Як влаштувати своє життя: 10 головних думок з книги «Потік. Психологія оптимального переживання»

Щодня книжковий ринок відкриває світові безліч нових авторів, роботи яких допомагають читачам зробити власні відкриття. Редакція сайту rabota.ua запускає нову рубрику – MustRead. Раз на два тижні вони будуть знайомити своїх читачів з найбільш відомими і корисними книгам про особистісний і професійний розвиток. Про них варто знати кожному, хто прагне розвивати свої сильні сторони і відкривати нові. Книжковий партнер рубрики – інтернет-магазин Yakaboo.

Перший випуск про книгу відомого психолога Міхайя Чіксентміхайі – «Потік. Психологія оптимального переживання». Десять головних думок книги допоможуть вам зрозуміти, що таке потік і як його досягти.

 

Автор і його книга


Автор теорії «потоку» – професор психології, колишній декан Чиказького університету Чіксентміхайі Міхай. Він є дослідником питань креативності та особистого благополуччя, засновником такого відомого напряму, як позитивна психологія, автором безлічі книжок про психологію, щастя і творчість.

Його книгу «Потік», вперше опубліковану в 1990 році, неодноразово включали в рейтинги найкращих бізнес-книг. Вона принесла Чіксентміхайі всесвітню популярність. «Потік» високо оцінили навіть перші особи держав. Наприклад, екс-президент США Білл Клінтон назвав Чіксентміхайі своїм улюбленим автором. Останній також вважається найбільш цитованим психологом в світі.

 

Як жити в потоці: ключові ідеї

1. Потік і потоковая діяльність


Потік – це стан внутрішньої рівноваги, який виникає при повній концентрації уваги на поставлене завдання і досягнення мети. Коли ми займаємось тим, що захоплює нас, змушує зануритись цілком і повністю, то часто говоримо, що «знаходимося в потоці», «пливемо за течією», не помічаючи нічого навколо. Відчути потоковий стан можна, читаючи цікаву книгу, займаючись улюбленим хобі, слухаючи улюблену музику.

За словами Чіксентміхайі, є заняття, які без особливих зусиль допомагають абстрагуватися від зовнішніх умов і черпати натхнення зі стану внутрішньої рівноваги. Але досягти стану оптимального переживання можна і в будь-який інший діяльності, наприклад, в роботі.

Умение не сдаваться, несмотря на препятствия и неудачи, вызывает обоснованное восхищение, поскольку, по всей видимости, эта черта чрезвычайно важна не только для того, чтобы добиться успеха в жизни, но и для того, чтобы получать от нее радость. Чтобы развить в себе это свойство, человек должен научиться управлять своим сознанием, контролировать чувства и мысли.

2. Управління хаосом


Природний стан нашої свідомості – це хаос, в якому панують некеровані думки, спогади і переживання. Потік, або оптимальне переживання – це, навпаки, стан внутрішньої впорядкованості. У цей момент неспокійна свідомість, яка зазвичай прагне до контролю за подіями, частково послаблює свою хватку: психічної енергії недостатньо для того, щоб впоратися з двома завданнями одночасно. Таким чином енергія звільняється і направляється на спокійний рух до вирішення поставлених завдань.

У стані оптимального переживання людина знаходиться на межі своїх можливостей. Вона здатна знаходити рішення на кожен новий виклик і завдяки цьому відчувати почуття гармонії і задоволеності. На думку Чіксентміхайі, для досягнення стану потоку рід діяльності не має ніякого значення: якщо перед нами стоїть складне, але посильне завдання, рух до його вирішення виносить на новий рівень розвитку і дарує новий досвід.

Всем нам приходилось испытывать мгновения, когда мы ощущали не удары безымянных сил, а контроль над своими действиями, господство над собственной судьбой. В эти редкие минуты мы чувствуем воодушевление, особую радость. Эти чувства надолго остаются в нашем сердце и служат ориентиром в нашей жизни. Это мы и называем оптимальным переживанием.

3. Тренування потоку


Існують види занять, завдяки яким можна навчитися стану потоку і практикувати його. Їх поділяють на фізичні (спорт, йога, прогулянки, прослуховування музики, приготування улюбленої їжі) і інтелектуальні (читання, наука, творчість). Вони вимагають саме того ступеня залученості, який необхідний для оптимального переживання, здатні надати почуття радості від поточного моменту, подарувати нові ідеї та відкриття в процесі. При цьому важливим є не рівень професіоналізму в обраному занятті, а ступінь зацікавленості в ньому. Зазнавши почуття потоку в своєму фізичному або інтелектуальному захопленні, людина буде прагнути до нього в роботі і житті, і головне – їй вже буде зрозумілий механізм його досягнення.

Если человек способен так организовать свое сознание, чтобы состояние потока возникало как можно чаще, качество его жизни неминуемо начнет улучшаться, потому что в этом случае даже самые скучные занятия приобретут смысл и начнут приносить радость.

04_01_1_blog

4. Проблема як виклик і розвиток


Стан потоку можна досягти в діяльності, досить складній, щоб викликати інтерес, і потребуючій навичок, щоб впоратись з нею. Для кожної людини цим заняттям може бути щось своє. Наприклад, це змагання у спортсменів. Кожен з учасників докладає чималих зусиль, знає, на що здатний, але їх стан потоку – це прагнення до власного нового рівня. Саме процес, в якому поліпшуються навички, а не його результат, має першорядне значення. При цьому вдосконалення можливо тільки при відповідності завдань і умінь.

Любое занятие предлагает человеку множество возможностей для действия, бросает своеобразный «вызов» его навыкам и умениям. Если индивид не обладает соответствующими навыками, задача будет ему неинтересна и просто бессмысленна.

5. Концентрація уваги


Для потоку необхідна достатня зосередженість і концентрація на процесі, інакше будь-який відволікаючий фактор буде виводити з цього стану. У той же час, якщо людина достатньо занурений в завдання, і її дії починають набувати характеру майже автоматичних, то концентрація стає природною, як дихання. Для незначної в поточний момент інформації в свідомості просто не залишається місця.

Глибина залученості витісняє зі свідомості сумніви, переживання, зацикленість на негативних думках. Але вірно і зворотне: відсутність переживань дозволяє легко поринути в потік.

Обычно мы прерываем свою деятельность сомнениями и вопросами: «Зачем я это делаю? Не заняться ли мне чем-нибудь другим?» Мы снова и снова оцениваем причины, побудившие нас совершать те или иные действия, и их целесообразность. А в состоянии потока нет потребности рефлексировать, потому что действие, как по волшебству, само несет нас вперед.»

6. Цілі та завдання


Людина може досягти потоку, тільки якщо вона розуміє мету своєї діяльності і представляє її кінцевий результат. Завдяки цьому стає ясно, які ставити завдання, в якому напрямку рухатися і що робити, з’являється необхідне почуття контролю. Але варто враховувати, що завдання, яким треба було зайнятись одного разу, може привести до постановки більш довгострокової мети (наприклад, одна успішна подача м’яча викликала бажання освоїти цілий вид спорту).

«Аутотелическая личность (человек, воспринимающий сложную задачу как интересный для себя вызов – ред.) знает: именно она выбрала цель, к которой теперь стремится. То, что она делает, не является ни случайностью, ни результатом действия внешних сил. Это сознание еще больше усиливает мотивацию человека. В то же время собственные цели можно изменить, если обстоятельства делают их бессмысленными. Поэтому поведение аутотелической личности является одновременно более целенаправленным и гибким».

7. Отримання зворотного зв’язку від процесу


Для досягнення стану потоку потрібна можливість отримувати зворотний зв’язок, що рух до поставленої мети йде вірно. Регулярне підтвердження успішності зусиль, що докладаються здатне підтримувати стан оптимального переживання.

Однак далеко не у всіх видах діяльності можна отримати чіткий зворотний зв’язок. Наприклад, представники творчих професій (художникам, композиторам, музикантам і т.д.) далеко не завжди з самого початку знають, яким має вийти твір в результаті. Але, як каже Чіксентміхайі, не обов’язково представляти кінцеву мету своїх дій – зворотний зв’язок є вже в процесі руху до неї. Наприклад, один мазок пензля добре вписався в ціле полотно, створив у художника почуття задоволеності і зберіг умову для подальшого його перебування в потоці.

Вид обратной связи, на которую мы ориентируемся, сам по себе часто неважен. Какая разница, что именно происходит: теннисный мяч летит между белыми линиями, король противника зажат в угол или в глазах пациента мелькает проблеск понимания? Эта информация ценна потому, что содержит в себе символическое послание: «Я достиг своей цели». Понимание этого упорядочивает сознание и укрепляет структуру нашей личности».

04_01_2_blog

8. Контроль над ситуацією


Будь-яка активність в стані потоку дозволяє відчувати контроль за своїми діями і всім, що відбувається в процесі. Найбільш яскраво це відчувають люди, які займаються діяльністю, пов’язаною з високою часткою ризику, наприклад, екстремальними видами спорту. За їх словами, при належному рівні розвитку в своїй справі і достатньому досвіді, почуття контролю за тим, що відбувається стає в рази вище, ніж може бути в більш спокійній ситуації, де все може розвиватися набагато більш несподівано, оскільки не піддається управлінню і пряму втручанню.

Але не обов’язково займатися екстримом, щоб зануритися в стан оптимального переживання. Справа, в якому ви добре розбираєтеся, також може викликати відчуття контролю за тим, що відбувається, оскільки все у ваших руках. При цьому важливо не піти з головою в це заняття, щоб не потрапити в залежність від нього, уникаючи «неконтрольованої» зовнішньої реальності.

Состояние потока обычно характеризуется ощущением контроля над ситуацией, или, что более точно, отсутствием страха утратить контроль, который типичен для многих ситуаций в повседневной жизни. […] Порождающие состояние потока занятия, даже те, что кажутся чрезвычайно опасными, устроены таким образом, что позволяют человеку развить навыки, снижающие вероятность ошибки до минимума.

9. Розширення меж свого «я»


Коли людина знаходиться в потоці, вона немов «розчиняється» в справі, втрачає своє «я». Однак, незважаючи на це, після закінчення потокового заняття воно стає сильнішою, ніж раніше.

Щодня люди занадто багато уваги приділяють своєму «я», що призводить до появи необґрунтованого занепокоєння: думки «чи все зі мною гаразд», «що про мене думають колеги», «чи достатньо я відповідаю вимогам» займають значну частину свідомості, а на відновлення гармонійного внутрішнього стану, зруйнованого цими думками, витрачається психічна енергія.

У потоці відбувається розширення меж свого «я»: захоплений людина, що втілює поставлені перед собою цілі, зацікавлена лише в діяльності, що приносить їй радість, і не витрачає уваги на самоаналіз. Виникає почуття гармонійної єдності з робочим простором, командою, світом навколо.

В состоянии потока человек оказывается перед вызовом и, чтобы ответить на него, должен постоянно совершенствовать свои умения. В это время он лишен возможности размышлять о чем бы то ни было в терминах Я, иначе переживание не будет таким глубоким. Но в дальнейшем, когда задача решена и саморефлексия восстанавливается, то Я, которое человек начинает осознавать, отличается от того, что существовало до переживания потока; теперь оно обогатилось новыми умениями и достижениями».

10. Свобода від зовнішніх умов


Знаходження в життєвому потоці і випадання з нього відбувається з причин, не залежних від умов, в яких існує і розвивається людина, група людей, ціле покоління. Незважаючи на розвиток цивілізації, нові можливості і якість життя, наші сучасники в більшості своїй не набагато щасливіші предків.

На внутрішній стан, з яким люди йдуть по життю, впливають всі ті ж умови потоку, про які ви вже знаєте: постановка складної, але посильної мети і завдань відповідно до вмінь та навичок, концентрація уваги, отримання зворотного зв’язку, почуття контролю, здатність бачити виклик в проблемній ситуації. Дотримання цих умов дозволяє частіше відчувати оптимальні переживання і робити їх своїм звичним станом.

Намерение, решительность и внутренняя гармония придают нашей жизни смысл и целостность, превращая ее в одно нескончаемое потоковое переживание. Человек, достигший такого состояния, вряд ли когда-нибудь будет испытывать неудовлетворённость. Каждый момент его жизни будет иметь значение и дарить радость.


Матеріал підготовлено в межах спецпроекту з редакцією сайту rabota.ua

Катерина Молочко
SMM в Yakaboo.ua, книголюб та автор проекту Best Books https://vk.com/b__books. Читаю лишень книжки з певною загадкою (детективи) або важкі психологічні твори (трилери), загалом усе те, що Джої заховав би у морозилку. Вірю, що поганих книжок не існує, є просто не та цільова аудиторія.
https://katemolochko.wixsite.com/blog

10 thoughts on “Як влаштувати своє життя: 10 головних думок з книги «Потік. Психологія оптимального переживання»

    Залишити відповідь