5 дитячих книжок у жанрі нон-фікшн: література, краєзнавство, біологія, хімія та фізика

Дитячий вік створений для пошуку і засвоєння нової інформації. Допитливість юних людей не має меж, і ця потреба наче мала б отримати достатнє задоволення в шкільних класах, але ж ми знаємо, як воно на практиці. Звісно, всі ми мріємо про натхненних вчителів, які закохують дітей у свої предмети, але на вчителя сподівайся, а сам теж щось роби. Наприклад, поцікався пізнавальними книжками для дітей. В нашому огляді ми зібрали п’ять видань, які змогли показати дива науки доступною дітям мовою.

IMG_0044

Література: Богдан і Наталя Тихолози, «Франко від А до Я» («ВСЛ», ілюстрації творчої студії «Аґрафка»)


Прикрістю шкільної програми є те, що за відомими іменами діти часто не бачать живих людей. Та й як їх помітити за коротким абзациком біографії з сухими фактами «народився-вчився-боровся-одружився-написав-знову боровся-помер». Культивуючи випробування, які випали на долю видатних діячів, укладачі підручників мимохіть наближають цих осіб до недосяжних музейних об’єктів – пропонують поглянути, але наблизитися не можна (та й не дуже хочеться). На щастя, сучасні книжки почали долати розрив поколінь. Так, «Видавництво Старого Лева» наразі випустило вже дві абетки-енциклопедії (а незабаром вийде ще й третя), у яких зібрано різні цікавинки про непересічних осіб української історії.

«Франко від А до Я» подає інформацію про видатного українця у легкій формі, суміщаючи короткі енциклопедичні відомості з стильними лаконічними зображеннями. Читачі не знайдуть тут нудних фактів, натомість дізнаються більше про те, якою цікавою людиною був Іван Якович.

Наприклад, чи знали ви, що він одягав фрак у поєднанні з вишиванкою, полюбляв рибальство, мав чимало літературних «масок»-псевдонімів, а одного разу був арештований за відсутність паспорта?

За словами одного з авторів, Богдана Тихолоза, Іван Якович постає на сторінках книжки у колі своєї родини, друзів та персонажів. «І всі вони дуже привітні, колоритні й аж ніяк не занудні! – додає упорядник. – У цій книжці – жодного пафосу й дидактизму, натомість безліч цікавих фактів, дотепів, рідкісних світлин і знайомих літер – від А до Я». Окремо ж хочеться відзначити художнє оформлення, виконане студією «Аґрафка». Дуже цікаво спостерігати за появою на сторінках бешкетного фарбованого лиса. До речі, вже цього місяця з’явиться наступна книжка з серії – «Шевченко від А до Я». Чекаємо!

IMG_0042

Краєзнавство: Лана Ра, «Щоденник котячих мандрів» (ТОВ «Новаторфільм»)

Книжка «Щоденник котячих мандрів» Лани Ра постала з оригінального мультсеріалу «Моя країна – Україна». Головний герой – мандрівний кіт Воркіт, цікавий, самовпевнений і трохи нахабний рудий хвалько. Він легко кидається в кожну наступну подорож і легко заводить друзів навіть серед істот неживих. Саме вони нерідко оберігають кота від необачних вчинків і мимохідь розповідають старовинні легенди й перекази рідного краю. Разом із котом Воркотом читачі дізнаються про найвідоміші місцини більш і менш туристичної України: села Легедзине й Шешори, міста Одеса, Кривий Ріг і Львів, Верхівня і Коломия, Мелітополь, Саки, Вилкове. Поруч – розкішні луганські степи, про які дуже рідко пишуть у путівниках, озера Пісочне й Чорне, гора Опук, оповідки про петриківський розпис та Софію Київську. Зрозуміла річ, скрізь і до всього доклали лапи предки нашого кота.

Навіть для славнозвісної петриківки вкрай потрібна допомога котів, адже саме з їхньої шерсті робляться найделікатніші щіточки.

Нотатки невеличкі, у формі коротких оповідань – так, через пригоди й діалоги дітлахам буде простіше запам’ятати різні цікавинки про батьківщину. Цікаві факти, важливі дати й цифри винесено за межі оповіді для наочності. Це також полегшує сприйняття, адже надмір фактажу ускладнює запам’ятовування. Книжку оформлено кадрами з пластилінового мультсеріалу. Окремі ілюстрації вражають пропрацьованістю «мазків», емоцій. Книжка відкриє школярам-початківцям чарівні куточки нашої країни. Ця добра ініціатива не залишилася без уваги: режисер мультсеріалу Степан Коваль цього року отримав за свою роботу Шевченківську премію в галузі кіномистецтва.

IMG_0045

Біологія: «Червона книжечка» («Основи», текст та ідея Анни Копилової, ілюстрації Олени Васик)

Дуже важливу книжку видали кілька років тому «Основи». Це міні-варіант Червоної книги України з практичним еко-додатком для дітей. Підкуповує дизайн: з дірки в червоній обкладинці на нас дивиться сова (чи то пак сипуха, яку занесено до Червоної книги).

Оскільки це «книжечка», а не «книга», то й об’єктів у ній мінімум – найпоширеніші з тих, які потребують збереження, і, ясна річ, ті, з якими дитина має шанс стикнутися.

Наприкінці міститься додаток для дітей і батьків, у якому пояснено, як кожен із нас може долучитися до збереження природних ресурсів. Ілюстрації Олени Васик не переобтяжують верстки, виглядають дуже органічно і стильно.

«Червона книжечка» допомагає з’ясувати проблеми природного середовища й називає загрози, розповідає, хто потребує захисту. Тут є інформація про ареали видів, їх коротка характеристика. А головне – докладно промальовані натуралістичні ілюстрації допоможуть вгадати істоту в природі, якщо дитині поталанить побачити її навіч. У книжці подано далеко не повний перелік видів, що потребують захисту, однак їх достатньо, щоб спонукати читачів до пошуку додаткової інформації. А оскільки цільовою аудиторію є передусім дошкільнята й учні молодшої школи, допитливості їм не позичати.

IMG_0046

Хімія: Юлія Смаль, «Цікава хімія: життєпис речовин» («ВСЛ», ілюстрації Андрія і Діни Нечаєвських)

Як же пощастило українським школярам, що першу нашу науково-популярну книжку з хімії написала не просто «хімічка», себто вчителька хімії, але й письменниця, себто та, яка вміє добре писати й викладати цікаво свою думку, – Юлія Смаль. У цьому посібнику з підназвою «Життєпис речовин» сконденсовано все най-най-най простою і зрозумілою юним хімікам мовою: атоми, молекули, речовини, досліди, реакції… Буває, що трапляються «революційні» для сучасних дорослих тези, як-от про те, що не все те шкідливе, що зветься хімією:

«Як гадаєш, яким був перший хімічний процес, засвоєний людиною? Звісно, приготування їжі. Перший хімік у світі зумів підсмажити здобич на вогнищі. Він експериментував, і його дослід виявився успішним».

Також і те, що ви читаєте цей текст, – опосередкований плід хімічних експериментів, адже всі наші ґаджети складаються з різних металів, які в різний час були добуті хіміками-непосидами.

Верстка, ілюстрації, вирізки – в науково-популярній книжці це все важливе не менше, ніж текст, адже привертає увагу до найважливішого й найцікавішого. Завдяки художникам Андрію і Діні Нечаєвським книжка утримує увагу молодшого читача й приносить візуальну насолоду старшим.

IMG_0043

Фізика (і не тільки): Кузько Кузякін, «Біла трішки чорна-пречорна книжка» («Віват»)

У «Білій трішки чорній-пречорній книжці» зібрано різні цікавинки на тему чорного й білого кольорів. Приміром, розповідається про те, що Сонце насправді чорне. Що «Чорний квадрат» Казимира Малевича насправді не квадрат. Чому не існує ні чорного, ні білого кольорів. Про білих ворон. Наводяться також різні народні приказки й прислів’я, які містять у складі «чорний» та «білий» компоненти. Науково-популярні факти подано в розмові двох персонажів «Чорної-пречорної книжки» – чорної вівці й білого вовка, які весь час ведуть бесіди на різні теми (від фізичних явищ до мистецьких і мовних тонкощів). Поміж тим вовк увесь час погрожує з’їсти вівцю, і до кінця книжки читач не певен, чи виконає він погрозу.

Чорний гумор довершує «чорноту» книжки й додає їй перчику – в українській дитячій літературі досі мало хто наважується жартувати по-чорному.

Дмитро Кузьменко, який пише та ілюструє книжки під псевдонімом Кузько Кузякін, за фахом – учитель математики і фізики. «Біла трішки чорна-пречорна книжка» – не перше створене ним науково-популярне видання. Раніше Кузякін написав «Зубасті задачки» («ВСЛ»), збірник веселих логічних і математичних вправ. Видання найсвіжішої освітньої книжки Кузька Кузякіна здійснено у співпраці з Малою академією наук України.

Читати: Непрості дитячі книжки: про війну, втрату, безпритульність, секс і любов без обмежень

Читати: Найкращі дитячі та підліткові книжки 2016 року за “Рейтингом критика”

Читати: Топові дитячі книжки 2016 року: п’ять видань за версією БараБуки


bОгляд підготовлено порталом BaraBooka 

BaraBooka
«BaraBooka. Простір української дитячої книги» – соціальний культурно-освітній проект, перший український універсальний інформаційний ресурс про видання для дітей та юнацтва.
http://www.barabooka.com.ua/

1 830 thoughts on “5 дитячих книжок у жанрі нон-фікшн: література, краєзнавство, біологія, хімія та фізика

    Залишити відповідь