Хлопець на ім’я Берті або E=mc2

Усі фото: Ірини Юрченко

Чи є в світі людина, яка не чула імені цього генія? А якщо і не чула… Тоді точно бачила знамените фото, де видатний вчений показує язика. Неймовірна людина, фізик-теоретик, лауреат Нобелівської премії, «хлопчик з Ульма». Кличте дітей, влаштовуйтеся зручніше – ми вирушаємо в світ ненудної фізики, науки і в життя приголомшливого Альберта Ейнштейна.

Усе доволі просто. Люди вважають, що зробити це неможливо. Та раптом з’являється незгодний із цим сміливець.

Біографія із серії «Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей» познайомить читача з життям і працями одного з найвідоміших і розумних людей планети. Цікаво, доступно, з позитивними ілюстраціями і мотивуючими цитатами фізика, дитина зануриться в атмосферу цікавою науки. Маленький хлопчик Берті, син простих людей-роботяг, ніхто й подумати не міг про таке майбутнє Ейнштейна! До 3-х років навколишні сумнівалися в розумових здібностях дитини, щоб в один прекрасний день ойкнути від подиву. Як звичайний компас змінив життя маленького Берті? Чим займався, замість того щоб грати, як інші діти? Чому не любив школу? З ким юний Ейнштейн міг обговорити прочитані математичні книги? І чому його було відраховано з гімназії? Парадокс, Альберт плював на навчання в школі, щоб вчитися самостійно – старанно і продуктивно!

Уява важливіша за знання. Знання обмежені, тоді як уява охоплює весь світ, тим самим стимулюючи прогрес і породжуючи еволюцію.

10_2_04


Чи знали ви, що життя перспективного вченого зовсім не було безхмарним? Щоб допомогти своїй родині, Ейнштейн був змушений не просто шукати роботу, а отримати спеціальну освіту… в чужій країні. У кого вчився майбутній нобелівський лауреат? Чи зміг знайти роботу після закінчення навчання? В якому науковому журналі публікував свої теорії і як домігся такої можливості від начальства? А 1905 став для Альберта Ейнштейна роком чудес – саме в цей час вчений написав 6 статей, 4 з них стали справжнім переворотом в науці.

Геніальні ідеї так рідко спадають на думку, що їх неважко запам’ятати.


А чи знали ви, що з допомогою теорії відносності були створені мобільні і електронні пристрої, якими ми користуємося щодня? Усім відома E=mc2 дала людству масу неймовірних можливостей, таких як створення крихітних нанороботів! А найцікавіше те, що піднявши галас серед вчених, сам Ейнштейн мріяв кинути роботу в бюро, потрапити в університет і стати професором. Альберт навіть не намагався заробити грошей на своїй славі, отримати особливий статус. Він продовжував ходити в пом’ятою одязі, з неакуратною зачіскою і чекав можливості змінити місце роботи.

Якщо ви прагнете щасливого життя, то мусите обрати мету, а не людей або речі.


Книга відкриває завісу особистого життя відомого вченого. Скільки дружин було у Ейнштейна? Чи він отримав матеріальні блага за свої теорії? Наскільки проблемним було здоров’я Альберта? Чи був вірним своїй коханій? Громадська діяльність Ейнштейна стала для мене відкриттям: антивоєнні листи, пацифізм, загрози і жахи життя в нацистській Німеччині. Окремо хотілося б зазначити американський проект зі створення ядерної зброї. Про що шкодував вчений до кінця своїх днів?

Вічна загадка світу – його пізнаванність… Сам факт цієї пізнаванності є дивом.

10_3_04


Чи знали ви, що Ейнштейн не отримав свою Нобелівську премію особисто? Вчений був занадто заклопотаний лекціями, тому нагороду забрав дипломат Рудольф Надольний… в наступному році ?

Часом дивний, іноді смішний, Ейнштейн був унікальною людиною зі своїми тарганами. Наприклад, під час розмови, вчений міг зосереджено крутити ґудзик на одязі співрозмовника. Захоплюючись, він все-таки відривав ґудзик і забирав його собі.


«Альберт Ейнштейн» – ідеальна книга для сімейного дозвілля, спільного проведення часу з дітьми. Життя генія – калейдоскоп яскравих фарб, спектр різноманітних емоцій – від розчулення до жаху, від сміху до неймовірного поваги до того, кого ніколи не забудуть. Відданий своїй справі до останнього дня, великий і неповторний, той, який перевернув науку. Приголомшливий Альберт Ейнштейн.

Наше перебування на Землі воістину дивовижне. Кожен з’являється тут на коротку мить, без зрозумілої мети, хоче декому таки вдається вигадати мету. Та з точки зору повсякденного життя зрозуміло одне: ми існуємо заради інших людей – а надто для тих, від чиїх усмішок і добробуту залежить наше щастя.

10_4_04


Читати: Про фізику і не тільки. «Блез Паскаль»

Читати: Розповісти дитині, як з’явився iPhone


Придбати книжку в Yakaboo

Ирина Юрченко
Книжный инста блогер, основательница проекта Chitachi, фотограф и мама. Читаю практически всё, что попадется под руку: от сильно классики до детских картонных книжечек. Фанатею от Толстого и Кинга, не могу пройти мимо литературы о войне, плачу над “Отверженными” и жду письмо из Хогвартса. Мечтатель, верю в то, что книга может изменить жизнь. К лучшему конечно же!:)
https://www.instagram.com/irinyurch/

17 thoughts on “Хлопець на ім’я Берті або E=mc2

    Залишити відповідь