Дайджест новин тижня: про найцікавіше та найважливіше

Від учора, цієї чорної-чорної п’ятниці ми започатковуємо нову рубрику.  Невеличкі підсумки подій та матеріалів за тиждень, з якого можна зробити підбірку читання на вихідні. Найцікавіші новини літературного світу, рецензії, які ви не встигли прочитати під час робочого тижня, найважливіші підбірки та статті. Усе в одному дайджесті!

%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8

Розпочнемо із найсвіжішого: до 28 листопада тривають шалені знижки в книгарні YakabooТому, якщо ви ще не придбали екземплярчик восьмого Гаррі Поттера, не проґавте момент. У фокусі: мінус 25% на ТОП 100 найпопулярніших книг (а там точно є щось цікаве), уся дитяча, жіноча та література про науку та космос.


24 листопада, один із найбільших (найвідоміших точно) онлайн-магазинів у світі Amazon оголосив топ книжок 2016 року. Перше місце за книжкою про епоху рабства в США із головною героїнею, яка намагається втекти із нього через підземну залізницю, із такою ж назвою Underground Railroad (“Підземна залізниця”) від автора вже шістьох романів Колсена Вайтхеда. До речі, ця ж книжки вже отримала немало нагород, а зокрема одну із найгучніших у сфері американської літератури The National Book Award. Її ж радять Барак Обама та Опра Вінфрі.


Від минулого понеділка (21 листопада) на радіо Голос Столиці виходить ще одна книжкова програма «Рожеве Помпіду. Книги» з ведучою Оленою Чиченіною. Вмикайте радіо, щоб послухати огляди на цікаві новинки, щовівторка о 9:30.

%d0%bf%d1%96%d0%b4%d0%b1%d1%96%d1%80%d0%ba%d0%b0

Разом із виданням Наш Киев ми оглянули п’ять книжок про міста та їх таємниці. Тут є містична та загадкова Троєщина Олега Полякова, дивацький та химерний Львови Юрія Винничука та Марії Галіної, міфічний Харків-Месопотамія Сергія Жадана та Київ, яким він був колись, Євгенії Кононенко.


Продовжуємо збирати 40 найкращих трилерів. Цього тижня ми із допомогою Buzzfeed склали другу десятку найцікавіших романів у цьому жанрі. Тут є як відомі Стіг Ларссон і Ден Браун, так і менш відомі, проте не менш цікаві Кетрін Данн та Кріс Абані. Про фріків у цирку, близнюків-маніяків, таємні знаки та сімейні таємниці – нудно точно не буде, ще й нерви полоскочуть.


Традиційно у вівторок вийшла підбірка новинок тижня з радіопрограми Юрія Володарського “Книжное сословие”. До підбірки потрапили: нон-фікшн новоспеченого американського президента Дональда Трампа, бізнес-бестселер, який нарешті вийшов українською “Стратегія блакитного океану”, книжка про 120 українських діячів культури та історія про хлопця, який раптом вирішив стрибнути із Ейфелевої вежі, але не зробив цього.  Про зміни життя у різних аспектах та вимірах.


“Для Джуста існувало лише дві проблеми — місяць і вуса”, – так починається уривок книжки, яке завоювала любов у світі, особливо у підлітків – “Шістка воронів” американсько-ізраїльської письменниці Лі Бардуґо. Читайте і закохуйтесь за посиланням. 


Цього тижня найвідомішій індійській письменниці Арундаті Рой виповнилось 55. Місяць тому видавництво оголосило про вихід її нової книжки. А це подія, адже Рой авторка лише одного роману – “Бог дрібниць”, який отримав Букера та цілу купу інших нагород, і став справжнім літературним улюбленцем. В честь цього, ми вирішили згадати про що її перший роман, та що відомо про наступний.

%d1%80%d0%b5%d1%86%d0%b5%d0%bd%d0%b7%d1%96%d1%97

Про книжку напівбіографічну-напіввигадану, про вчену та істеричку, Марі Склодовську-Кюрі та Бланш Віттман від шведського письменника Пера Улофа Енквіста у перекладі ВСЛ. Рецензія на “Книгу про Бланш і Марі”.


Про справжніх, живих підлітків написала збірку оповідань львівська письменниця Наталка Малетич. “Щоденник Ельфа” прочитала і розповіла нам про нього Віта Макарик. 


Про український переклад та книжку одного із найбільш таємничих сучасних письменників США розповіла Мар’яна Глинка. Йде мова про “Виголошення лоту 49” та Томаса Пінчона. Про що, кому читати, та контекст цього твору читайте в рецензії. 


Хоча й не новинки, але варті книжки Лєни Елтанг та Грега Мортенсона також потрапили до оглядів. Перша про чарівний світ “кам’яних кленів”, друга – про подорож в гори та Афганістан, та про те, що означає випити “три чашки чаю” у народу балті.


Плідної чорної п’ятниці та гарних вихідних!

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

9 thoughts on “Дайджест новин тижня: про найцікавіше та найважливіше

    Залишити відповідь