Адріан Моул у кожному з нас

Ще кілька років тому я не чула ані про автора, ані про персонажа. Хоча серія романів про Адріана Моула англійської письменниці Сью Таунсенд в Британії, мабуть, не менш відома, ніж книги про Гаррі Поттера.

Кілька років тому “Видавництво Старого Лева” випустило український переклад всесвітньовідомої книги “Таємний щоденник Адріана Моула”, я зацікавилась, прочитала і тепер раджу усім. Чесно, мабуть, це одна з кращих книжок про підлітків, прочитаних за останній час. «ВСЛ» видало першу частину, а всього в серії їх дев’ять. У перших розповідається про складнощі життя молодого Адріана. Адже світ навколо повний суперечностей і несправедливостей – тут вам і прищі, і батьки розлучаються, і переживання про справжнє кохання, що зненацька захопило Адріана. Прямо під час жорстких реформ Тетчер, напередодні весілля принцеси Діани.

Ліричний відступ: я зрозуміла, що справді люблю книжки про підлітків. І завжди собі думаю, відмічаю – це треба прочитати, якщо знаю, що там про молодих людей, проблеми дорослішання, пошуку себе і.т.д. Чого вартий один Холден Колфілд – я чи не раз на рік перечитую Селінджерівську The Catcher in the rye, і кожного разу – наче вперше, спливають нові шари смислів, натяків, глибинних відкриттів. Мені в цілому сподобалася скандальна книга Стівена Чбоскі The perks of being the Wallflower, так, там все сучасніше-брутальніше, але ідея і тема – та сама.

Прочитавши три книги щоденників Адріана – можу сказати, що це теж 100% попадання в мої смаки.  Люблю книги про підлітків за те, що вони ще раз нагадують нам про нас самих у такому віці, про вибір, який ми робимо щодня, про те, як ліпиться характер, про те, як будуються цінності. І про цей складний та водночас дуже цікавий час – відкриття світу, трохи не таке буквальне, як в дитинстві, але не менш важливе. Це залишається у нас навік. Так само, як в кожному з нас живе дитина, ще більшою мірою у нас живе підліток – і саме він сумнівається, не наважується, комплексує, займається самокопанням 🙂

“Щоденник Адріана Моула” –  мало того, що цікава, захоплююча книга, яка легко читається, це ще і твір з глибоким змістом, іронією, стилістично майстерний роман. Зовсім не просто було дорослій жінці написати нотатки підлітка, який до того ж вважає себе Інтелектуалом (з великої літери!) і подумує про кар’єру письменника.

Цю книгу варто прочитати тим, хто так само як і я любить книги про молодих людей, цікавиться Англією (реалістичною, а не ідеалізованою), любить романи про життя як воно є (а воно – цікаве!), людські взаємини і хоче захоплюючого чтива, від якого і посміятися можна (і доволі гучно :), і замислитися. Яке читати – одне задоволення. Я думаю, це тільки плюс – якщо ти старший за Адріана (йому 14 в першій книзі, здається). Це романи не так для дітей чи підлітків…Як про них, разом із дорослими.

А ще, незважаючи на те, що ця книга аж ніяк не виховна, я вірю, що вона здатна зробити свого читача трошки кращим.

Ріна Гриневич

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

3 791 thoughts on “Адріан Моул у кожному з нас

    Залишити відповідь