7 книжок, які прокачають навички спілкування

“Прочитав Дейла Карнегі. Вирішив, що наступного дня почну з посмішки. З ранку старанно всім посміхався. В обід підійшов начальник і сказав: “Ще раз накурений на роботу прийдеш – звільню”. Цей анекдот іронічно описує, як можна оступитися на шляху до ефективних контактів з іншими людьми.


Тому варто ретельно вивчати матчастину. У сьогоднішньому випуску бізнес-розсилки – сім чудових посібників про різні сторони спілкування. Беріть на озброєння максимум рекомендацій, практикуйтеся і відкривайте свої унікальні методи!

7fc90689d4154dc18af90bca8db511f9

«Как побороть застенчивость» Филип Зимбардо


Сором’язливість здається милим недоліком, але, як пише Зімбардо, вона «може в такій же мірі скалічити психіку, у який найбільш важка фізична недуга може покалічити тіло, а її наслідки можуть стати справді руйнівними».

Придушення своїх почуттів, знайоме багатьом, веде до душевних проблем: від стресів до важких депресій, алкоголізму, складнощів у сексуальному житті. Ця книга — про їхню профілактику та оздоровлення своїх емоцій. Сам автор, досвідчений психолог і соціальний дослідник, наполягає, що особистість можна змінити. Зімбардо розповідає, як зробити перші кроки для цього.

Книга поділена на дві однаково цікаві частини, теорію і практику. Перша вивчає, як і чому з’являється сором’язливість і до чого вона призводить. У другій — автор мотивує і вселяє в читача віру у власні сили, даючи рекомендації та поради для перемоги над сором’язливістю. Вона здатна допомогти як дорослим, так і підліткам.

f107b709867748fa9aa4b6d42b8de81e

«Как разговаривать с кем угодно. Уверенное общение в любой ситуации» Марк Роудз


Посібник зі спілкування від досвідченого тренера дає свіжий погляд на багато нюансів щоденних ситуацій, наприклад, як знайти одну хвилю зі співрозмовником і підтримати її своєю відповіддю. Це чудова підмога для тих, у кого не клеїться розмова, хто не знає, як знайти підхід до співрозмовника або тих, кого мучить паніка лише від думки про початок розмови з незнайомою людиною.

Автор пропонує готові рецепти, які допомагають зробити перші кроки до повноцінного спілкування. А далі Роудз мотивує закріплювати успіхи практикою, практикою, практикою. Наприклад, в одній із глав книги навіть пропонуються конкретні сценарії з репліками, які допоможуть вийти з “проблемних” або незручних ситуацій. Навіть “досвідченим” в розмовах людям книга допоможе знайти помилки у власному спілкуванні та опанувати кілька цікавих методів боротьби зі страхом, які стануть в нагоді не тільки в діалогах.

536e02c576e942a19ccfc4fa7eaeca2e

«Включаем обаяние по методике спецслужб» Марвин Карлинс, Джек Шафер


Нехай вас не бентежить назва – книга колишнього агента ФБР, професора психології та фахівця з поведінкового аналізу корисна від першої до останньої сторінки з масою практичних порад. “Включаємо чарівність” вчить відразу практикувати й вчитися з легкістю спілкуватися з людьми, викликати симпатію, розуміти поведінку інших, вловлювати брехню, керувати гнівом. Автори допомагають побороти збентеження і страх.

Практикуватися можна і в аналізі. Наприклад, в книзі приведена шпигунська історія від таємного агента. На ній варто розібрати приклади та способи, які використовуються в ефективному спілкуванні. Шпигунство – родзинка книги. Багато рекомендацій вплітаються в байки про роботу агента ФБР, що відкриває їх з іншого боку і дає зрозуміти: проста увага до людини веде до несподіваних результатів.

Ви будете мати арсенал інструментів для розуміння людей – і вже на наступному корпоративі напідпитку колеги лише невербально видадуть вам безліч інформації.

b4349ac178ef49c89b5b888b58ba84bf

«Я слышу вас насквозь. Эффективная техника переговоров» Марк Гоулстон


Автор створив для поліції та ФБР курс для перемовників. З 25 роками досвіду роботи доктор Гоулстон пропонує власні висновки та методи в області встановлення взаєморозуміння між людьми. Розроблені ним техніки описані зрозуміло і доступно для людей, які не є фахівцями в психології. Гоулстон пропонує чимало прийомів спілкування, реальних фраз, прикладів з життя, які допомагають зробити перші кроки у використанні рецептів книги нескладними.

Я слышу вас насквозь” відкриває іншу перспективу на світ спілкування. У ній багато позитиву, після прочитання залишається впевненість: майже не буває незручних, проблемних людей, просто потрібно розуміти мотиви оточення. Доктор Гоулстон відповість на більшість ваших питань, наприклад, як зберегти самовладання, як спілкуватися з “важкими” людьми, як примирити заклятих ворогів, які люди бувають “отруйними” і як їх нейтралізувати.

Це корисний посібник для тих, хто хоче ефективно починати та розвивати спілкування з широким колом людей. Важливо, що автор пояснює, як налагодити контакт і з самим собою.

3ff77211b798419189437d26f1520b26

«Странная девочка, которая влюбилась в мозг. Как знание нейробиологии помогает стать привлекательнее, счастливее и лучше»

 Венди Сузуки, Билли Фицпатрик


Це суміш “нейробіології для чайників”, мотиваційного читання, посібника з саморозвитку і трохи – “Сексу у великому місті”. Дослідниця Венді Сузукі розповідає, як в один день вирішила змінити своє життя.

Вона зрозуміла, що “єдина людина, якій під силу підняти мене вище, – це я сама”. Сузукі пояснює, як розуміння механізмів роботи мозку допомогло їй змінити ставлення до себе й ефективно займатися роботою, творчістю, медитаціями й спортом.

Цікаво, як людина науки розповідає про духовність, позитивні твердження та інші “лайфхаки”, які часто сприймаються скептично. Це не тільки науково-популярне читання, а й ще і біографія. Сузукі з гумором описує особисті зміни – ви й не помітите, як почнете стежити за її побаченнями, паралельно виписуючи мотиваційні цитати.

“Чудовисько психологічного стресу із задоволенням харчується відчуттям безпросвітності, – коли людині здається, що далі буде тільки гірше”, – пише вона і розповідає, як позбутися цього монстра.

df6aef0f24ce4a829750b51fe784ae94

«Как завоевывать друзей и оказывать влияние на людей» Дейл Карнеги


Як би її не критикували й не вихваляли, книжка Карнегі залишається класикою літератури про людські стосунки, правила якої як і раніше працюють і залишаються актуальними. До праці Карнегі потрібно ставитися спокійно. Її варто просто прийняти й не намагатися спростувати. “Як завойовувати друзів” має ще й терапевтичний ефект, позбавляючи від фаталізму, нудьги й затяжної депресії, як і від боязні спілкування з людьми.

Це абсолютний must read для людей, які за своєю професією змушені розмовляти й знаходити підхід до різних за статусом, настроєм і рівнем освіти співрозмовникам. Карнегі нагадує про найважливіші речі в спілкуванні, які часто забуваються. Він рекомендує бути обережним з критикою, хвалити людей, шукати в них плюси, створювати у співрозмовника відчуття власної важливості, шукати щирий інтерес, посміхатися і поважати іншого.

Прості поради, викладені в книзі, дають дивовижні результати. Це підтверджує вже майже віковий досвід їх застосування безліччю людей.

a9184c15e3af48f096a1f05bc222fbdd

«Как разговаривать с м*даками. Что делать с неадекватными и невыносимыми людьми в вашей жизни» Марк Гоулстон


У житті кожного з нас зустрічаються побутові психи, системні неадеквати та й просто м*даки, яких хочеться швидше вдарити, ніж почати з ними спілкування. Але деколи доводиться – і тут допоможе ця книга. Гоулстон дає десяток практичних схем спілкування з різними типами м*даків. Кожен інструмент докладно і зрозуміло описаний, пропонується чіткий алгоритм дій без невизначеності.

Важливо, що автор нагадує: перш за все необхідно побороти м*дака в собі та відкрити себе для емпатії. Він пояснює, як знайти на це час, терпіння і самовладання. Техніки, про які розповідає автор, розбиті на конкретні “сходинки”, поступові кроки. Багато в чому його підхід вимагає розуміння іншої людини: не ламати через коліно, але підтримати й направити.

Корисно і те, що Гоулстон пояснює, як вибудовувати психологічний захист від “побутових божевільних”. Вас більше не зможуть заразити неконструктивом й абсурдом, тоді як ви навчитеся ефективніше вирішувати питання.


Читать:  Як виявити мудака і поставити його на місце. Уривок із бестселеру New York Times

Читать: Світ тихих та галасливих людей

Читать: 6 проривних книг 2016 року, які рекомендує kmbs

Читать:  Вдосконалення — саме по собі винагорода. 9 цитат з книжки «Перемикайся»

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

63 thoughts on “7 книжок, які прокачають навички спілкування

    Залишити відповідь