Чому зазирати в чужі сни небезпечно

Прихильники творчості Макса Кідрука кажуть, що роман «Зазирни у мої сни» відрізняється від попередніх книжок популярного автора за темою й стилем. Сам письменник вважає цей текст «найпотужнішою своєю історією». Схоже, критикам вона теж припала до смаку: технотрилер потрапив до довгого списку «Книги року BBC», а вимоглива критикеса Тетяна Трофименко вважає Макса Кідрука одним із найяскравіших молодих письменників і стверджує: «якщо автор і далі так старанно працюватиме й не знижуватиме планку письма, його романи в сучукрліті замінять усе».

Мандрівник-експериментатор


Макс Кідрук – один із найпопулярніших молодих прозаїків. Став відомим завдяки травелогам, у яких розповідав про свій досвід мандрів Новою Зеландією, країнами Латинської Америки, Африки та ін. Започаткував в українській літературі жанр технотрилеру – синтетичного жанру, в якому поєднано прийоми й теми наукової фантастики й пригодницького роману.

Фото: youtube.com
Фото: youtube.com

Чи можна просто так взяти й підглянути чужий сон?


У романі «Зазирни у мої сни» йдеться про подружжя і їхнього сина Тео, в якого під час нескладної операції несподівано зупинилося серце. Близько хвилини малюк перебував у стані клінічної смерті, але лікарям вдалося врятувати дитину. Та батьки рано заспокоїлися: після операції хлопчик почав дивно поводитися й потерпати від жахіть під час сну. Мирон, батько Тео, ладен піти на все, аби врятувати сина від страждань. З часом він починає підозрювати, що свідомістю сина маніпулює якась надприродна сила. Зрозуміти, що це, можна тільки зазирнувши в тривожний сон хлопчика. І Мирон наважується на експеримент.

Читати: 40 найцікавіших трилерів. Друга десятка

Цікаво, моторошно, непередбачувано


«Зазирни у мої сни» – дуже кінематографічний роман. Динамічний сюжет, низка непередбачуваних поворотів, яскравий фінал – усе це сприяє щонайкращому враженню від тексту, в якому, окрім науково-фантастичного елемента, є ще й соціальний, побутово-психологічний. Ця книжка перевершує горизонти очікувань від жанру, оскільки містить більше, ніж можна уявити. Так, тут є технології, що дозволяють у прямому сенсі побачити, як працює мозок; є й елементи трилеру – не просто так дивовижними здібностями маленького українця Тео зацікавилися криміналісти ФБР. Кілька епізодів нагадують моторошні психологічні картинки з фільмів жахів. Але це водночас і цілком побутовий, реалістичний текст про кризу в шлюбі, про непрості стосунки між батьками й дітьми. І про те, на що здатна батьківська любов заради порятунку дитини.

Читати: Вітаємо короля: 10 найпопулярніших книг Стівена Кінга

Кідрук vs Кінг


Макс Кідрук нарікає на порівняння з Кінгом. Але саме про твори Кінга згадуєш, коли читаєш роман «Зазирни у мої сни». І тут не йдеться про жодне наслідування, просто атмосфера нагнітання жаху, динамічний цікавий сюжет і психологічні випробування для персонажів – це універсальні літературні прийоми, завдяки досконалому володінню якими Кінг став королем свого жанру, а Макс Кідрук може досягти висот у своєму. Тож книжка Макса Кідрука, ймовірно, сподобається всім прихильникам міксу жахів, наукової фантастики і психологічного трилеру. А це аудиторія численна.

Схожі книги: Стівен Кінг «Сяйво», Макс Кідрук «Бот»


Тетяна Синьоок

Тетяна Синьоок
Блогерка, авторка збірки новел “Сіра веселка”, викладач студії навчання й розвитку “Tutoria”, мовних курсів “Solovei”, аспірантка Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Іноді не можу заснути від щастя, що на світі існує цікава література.
http://chytatsky.blogspot.com/

2 714 thoughts on “Чому зазирати в чужі сни небезпечно

    Залишити відповідь