикл із десяти фентезі-романів. На перший погляд може здатись, що перша з них має досить банальний сюжет. Хлопець приходить до тями в лікарні. Хто він, що він тут робить? Герой нічого не пам’ятає, але не здається й намагається дізнатись, хто ж він у цьому світі. Виявляється, що й світу-то у певному сенсі не існує. Є лише величний прекрасний Амбер і Двори Хаосу. Усе інше, то їхні Тіні – нескінченні паралельні світи. Звісно, наш містер X з Амбера та ще й не абихто. Він Корвін – один із дев’яти принців. Так, маємо дев’ять претендентів і лише один престол Бурштинового королівства. Нічого не нагадує? 🙂

І перша книга, і вся серія досить динамічна. Ледь не кожна сторінка розкриває читачеві нові факти й на 180 градусів змінює думку про загальний сюжет. Вчорашні вороги стають друзями, а друзі – ворогами. Змінюється головний герой, а разом з ним і читач. Тож будьте обережні, не заблукайте у світах-відображеннях Амбера. Щоб зберегти свою космічну географію, не читайте запоєм більше за п’ять перших книг циклу. А щоб не заплутатись у самому циклі, робіть помітки про нових персонажів.

Вас чекає справжня космічна Санта-Барбара, яка неофіційно вважається основою «Матриці», а офіційно ніколи не буде екранізована. У всякому разі саме так заповів Роджер Желязни. Але… серіальний цикл «Пісні льоду й полум’я» на фінішній прямій і є інформація, що студія Skybound Entertainment займеться екранізацією Хроніки! Дякуємо Мартіну за всі ті рази, коли він розповідав про вплив «Хронік Амбера» на свою творчість. А от у прямому чи у переносному сенсі, то вирішувати вам.


2

“Чарівник Земномор’я”   Урсула Ле Ґуїн


«Чарівник Земномор’я» – перша книга серії романів Урсули Ле Ґуїн про вигаданий всесвіт Земномор’я. Цей світ складається з безлічі островів і острівців посеред малозвіданого безіменного океану. Урсула поступово розкриває карту, показуючи усю глибину і продуманість Земномор’я.

Перший острів про який дізнається читач – Ґонт. Саме тут народжується головний герой із кличкою Яструб. Він проявляє талан до магії й тітка-чаклунка навчає його деяким прийомам. Коли хлопцю було 10 років замість листа з Гоґвортсу він отримує диких завойовників на своєму острові. Магічні здібності Яструба допомагають місцевим жителям перемогли завойовників.

Талант юного мага не залишається непоміченим і Яструб стає учнем великого мага Оґіона Мовчазного. Якщо ви дочитали до цього місця й вирішили, що все ясно – ось він! наш позитивний герой. Почекайте. Навчання юних і здібних магів не завжди хороша ідея. Пам’ятаєте Енакіна? Ні, тут не буде другого Дарта Вейдера, але Яструб виявиться досить пихатим. Він прагне влади та могутності, а вчитель щось там втирає про шанування природи і розвиток самовладання. У результаті Яструб натворить таких справ, що покине вчителя.

Покине вчителя і… продовжить навчання в школі магів на острові Роук. Деяких життя нічому не вчить, тому у школі Яструб знову натворить справ. Тепер у квадраті, тепер все дуже серйозно… Що там сталося та чим усе закінчилось – читайте у книжках видавництв Навчальна книга – Богдан або КМ-БУКС.

Читати: 10 фактів про королеву гуманістичної фантастики Урсулу Ле Ґуїн


3

“Повелителька Хаосу”  Оксана Кіртог


Повелителька Хаосу – книга для тих, хто вже перечитав класику жанру. Для тих, хто переглядає добірку з думкою, що Роджер Желязни та Урсула Ле Ґуїн – це добре, але якось дуже відомо й вже прочитано. А ще для тих, хто любить Пісню льоду й полум’я за магію, драконів та Дейнеріс Таргарієн (тут теж вистачає сильних незалежних дівчат).

Оксана Кіртог створила підліткове феміністичне українське фентезі. Так, коктейль вийшов дійсно оригінальний. Цей світ унікальний. Космос, підлітки, Дракони та інші фантастичні герої досить органічно поєднались у єдине.

Сюжет книги розгортається навколо Кассандри Готрік, яка живе у маленькому карпатському безіменному селищі. Думаю, всі підлітки у якийсь момент свого бунтарського віку відчувають себе чужими для всіх.. не такими, як всі люди на планеті. Дівчина сирота, тож це відчуття посилюється відсутністю найрідніших людей. Тому не дивно – як тільки випадає нагода Кассандра залишає Землю заради іншого світу й іншого життя. Та чи знайде вона там нове краще життя? Я більш згодна з Нілом Ґейманом – люди думають, що будуть щасливі, якщо переїдуть в інше місце, а потім виявляється: куди б ти не поїхав, ти береш з собою себе. Як вважає Оксана Кіртог? Читайте та дізнаєтесь 🙂


4

Прообраз Гри престолів  Моріс Дрюон


Серія «Прокляті королі» – цикл історичних романів про Францію та Англію. Мартін зізнався, що творчість Моріса Дрюона надихнула його створити Пісню льоду й полум’я. Вердикт: читати усім прихильникам Гри престолів, які не у захваті від інших фентезійних творів.

На самому початку автор знайомить читача з усіма дійовими особами і пояснює хто з них хто. Після Мартіна ви вже готові до розмаїття персонажів? Раптом ні, придумайте якусь систему, щоб їх усіх запам’ятати. Так, спочатку це може бути нездійсненною місією.

Найпростіший тест чи варто вам читати серію – її сюжет. Події першої книги циклу починаються з 1314 року. Англія. Граф Роберт III д’Артуа розповідає королеві Ізабеллі про зраду дружин її братів Людовика і Карла. Граф та королева вирішують покарати невірних жінок і викрити зраду королю Франції Філіпу IV Красивому. Франція. Великий магістр Ордена Жак де Моле і пріор Нормандії Жоффруа де Шарне засуджені до смертної кари. Їх спалюють на вогнищі. Перед смертю Великий Магістр проклинає своїх катів – короля Філіпа, папу римського Климента V і зберігача королівської печатки Гійома де Ногаре, а також весь їхній рід до тринадцятого (!) коліна… Якщо ви повністю прочитали цей абзац і не заснули, то досить – читайте цикл «Прокляті королі».


5

Три серця і три леви  Пол Андерсон


Героїчне фентезі від Пола Андерсона. Це чудовий варіант для поціновувачів переказів відомих сюжетів і легенд. Усім іншим зараз сюжет книги може здатись дещо банальним, але в 1953 році він точно таким не був 🙂

Головний герой – Хольгер Карлсен – серйозно поранений у голову під час Другої світової війни. Він має загинути… але замість того Хольгер приходить до тями у якомусь лісі. Звідси починається його подорож світом магії, відьом, гномів, перевертнів, русалок та інших загадкових персонажів.

Хольгер починає розуміти, що його дивне переміщення, то не просто випадковість. Він – ключова фігура всіх подій. І тільки він зможе врятувати світ й побороти сили Зла.


6

Дилогія «Тесей» Мері Рено


«Цар має померти» – перший роман дилогії британської письменниці Мері Рено. Цей пункт добірки варто обрати тим, хто полюбляє міфи Стародавньої Греції. Підказує сама назва й не обманює. Головний герой – Тесей. Мінотавр, аргонавти, похід Геракла проти амазонок… пригадуєте? Залежно від відповіді на питання є три варіанти:

  1. пам’ятаєте усе, навіть імена другорядних персонажів – переходьте до наступної книжки у добірці;
  2. щось там пригадуєте, бо у більш юному віці зачитувалися міфами – доки чекаєте Мартіна, прочитайте дилогію;
  3. який такий Мінотавр? – вам не варто читати цю книжку.

7

Шлях дракона Деніел Абрахам


Книголюби-фантасти користуються цікавою формулою: цикл Мартіна мінус цикл «Перший закон» Джо Аберкромбі дорівнює «Шлях дракона» Абрахама. Тож якщо ви переглянули всю добірку й досі не обрали книгу – ця саме для вас.

Що чекає вас за палітуркою? Вигаданий світ, тринадцять людських рас, міста-держави, війни і політичні інтриги, а головне ніяких явних сюжетних тріщин. У фокусі чотири головні персонажі. Кожен з них має багате минуле (іноді аж занадто багате), але у момент знайомства з читачем вони лише починають свій довгий шлях. Ніяких гарантій, що цей шлях приведе саме туди, куди вони прагнуть потрапити немає.

Насправді книга тільки трошки відкриває завісу сюжету, знайомить з персонажами та магію світу. Автор якби натякає, що це початок. Прихильники книжки сподівалися на трилогію, англомовні ресурси підказують – планується аж 5 частин!


Читати11 книжок, які радить Джордж Мартін
Читати8 книжок для розуміння фантастики та літератури загалом від Михайла Назаренка
Читати: Хочу читати фантастику! 30 книжок для знайомства із жанром

Катерина Молочко
SMM в Yakaboo.ua, книголюб та автор проекту Best Books https://vk.com/b__books. Читаю лишень книжки з певною загадкою (детективи) або важкі психологічні твори (трилери), загалом усе те, що Джої заховав би у морозилку. Вірю, що поганих книжок не існує, є просто не та цільова аудиторія.
https://katemolochko.wixsite.com/blog

13 thoughts on “Книги схожі на Пісню льоду й полум’я. 7 варіантів для прочитання

    Залишити відповідь