Загострення почуттів

Якщо ви раптом обрали цю книгу («Смілла та її відчуття снігу» Пітера Хьоґа) з любові до детективного жанру, то навряд чи вона зможе задовольнити вас повною мірою. Хоча інтрига в ній присутня, це абсолютно точно роман не про розслідування смерті хлопчика, який упав з даху за дивних обставин. Вона набагато глибша за простий детектив.

37-річна Смілла Ясперс – самотня жінка, яка живе в Копенгагені. Вона – плід любові ескімоски та данця. Її мати була мисливцем і Смілла виросла в Гренландії. Після смерті мами, батько, заможний данець, перевіз її в Копенгаген. З ним у жінки складні стосунки.

Існує легенда про те, що мови північних народів налічують сотні назв снігу. Смілла не просто позначає сніг, що падає, і сніг, що тане різними словами. Автору вдалося описати, як вона їх відчуває, як реагує на сніг і мороз її тіло, які переживання від цього вона відчуває, які спогади до неї приходять. А ще автор майстерно зумів передати страх головної героїні, її тривогу, та труднощі із тим, щоб наважитися на кожен наступний крок у своєму особистому розслідуванні.

Сусідський хлопчик падає з даху. Поліція класифікує справу як нещасний випадок. Але підозрілість ситуації полягає в тому, що хлопчик не міг з доброї волі піднятися на дах – він панічно боявся висоти. І ось ця маленька історія, яка могла б стати просто історією одного під’їзду, у фіналі роману набуває серйозного масштаб і загроз.

Може скластися враження, що головна героїня роману Смілла Ясперс – особа черства і жорстка. Але саме ця напівескімоска-напівдатчанка має невичерпний ресурс для пошуку істини. Цей ресурс вона черпає в любові до покійної матері, до покійного хлопчика – до тих, за ким тужить і до кого прив’язана.

Ця книга абсолютно точно не схожа ні на одну іншу. Це історія про інакшість мислення людей, які виросли в атмосфері свободи, і як їм важко впоратися з життям в місті. Це приголомшливий роман про людську самотність, про нескінченну відданість і брудну підлість. І ще про масу почуттів, які припадають на долю кожного з нас. І звичайно, про відчуття снігу.

Олена Чигрин

Купити книжку в Yakaboo.ua

Олена Чигрин
Блогер, автор, копірайтер, smm-менеджер. Виховую сина, читаю жадібно і багато. Співпрацюю з благодійним фондом та кількома комерційними проектами. Збираю матеріал для книги.
https://www.facebook.com/alyona.chigrin

761 thoughts on “Загострення почуттів

    Залишити відповідь