Дайджест тижня: Міжнародний Букер, запуск YouTube та книжки для підлітків

Разом із весною прокидається література! Перші звістки від премій – довгий список Міжнародного букера, активна підготовка новинок до Книжкового Арсеналу, який вже не за горами, нові рецензії, огляди, та навіть буктюб! пссс. До дайджесту увійшли новини за два попередні тижні.

2


Журі Міжнародної Букерівської премії оприлюднило довгий список. Цього року до нього потрапили 13 романів авторів із Польщі, Німеччини, Норвегії, Данії, Франції, Ізраїлю, Албанії, Китаю та Аргентини. 20 квітня оголосять короткий список, а 14 червня – переможців – автора та перекладача, які на двох отримають 50 тисяч фунтів.


21 березня у вівторок відбудеться презентація роману Селесте Інґ “Несказане”. Український переклад вийшло у видавництві Наш формат. На презентації про роман говоритимуть блогерки Люда Дмитрук та Ксенія Сокульська. Коротко про роман можна послухати в нашому огляді.

16649185_1276112342427583_687829162410991713_n


У нас з’явився канал на YouTube разом із першим відео – оглядом блогерки Люди Дмитрук. Вона розповідає про те, як почала читати Ніла Ґеймана, хоча раніш ніколи не читала подібної літератури. Дивіться відео Люди та підписуйтесь на канал, попереду багато приємного та цікавого;)


Користувач сайту Reddit – Backforward24 створив літературну мапу світу.  Для неї обрав по одному найбільш популярному та впливовому, на його думку, літературному твору із кожної країни. Україну на ній, наприклад, презентує роман Андрія Куркова. 


1


Наша оглядачка підліткової літератури Віталіна Макарик вперше написали велику добірку нових підліткових книжок українською. Вийшов великий та змістовний матеріал, в якому знайшлося місце і вже відомому твору Стівена Чбоскі, і новинкам від українських авторів Сергія Гридіна та Марії Морозенка, і вже другій перекладеній українською книжці Енн Файн, і не тільки.


Ми підготували добірку 6 книг, які так чи інакше допоможуть поринути у творчість. Від бестселера Остена Клеона “Кради як митець” до рішень креативних задач Едварда де Боно. 

Безимени-1


Видавництво Рідна мова поділилось із нами уривком із новинки у жанрі young adult “Привіт, це Чарлі” Стівена Чбоскі. 


Трішки раніш до Міжнародного жіночого дня ми підготували добірку із 10 книг, які розповідають про сильних жінок. До неї увійшли твори Лесі Українки, Оксани Забужко, Симони де Бовуар, Камерон Діаз, Скотта Ферріса та інших.


Уривок із польського детективу про мистецтво та картину Рафаеля Санті “Юнак” Зигмунта Милошевського “Безцінний” можна прочитати за посиланням.


9 цитат із яскраво-зеленої книжки “Перемикайся” ми підготували разом із видавництвом Наш формат: «Вдосконалення — саме по собі винагорода. Якщо ми його досягнемо, то ніколи не думатимемо, що нас обдурили».


Про 5 поетичних книг про весну і кохання розповіла Настасія Євдокимова. В добірку потрапили: Юрій Іздрик, Наталка Білоцерківець, Павло Коробчук, Катерина Бабкіна та Дмитро Лазуткін.


Про 10 книжок із цікавими та незвичними назвами і сюжетами розповіла Яна Онишкевич. Ці книжки хочеться читати із першого погляду!


Видавництво Фоліо поділилось уривком та теплим спогадом із книги Віталія Бардецького про Кузьму Скрябіна: ” Феноменальний мультикультурний мініполіс, до речі, був цей Нью-Яворівськ. Чому саме тут? Сірчаний хімічний вплив чи близькість до кордону? – ХЗ…Мама Андрія (наших мам звуть одинаково, доньок теж – тільки наголоси у Барбар відрізняються) часто готувала на день щось перекусити, і ми слухали музон по радіо цілодобово.”


3


Про грандіозну серію Стівена Кінга “Темна вежа” розповіла Катерина Гавриш: “Це цикл, який не залишить байдужим практично нікого: якщо ви вже читали книги Стівена Кінга, дуже цікаво буде зустріти старих знайомих, часто в нових ролях; якщо ж ні, «Темна Вежа» може стати ключем до розуміння якщо не всієї творчості майстра, то точно більшої його частини.”


Про збірку порад для публічних виступів від засновника конференцій TED Кріса Андерсона розповіла Тетяна Синьоок: “Він пояснює, як розробити ідею, чого треба уникати, як не загубити на півдорозі наскрізну тему, як структурувати промову, завчати її напам’ять чи говорити експромтом; розповідає, якими бувають інструменти промови, як психологічно підготуватися до неї, ба навіть у що краще вдягнутися, щоб не зіпсувати трепетну мить.”

IMG_1254


Про книгу в жанрі еко-трилер від польської письменниці Ольги Токарчук “Веди свій плуг понад кістками мертвих” розповіла наша нова дописувачка Саша Доморосла: “«Веди свій плуг понад кістками мертвих» сподобається поціновувачам інтелектуальної прози, любителям міфологізацій та глибинних загадок.”


Про роман “Долі та фурії” Лорен Ґрофф, у розмовах про який минув увесь минулий літературний рік розповіла Катерина Молочко: ” Скільки скелетів у ваших шафах? Життя кожного – така собі історія іншого Лотто й іншої Матильди.”


Цього тижня героєм рубрики #ПроЧитання став директор видавництва Академія Василь Теремко: “Із шести років брав у бібліотеці книжки. Іноді дозволяли зайти в книгосховище – там такі відчуття! Читав завжди і всюди. До головокружіння. Інфікованість читанням ввергала мене в кумедні і драматичні історії”


І наостанок, щоб вихідні були веселими, пропонуємо вам пройти тест “Який ви книголюб?” Варіанти відповідей вас потішать, і ви обов’язково впізнаєте себе. І діліться результатами, побачимо, хто є хто;)


Гарних вихідних! Читайте цікаве!

via GIPHY

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

12 thoughts on “Дайджест тижня: Міжнародний Букер, запуск YouTube та книжки для підлітків

    Залишити відповідь