Гумор, відвертість та екосвідомість: 5 новинок дитячої літератури до Книжкового Арсеналу

Ілюстрація: Надія Кушнір "Де Ойра?" / behance.net

Вже наступного тижня стартує важлива для всіх книгодрузяк подія – Книжковий Арсенал. П’ять днів, сотні заходів, письменники з України та з-за кордону, презентації, автограф-сесії – і, звісно, нові книжки. Блог Yakaboo та БараБука подивилися, що цікавого пропонують видавці юному читачеві та вибрали кілька особливих новинок. Яку книжку варто читати всією родиною, яку – школярам, а що запропонувати підліткам – дізнайтеся у нашому огляді.


oyra-230x254

Для сімейного читання: «Де Ойра?» Тані Стус (Віват)


Маленький епізод із життя Орисі та її песика Ойри розкриває кілька важливих сторін людських стосунків, зокрема родинних. Повага до простору та потреб інших, уміння ділитися, важливість «плекання внутрішнього садочка», подолання страху – усе це робить нас ближчими й наповненішими.

Ніжна, медитативна і водночас багатопланова книжка створена саме для родинного читання, адже кожен знайде в ній свою домінанту. Комусь припаде до душі пошук песика в тексті чи на чарівних ілюстраціях Надії Кушнір, а хтось замислиться над «самособоюнаповненням» та над тим, як прості речі дають нам сил щоб любити, усміхатися, вибачати, дружити та багато чого іншого.

Читати: Топові дитячі книжки 2016 року: п’ять видань за версією БараБуки


063-Paperback-Book-Small-Spine-Mockup-COVERVAULT

Для молодших школярів: Еко-книга «Зберегти ліс!» Ганни Булгакової (Ранок)


Ми живемо в час, коли вже важко вдавати, наче сміття зникає безслідно, а ресурси планети невичерпні. Дітям варто змалечку пояснювати принципи дбайливого ставлення до природи, і в цьому допоможе еко-книга «Зберегти ліс!». Це – незвичайний посібник із порятунку планети. На сторінках видання дитина ознайомиться з екосистемою лісу, навчиться збирати гербарій і навіть знайде детальну інструкцію з виготовлення паперу. В ігровій формі дитина дізнається, як стати екогероєм, врятувати ліс та все людство, а також довідається цікаві факти про ліс та його мешканців і набуде корисних звичок.

Читати: 5 дитячих книжок у жанрі нон-фікшн: література, краєзнавство, біологія, хімія та фізика


Govoruxa2_3d

Для середньої школи: «Книга рекордів Говорухи» Саши Кочубей (Фонтан казок)


Торік напередодні Книжкового Арсеналу побачила світ дебютна книжка Саші Кочубей «Сім нескладух Говорухи». Дотепна повість про хлопця Андрія-Андроїда та його пригоди здобула популярність читачів та увагу критиків. Кажуть, що книжкою зачитувалися навіть ті діти, яких важко заохотити до читання! Тож приємною звісткою для любителів «Нескладух» стала новина щодо продовження цієї історії.

Цього разу в Андрійка Говорухи та його друга Юрчика нова халепа: подруги захопилися популярним актором і перестали звертати на них увагу. Але Говоруха не здається! Він ладен сам встановити які завгодно рекорди, щоб прославитися й перемогти несподіваного «суперника»…


09187b993d08509b1069987198c6b734

Для підлітків: «Янебоюсьсказати» Анастасії Мельниченко (Фоліо)


Минулого літа чимало людей долучилися до флешмобу #янебоюсьсказати, чи не вперше вголос проговорюючи власні історії насильства. На жаль, багато зі згаданих подій відбулося з дітьми та підлітками, адже доволі легко скористатися довірою недосвідчених людей. Згодом ініціаторка флешмобу Анастасія Мельниченко написала книжку, в якій розповіла підліткам про те, як не допустити сексуальне насильство зі свого боку, а також як поводитися і до кого звертатися, коли насильство вже сталося. Це складна, проте така необхідна розмова, до якої батьки часто виявляються не готовими – тому добре, якщо завдяки цьому виданню вони наважаться її розпочати.

З передмови до видання: «Ця книжка про дуже серйозні речі. Серйозні – не означає нудні, не турбуйся. Серйозні – це такі, над якими треба замислитися. Які треба наче пропустити крізь себе і прийняти.

Ця книжка про таке страшне явище, як насильство. Напевно, під словом насильство ти уявляєш картинку з кривавими лупцюваннями одне одного по обличчю – достоту, як у бойовику. Так, це насильство. І його легко побачити та розпізнати. Але є ще невидиме насильство, таке, про яке не говорять вголос. Бо це буцімто соромно. Насильство – це коли над людиною вчиняються дії без її згоди, які є неприємними для цієї людини.

Ми поговоримо про те, яким буває насильство. Ми поговоримо про те, як розрізнити насильство і як не чинити насильство над іншими. Ми поговоримо про секс. Який він буває і який він має бути. Ми поговоримо про те, як допомогти людям, які постраждали від сексуального насильства. Ми поговоримо про особисті кордони людини, про згоду і уміння казати та приймати «Ні».»

Читати: Непрості дитячі книжки: про війну, втрату, безпритульність, секс і любов без обмежень


1_74

Для старших підлітків: «Старшокласниця. Першокурсниця» Анастасії Левкової (ВСЛ)


У житті Лілії — переламний період: завершення школи та вступ в університет. У цей час відбувається стільки всього: кохання й «сотворення кумирів», перипетії взаємин із друзями та вчителями, розчарування — передусім у собі, але врешті-решт прийняття себе та інших такими, як вони є. Це час, коли обираєш професію, що визначатиме вектор твого життя; коли починаєш розуміти, в якій країні живеш, і усвідомлюєш себе її громадянкою… Тільки все це відбувається не зараз — Ліля переживала це на початку нашого століття, коли ще не було соцмереж, а мобільні телефони та комп’ютери вважали розкішшю.

Секрет дебютного роману Анастасії Левкової дуже незвичний: книжка має двох авторок. Перша – це, власне старшокласниця-першокурсниця, яка на початку двотисячних вела свій щоденник, намагаючись не лише зафіксувати події власного життя, а й розібратися у своїх почуттях та відчуттях, відрефлексувати свої стосунки із батьками, друзями, та хлопцями, до яких з’явилися важливі почуття. Друга авторка – письменниця Анастасія Левкова, котра, дивлячись на свої враження, думки та переживання понад десятирічної давності намагається розповісти для сучасних підлітків історію свого покоління без надмірних прикрашань і спрощень – а так, як життя сприймалося, як обговорювалося, як записувалося у щоденники.


ЧитатиВисокий старт: 85 книжкових новинок квітня від українських видавництв
ЧитатиНовинки + класика = 10 книжок про кохання
ЧитатиСміх. Страх. Сила. Оголосили програму Книжкового Арсеналу 2017


bОгляд підготував портал BaraBooka 

BaraBooka
«BaraBooka. Простір української дитячої книги» – соціальний культурно-освітній проект, перший український універсальний інформаційний ресурс про видання для дітей та юнацтва.
http://www.barabooka.com.ua/

2 443 thoughts on “Гумор, відвертість та екосвідомість: 5 новинок дитячої літератури до Книжкового Арсеналу

    Залишити відповідь