«ЧЧ: Читати.Четвер» з Дмитром Бунецьким: про роман «Завдання трьох тіл» Цисінь Лю

Фото: fridamania.ru

Сьогодні ми з вами трохи побалакаємо про проблему контакту з позаземними цивілізаціями. Ви, можливо, здивуєтеся, але вона дійсно існує і вельми актуальна в даний момент. Попри те, що знаменита SETI (Програма пошуку позаземного розуму) існує вже десятки років, користі від неї поки було замало.

Єдиний раз за все минуле століття, коли ми ніби як щось почули – знаменитий «ВАУ-сигнал» – так до сих пір і не розшифрували. Зате зараз астрофізики рапортують про дивні події за межами Сонячної системи чи не кожен день. То РАТАН щось вловить, то частина зірок починають дивно поводитись (ніби перекриті чимось на зразок Сфери Дайсона). Звичайно, в першу чергу вчені шукають тут інші мотиви – власне, астрофізичні й космологічні. Але існує маленький шанс, що всі ці витівки – справа рук інопланетян.

Але що станеться, якщо існування позаземного розуму стане доконаним фактом?

Уявіть собі, що ви – вчений, який розробляє наноматеріал. Вас кличуть на дивні збори військових, поліції та вчених. Задають дикі питання. Розповідають про наукове товариство, члени якого по черзі накладають на себе руки. Тому що вся фундаментальна наука раптом почала давати збій – результати експериментів відрізняються не те що від теорії, кожен раз за подібних умов виходить різний результат. Та й Всесвіт починає себе вести вкрай дивно – блимати реліктовим випромінюванням. Додайте до цього відлік, який з’явився перед очима і не хоче зникати. Зв’яжіть з китайськими радіофізичними проектами середини двадцятого століття. І помножте на дивну віртуальну іграшку, що досліджує…Загалом, самі подивіться що. Цікаво?

Не те, чорт візьми, слово! Хлопці, я реально поняття не мав, що китайська фантастика настільки крута. Це дикий та чарівний захват.

І це – «Завдання трьох тіл» Цисінь Лю, найбільш дивовижна книга про контакт з позаземним розумом. Знаєте, найбільша проблема фантастів-«контактерів» в розумінні цього самого позаземного розуму. Звичайно, багато хто намагається – але у більшості виходять дуже людиноподібні прибульці, які думають, як ми, поводяться, як ми, вмирають, як ми. І неважливо, як вони при цьому виглядають – восьминоги, павуки, тюлені. Головне – вони дуже схожі на нас, тому що людині вкрай складно уявити собі інший розум.

Цисінь Лю пішов іншим шляхом. У розрізі контакту він показує нас, людей. І показує так майстерно, що стає страшнувато.

І, так. Трохи про регалії. По-перше, Цисінь Лю – це особа китайської фантастики. По-друге, у нього є «Х’юго» (перша «Х’юго», видана не жителю США). По-третє, цих «Х’юго» та «Гелексі» взагалі не злічити.

«Завдання трьох тіл» – це перша частина трилогії (на щастя, вся вона вже написана, але перекладені лише дві перші книги) «На пам’ять про Землю, що вмирає», що ніби натякає. Це науково-соціальна фантастика найвищого ґатунку, жорстка, розумна, з ретельно опрацьованими героями й логічними висновками, від яких холоне кров. Саме так (поряд з «Помилковою сліпотою» Пітера Воттса) виглядає ідеал.

Читайте завжди.

Джерело: Facebook Дмитра Бунецького 

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

9 thoughts on “«ЧЧ: Читати.Четвер» з Дмитром Бунецьким: про роман «Завдання трьох тіл» Цисінь Лю

    Залишити відповідь