Дайджест тижня: Пратчетт українською, перемоги та анонси на 2017 рік

Разом із усіма після зимових свят дайджест повертається із канікул. Тож цього разу він буде не лише за тиждень, а й охопить декілька раніших матеріалів. Крім новин початку 2017-го про вихід нових романів Харукі Муракамі та Джорджа Мартіна, початок лекторію про фантастичну літературу, читайте також декілька підсумкових матеріалів за минулий рік.

3

Із 17 січня протягом двох місяців триватиме лекторій на тему літератури у жанрі фантастика. Організатори –  літературна майстерня “Бартлбі і компанія” обіцяють вісім лекцій про основні вектори фантастики. Усі лекції підготував та буде читати літературознавець, критик, прозаїк та перекладач Михайло Назаренко. Про зміст усіх лекцій, вартість, та місце проведення за посиланням. 


У лютому 2017 року та наприкінці року вийдуть нові романи Харукі Муракамі та Джорджа Мартіна. Про вихід нового роману Муракамі розповіло видавництво. Твір у двох томах буде мати назву Killing Commendatore – “Вбивство лицаря-командора”. А Мартін вчергове переніс вихід шостої частини епопеї “Пісня льоду та полум’я”. Цього разу пообіцяв дописати “Вітри зими” (Winds of Winter) до кінця 2017 року.


Стали відомі подробиці про перше видання українською британського фантаста Террі Пратчетта. Про це у рамках видавничих планів повідомило видавництво ВСЛ. У 2017 збираються видати чотири романи письменника. Дизайн та ілюстрації обкладинок до видань буде створювати Творча майстерня Аґрафка.

2

 

Видання про дитячу літературу Барабука для блогу Yakaboo оглянуло п’ять книжок, які перемогли в тих чи інших номінаціях Найкращих книг 2016 року. До огляду потрапили ті книжки, про які ще не розповідали. Серед них: обидві книжки Оксани Були, “Гості на мітлі” Володимира Рутківського, дитячий детектив Андрія Кокотюхи, дебют нового видавництва Марини Павленко, та “книжка, яка лікує” Катерини Бабкіної “Шапочка і Кит”. 


Ми підготували добірку із семи екранізацій, які вийдуть на екрани вже в першому півріччі 2017 року. Серед них продовження легендарної драми Дені Бойла “На голці” за мотивами роману Ірвіна Велша, кіноверсія історії “Красуні та Чудовиська” із Еммо Вотсон, науково-фантастичний фільм за мотивами манги із Скарлетт Йохансон в головній ролі “Привид в обладунках”, антиутопія за мотивами бестселера Дейва Еггерса “Сфера” та інші.


На платформі Medium з’явився блог президента України Петра Порошенка про шість книжок, які його вразили у 2016 році. У дописі перелік із коментарем.


Видання та літературна медіатека 5Books підбило суб’єктивні підсумки року у сфері літератури. Yakaboo переміг відразу у трьох номінаціях, із “Країною стартапів”, як найкраща нон-фікшн книжка року, із видавництво Yakaboo Publishing, як стартап року та наш блог, як найкращий блог про літературу🙂 Про решту переможців та номінантів читайте в статті. 


Ще однією помітною публікацією видання 5Books є підбірка із 6(!) програм про літературу, які зараз є в українському радіопросторі. До підбірки також потрапила програма Книжное сословие із Юрієм Володарським, яка виходить за підтримки нашого магазину. Повний перелік тут.


Видання ZAXID.NET зробило опитування українських видавництв щодо їх підсумків 2016 року та планів на 2017-ий. Відкрили плани на наступний ВСЛ, Урбіно, Абабагаламага, Наш формат, Кальварія, КСД, Основи та Vivat. 

1

Зокрема в попередньому переліку прослизнула чудова новина про видання українською мовою Террі Пратчетта у видавництві ВСЛ! А про нього розповіла та про основні його книжки, з чого почати, наприклад, читати цього автора, якщо ви любите котів, або якщо ви журналіст, Катерина Гавриш. 


 Журналістка та книжковий оглядач Катерина Толокольнікова розповіла про три дорослі книжки Джоан Ролінґ – детективи, які вона публікує під іменем Роберта Ґелбрейта. Про те, чому вона обрала псевдонім, про що усі три книжки, та чим вони відрізняються від решти детективів.


Про атмосферно-зимовий роман Стівена Кінга “Ловець снів” розповів Роман Повзик.  Як на його обкладинці опинилась самотня людина на дорозі, скільки там хорору, про невдалу екранізацію і без спойлерів.


Чому варто читати “Фелікс Австрію” Софії Андрухович, попри те, що це зовсім не новинка, розповідає Ірина Варламова. 


І на останок декілька матеріалів із підсумками за 2016 рік. Найкращі книжки та автори, найбажаніші видання, вибір видавців, блогерів та літературних оглядачів. Є простір для вибору навіть для найвибагливішого читача.

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

160 thoughts on “Дайджест тижня: Пратчетт українською, перемоги та анонси на 2017 рік

    Залишити відповідь