Діти-супергерої: 5 книжкових серій про відважних дітей (і одне чудовисько)

Люди люблять героїв – персонажі з надзвичайними здібностями дають змогу помріяти: «А якою була б моя суперсила?» І якщо пригоди Супермена чи Диво-жінки не дають спокою дорослим, то що вже казати про дітей, які ще ближчі до світу фантазії! Блог Yakaboo та БараБука з головою зарилися в книжки, щоб знайти для вас найцікавіших юних персонажів, які своїми розумом, відвагою та силою дружби здобули звання справжніх супергероїв української дитячої літератури. А що про кожного написано щонайменше три книжки, радимо не зволікати і вже сьогодні розпочати захопливе читання!


1

Володимир Рутківський. Джури


Санько і Грицик – друзяки з історичних романів Володимира Рутківського, юні бешкетники з XV століття, які через свої пустощі змушені тікати з рідного села. Відважні шибайголови знаходять собі прихисток серед бродників, із яких поступово зароджується славетне козацтво, і навіть стають джурами легендарного козака Швайки. А далі у хлопців починається насичене пригодами, битвами, жартами і смутком життя. У Санька виявляють надзвичайні здібності, тож він іде в науку до волхва, де навчається приручати диких тварин, ставати непомітним для ворогів та багатьох інших корисних вмінь. А Грицик залишається серед козаків, знайомиться з їхніми друзями та ворогами та й сам із часом виростає у славного воїна. Втім, навіть попри те, що їхні шляхи розходяться, Санько і Грицик залишаються вірними друзями і за будь-якої можливості сходяться, щоб поділитися новинами та перебрати спільні спогади.

З малої капості двох хлопців виросли чотири захопливі книжки. Окрім головних персонажів у «Джурах» можна зустріти ще ряд цікавезних дітей-героїв, а також чудових, активних жінок, добрих сусідів-татар і навіть дресированих вовків!


2

Марина Павленко. Русалонька із 7-В


Марина Павленко добре знає підлітків, їхні переживання, думки, мрії, закоханості, уявлення. А ще вона вміє цікаво й образно розповісти про пригоди, таємниці, детективні пошуки істини, мистецтво і магію, культуру і ритуали, художньо передати народні легенди та повір’я, виписати історію родоводів і створити колоритне тло історико-суспільних подій різних часів. Саме тому її «Русалонька із 7-В» уже не один рік поспіль користується популярністю серед читачів-підлітків, а особливо дівчаток.

12-річна Софійка Щербань, яку авторка з легкої руки закоханого хлопця називає Русалонькою (як можна здогадатися, вчиться вона в 7-В класі) – допитлива, відважна, розумна і, як усі підлітки, часом не дуже далекоглядна. Софійка не володіє чарівними силами, хоча чари її то тут, то там переслідують і, як правило, сприяють справам дівчинки. Однак справжньою суперсилою Софійки є її вміння знаходити та розплутувати таємниці – знімати закляття з симпатичних однокласників, долати нечесних конкуренток, повертати вкрадені картини, і при всьому цьому дізнаватися цікавинки про місця, де вона народилася.

Кожна з п’яти книжок серії розкриває читачам фрагмент життя семикласниці Софійки, викликає хвилі емоцій, спонукає оцінювати (схвалювати, засуджувати, критикувати, аналізувати) вчинки кожного персонажа і зіставляти їх зі своїм життєвим досвідом, замислюватися про те, що відбувається навколо.


3

Сергій Оксеник. Лісом. Небом. Водою


У книжці Сергія Оксеника «Лісом, небом, водою» головний герой, 15-річний Лисий, має пройти небезпечний шлях – із лісу до покинутого Міста, щоб урятувати людей зі свого селища. І, як видно з назви, персонажеві доведеться продиратися через хащі, навчитися літати й перетинати отруйні річки. Під час подорожі «на край світу» Лисий зустрічає русокосу зеленооку Лелю. Дівчина гарна, розумна, прекрасно стріляє з лука. Її знання й інтуїція не раз рятують життя хлопцеві, якого Леля називає Лесиком. Спочатку підлітки сприймають одне одного вороже, але потім здружуються й між ними виникає несмілива, але щира симпатія-закоханість.

Разом із головними персонажами читачі дізнаються, як це – вижити в світі після апокаліпсису. І не лише вижити, а й урятувати інших, налагодити стосунки з неприязними створіннями та вберегти залишки людства від повторення фатальних помилок. Таємниці, небезпечні пригоди, балансування між світом людей і чарівних персонажів, між життям та смертю, небом і землею, філософією та прагматикою, а ще перше кохання й перші ревнощі, дружба та зрада, і таке непросте для кожного з нас дорослішання – все це є на сторінках фантастичної трилогії.


4

Наталія Щерба. Часодії


Цикл становить шість романів про пригоди Василини Огнєвої (на початку описаних подій їй 12 років, наприкінці – 14), яка із нашого світу раптом потрапляє у світ часової магії. Тут дівчинці доводиться усьому вчитися дуже швидко, адаптуватися й застосовувати набуті знання на практиці, адже Василині потрібно буде регулярно (у кожній книжці циклу) рятувати світ від злих сил. А для цього треба щоразу вирішувати, кому варто довіряти, хто друг, а хто лиш використовує всіх навколо для досягнення своєї (а часом і чужої) мети. Адже в «Часодіях» діє велика кількість героїв, і всі вони мають не лише власні мотиви, а й дбають про інтереси своєї громади. І навіть друзі, звісно ж, піддаються впливу своєї родини і свого середовища, тому бувають здатні на непередбачувані дії та реакції. І спробуй відчуй, які слова і дії твоїх друзів щирі, а які – лише дипломатичний прийом.

Розібратися за таких непростих обставин Василині допомагають її суперсили – інтелект, безстрашність, наполегливість, а найголовніше – затятість у справі порятунку світу. Та все ж визначальною рисою дівчини є потяг до постійного навчання та самовдосконалення.


5

Сашко Дерманський. Чудове Чудовисько


Останній супергерой нашої добірки – не зовсім дитина. Ну тобто він дитина, але не людська. Чу Пластиліненко – «ще з прабабая чудовисько», яке втім досить непогано вписалося в світ людітей. Потоваришувавши з дівчинкою Сонею, Чу вирішує піти до школи, бо мріє навчитися читати-писати (більшість чудовиськ цього не вміють). В світі людей із ним на кожному кроці відбуваються різні пригоди. Смішно читати, як реагують на появу нового учня вчителі та однокласники. Добрий і наївний Чу Пластиліненко отримує першу премію на конкурсі карнавальних костюмів, допомагає витягти з вогню директора школи, рятує заучку-відмінницю від дикого кабана, затримує грабіжника банку… Всіх пригод не перелічити, тим більше що в серії аж три книжки!

Суперсила Чудового Чудовиська насамперед у вмінні дружити й добирати вірних друзів. Підтримати одне одного, прийти на допомогу попри страх, співчувати й радіти разом із товаришем – цьому весь час учать одне одного головні герої трилогії. Окрім того, Сашко Дерманський «передав» їм частку своєї особливої суперсили – почуття гумору, яке здатне врятувати в будь-якій ситуації.


bОгляд підготував портал BaraBooka 

BaraBooka
«BaraBooka. Простір української дитячої книги» – соціальний культурно-освітній проект, перший український універсальний інформаційний ресурс про видання для дітей та юнацтва.
http://www.barabooka.com.ua/

10 thoughts on “Діти-супергерої: 5 книжкових серій про відважних дітей (і одне чудовисько)

    Залишити відповідь