Forbes про книжку “Оригінали” Адама Ґранта

Академічні письменники все більш мігрують на читацький мас-маркет. І справді, ті автори, які довгий час викладали в навчальних закладах, потрапляють без проблем до списків бестселерів. До вже відомих Деніела Канемана, Філіпа Тетлока та Нассіма Ніколаса Талеба приєднався улюбленець серед викладачів Вортонівської бізнес-школи – Адам Ґрант.

Його “Оригінали” досліджують інакше бачення світу інноваторів, та те, як їхнє існування робить інших успішними. Це не перша його книжка. Праця Give and Take: Why Helping Others Drives Our Success (“Брати і давати: чому допомога іншим керує нашим успіхом”) стала бестселером New York Times та була перекладена на 27 мов. Гарним орієнтиром для останньої книжки Ґранта є роботи Малколма Гладвелла.

В “Оригіналах” Ґрант розглядає історію одного успішного інноватора Діна Кеймена, який досягнув великого успіху із медичним обладнанням, але провалився із самокатами “Сегвей”. Більш того, навіть такого відомому інноватору, як Джобс, пропонували за безкоштовно вивести бренд на ринок, і без результатів. Як ці рок-зірки могли програти? Ґрант переконує, що успіх в одній сфері не гарантує успіху в будь-якій іншій. І часто зарозумілість (привіт, Стів) засліплює можливі перспективи. Але це лише один із багатьох прикладів, якими автор ілюструє свій погляд на речі.

Ще одне із відкриттів книжки полягає у тому, що вибір браузера є гарним індикатором. Ті, хто обирають лише браузери за замовчуванням (Internet Explorer або Safari) навряд чи зможуть вийти із зони комфорту. Але ті, хто досліджують, завантажують та користуються альтернативними браузерами (Chrome або Firefox) більш схильні до інновацій. Ґрант протестував цю гіпотезу в колл-центрі та отримав результат: люди, які використовують Chrome чи Firefox є більш успішними та задоволеними своїми ролями в житті.

Також автор розглядає питання вбивчої посередності, яку ще називає консерватизмом посереднього працівника (middle status conservatism). Чим більш ти знайомий із конкретною галуззю, тим менш креативним ти є. І працюючи мендежером середньої планки, ти маєш все менше шансів розхитати човен. Проте на нижчих чи вищих сходинках корпоративної драбини, ти завжди можеш вийти за межі традиційної рутини.

Читати уривок із книжки “Оригінали”. 

Ґрант (у минулому Олімпійський чемпіон з стрибків з трампліна та фокусник) ілюструє важливість творчих хобі, що незмінно вносять інноваційність в інші сфери діяльності. Вміння малювати допомогло Галілею розрізнити гори на Місяці, коли більшість його колег-науковців, роздивляючись ті ж самі зображення, не бачили жодних особливостей.

Ґрант також розвінчує  міф про те, що інноватори ладні відкинути геть усе заради власного бачення. “Ми лише можемо уявити скільки Возняків, Мікеланджело чи Мартінів Лютерів Кінгів ніколи не публікували чи не просували свої оригінальні ідеї тільки через те, що не перебували у центрі уваги”.

Нагадуємо, що в Yakaboo.ua до 22 липня діє ексклюзивний передпродаж  українського перекладу книжки від видавництва ТАО зі знижкою.

Джерело: Бред Ауербах, Forbes

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

9 thoughts on “Forbes про книжку “Оригінали” Адама Ґранта

    Залишити відповідь