Казочки на ніч для дорослих

Коли я вперше побачила цю книгу в книгарні, то відразу, навіть не відкриваючи, зрозуміла, що прочитаю її. Хоча цирк не люблю взагалі. Завжди шкода тварин, та й різноманітні фокуси не викликають захоплення. А до всього цього ще й клоуни! Але цирк, який створила Ерін Моргенштерн – це дещо інше. Це справжня магія, від якої не так просто втекти. Та й вам самим цього не захочеться.


30 відмов від видавництв


Ерін Моргенштерн народилася 8 липня 1978 року в Массачусетсі. Вивчала театральне і студійне мистецтво в Коледжі Сміт.

«Нічний цирк» – дебютний, і поки що, єдиний роман письменниці, який вийшов в 2011 році. Цікавим є те, що майже тридцять видавництв спочатку відмовились видавати цю книгу. Але одне все ж ризикнуло. Роман посів друге місце в списку бестселерів New York Times та отримав кілька премій.

circusbm_2

Фото: starylev.com.ua

Зараз Ерін Моргенштерн живе з чоловіком в Нью-Йорку і працює над новою книгою. Крім цього вона малює, колекціонує прикраси зі старих ключів та удосконалює вміння робити коктейлі.


Заходьте обережно, і без вагань відчиняйте зачинене


Цирк приїжджає без попередження… Він просто з’являється там, де раніше нічого не було. Він ніколи не працює вдень, відчиняється в сутінках, зачиняється на світанку. А ще він чорно-білий, що робить його ще більш не схожим на звичайний цирк. Цей цирк нікого не залишає байдужим. Побувавши в ньому хоча б раз, люди ніколи його не забувають.

Мати Селії покінчила життя самогубством. Дівчинка мусить жити з батьком і з дитинства вдосконалює свої магічні здібності, щоб у майбутньому вступити в бій з невідомим суперником.

Покровитель Марко знаходить його в дитячому притулку, забезпечує його всім, але ніби тримає його у золотій клітці.
Вже дорослими Марко і Селія зустрічаються на арені цирку. І саме цирк стає місцем їх поєдинку.

Люди бачать те, що хочуть бачити. А найчастіше те, що їм кажуть, наче вони бачать.

«Нічний цирк» – неймовірно атмосферна книга. Адже цей цирк – чиста магія. Ніякого обману. Все відбувається насправді, все створене могутніми чарівниками. Складається враження, що головним героєм і є цирк, а всі події навколо є фоном. Одвічна боротьба добра і зла, переможна сила кохання, складні людські стосунки – це все лише декорації. А з іншого боку, саме це все надає сил цирку і всім, хто до нього причетний.


В романі провідна роль надається дрібним деталям, запахам, речам, котрі не відразу можуть привернути увагу, але є дуже важливими.

Стиль роману також незвичний. Все описано в теперішньому часі, спочатку важко зрозуміти хронологію подій.

Інколи роман аж надто похмурий, і ми не можемо передбачити його фінал.


«Нічний цирк» – така собі казочка для дорослих. Тут немає занадто складних речень і думок. Вам не треба пробиратись через складні мовні звороти. Ви не знайдете тут відповідей на одвічні життєві питання. Але й відірватись від читання у вас так просто не вийде. Вам обов’язково захочеться повернутись в цей чарівний світ ще раз.

Ця книга в першу чергу для шанувальників казок, фентезі, звичайно, цирку та всяких магічних фокусів.


Пряма мова


“Більшість із прозорих посудин здаються порожніми. Коли Бейлі дістається протилежного боку стола, він навмання бере в руки круглий, глиняний слоїк, укритий блискучою чорною емаллю, з круглою ручкою на кришці. Знімає кришку й зазирає всередину. Назовні випливає ледь помітна хмарка диму, але більше в слоїку нічого немає. Зазирнувши всередину, Бейлі відчуває запах тріскучого вогнища та пахощі снігу й смажених каштанів. З цікавістю дивиться глибше. З’являється аромат глінтвейну й карамелі, перцевої м’яти й тютюну для люльок. Свіжий запах ялинки. Зі свічок капає віск. Бейлі майже відчуває сніг, збудження й радісне очікування, солодкий смак смугастого льодяника. Усе це вабить, чарує й бентежить. За кілька секунд хлопчик кладе кришку на місце та повертає слоїк на стіл.”

“На прощання віщунка нагадує тобі, що майбутнє ніколи не викарбуване на камені.”


Купити книжку в Yakaboo.ua


Читати10 незвичайних казок, які варто читати у дорослому віці
Читати: Патрік Несс «Голос монстра»
ЧитатиНіколи не зраджуйте мріям

Ольга Галай
Викладач німецької мови. Мрійниця і фантазерка. Не люблю сидіти на місці, тому постійно шукаю нові захоплення – рукоділля, посткросинг, подорожі, кулінарія. Незмінними залишаються тільки книги. Це можуть бути детективи, трилери, казки, романтичні історії, класика, автобіографії. А до них ідеально підходять кава та плед. І кішка, якщо вона в настрої.

240 thoughts on “Казочки на ніч для дорослих

    Залишити відповідь