Історія Біблії Старого на Нового Заповіту в гравюрах

Ранок, кава, зустріч Нового дня, суєта суєт і хочеться чогось красивого, захоплюючого…

Які думки може навіяти солідний Фоліант в шкіряній оправі з тисненням, де в середнику Єдиноріг в орнаментах, по берегах – хрести, а десь з глибин звабливо визирає атласна стрічка.

29_11_03

Перша думка – мабуть цій книзі тисячі років.

Не менш дивним видаються і перші слова з Передмови «Ласкавий чительнику», бо саме так зверталися до читача 300 і 400 років тому. А далі – Любов, Перевага Любові, Любов лагідна, довготерпелива, ніколи не минає, без неї я був би – ніщо. І це не роман чи новела, це Біблія, і вона саме про це. А ще про нашу непросту, часом криваву, історію пошуків сенсів буття.

Лицьова Біблія Клауберів (тобто Біблія в ілюстраціях) була створена в Аугсбурзі (Баварія) в 1748 р., факсимільно відтворена в Києві у видавництві Каламар, року Божого 2015.

Ауґсбурґ – місто середньовічних соборів і монастирів, видатних художників Гольбейн (15 стол.), музикантів Леопольда та Амадея Моцарта, винахідника і бізнесмена Рудольфа Дізеля. До речі, Біблія Клауберів була надрукована в той час, коли в місті жила родина Моцартів, а юний Амадей дав один з перших концертів в одному з палаців Фуггерів 22 жовтня 1777 р.

100 аркушів книги – вишукані гравюри на міді знаменитих Аугсбурзьких художників братів Клауберів (1748). Кожна гравюра – це загадка з кількох біблійних сюжетів. Ключ до сюжетів гравюр – тримовні тексти – латина (як в оригіналі) і переклад англійською і українською.


Знижка -10% на колекційне видання «Історія Біблії Старого на Нового Заповіту»


29_12_03

Подорож до Вавилонської вежі, саме тієї, де Бог змішав усі мови аби Людина не була занадто Самовпевненою. На гравюрі середньовічне місто, в центрі – недобудована Вавилонська вежа, сотні мулів та робітників піднімаються безперевною вервечкою спіральними сходами до неба, архітектор тримає проект майбутньої вежі, довкола печі, де виготовляють цеглу, і дим з них, як провісник лихого, в хмарах і на долині тисячі будівельних інструментів і машин. Хотілось би поблукати загадковими вуличками мініатюрного міста.


Соляний стовп, Содом і Гоморра, на місто падає дощ із сірки і вогню – такий гнів Божий за гріхи. В правому куті два палаючі серця, пронизані стрілою, а суму немає. Може тому, що довкола, в химерних завитках янголи, грона винограду і вино, альтанка з розарієм, фонтан з дельфіном, та мирно спить дитя. І гадається, що діти Божі праведний шлях таки знайдуть!

29_13_03

Які сновидіння і чому відвідують нас ночами? Чи бачимо ми у і сні янголів, які тихою, нечутною ходою піднімаються драбиною до неба, до Бога. А на хмарах – Ніч у колісниці, серед мерехтіння зорь, летить до краю аби не зустрітися з світанком. Місячне сяйво розливається над річкою, мостами, Палацами, вітрильником, вершниками. Здається ніколи не зможеш увібрати в себе всі деталі гравюри, але вловиш настрій, емоцію. І то є сон Якова. «…камінь цей що його я поставив як стовпа, буде дім Божий, і з усього, що даси мені, напевно дам тобі десятину».


Якщо зазирнути в мушлю – це все рівно як вдивлятися у вічність! Легкі, вибагливі вигини завитків, а ще пишно вбрані дами і сеньйори і ми вже в Баварії середини XVIII століття. І хоч всі події відбуваються у Святій Землі, в Єгипті, у Вифлеємі чи Ієрусалимі, а  перед нами зримо в тогочасних німецьких містах.

Я часом замислююсь про Самотність – вона де – в пустелі чи в душі?

Чому Ісус Христос і пророки усамітнювались, і що вони там знаходили?


Старий Завіт і Новий Завіт – це як два світи, дві Галактики. Спочатку  покарання і страх, війни і страждання, чомусь в інший спосіб люди не вміли домовитися. А в Новому Завіті нарешті постає те сакраментальне, чого прагне кожна людина – Надія, Любов, Вічність.

29_15_03

Читайте Гімн Любові – він такий натхненний!

Художники Клаубери показали нам світ як Театр, де за завісами з розписами, відкривається фантастичний світ Людини – пристрасті і поривання, війни і буденні справи, містичні фортеці і замки, кораблі і баркаси, анфілади кімнат з античними статуями, святі і пророки, і звідусіль на нас дивляться символи Часу – на вежі Годинник, нагорі Веретено окремо, в руках жінок, старця за ткацьким верстатом.

ВЕРЕТЕНО – магічний символ світобудови: воно, немов би дві нитки, закручує на одну небесну спіраль цей (наш) і потойбічний (чужий) світи. Вся його символіка – в його обертовості: гігантське світове веретено – стрижень, на якому обертаються Небо і Земля.

В році 365 чи 366 днів, а в книзі 391 аркуш, тож можна отримувати Насолоду цілий рік.

До речі, кожного разу це буде щось нове і несподіване!


Придбати Біблію в Yakaboo

Придбати колекційне видання в Yakaboo

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

10 thoughts on “Історія Біблії Старого на Нового Заповіту в гравюрах

    Залишити відповідь