5 дитячих фентезійних книжок

фото: neverstopatmidnight.tumblr.com

 

Що читати юним мрійникам, коли хочеться неймовірних пригод у чарівних світах, але твори Льюїса і Толкіна вже вивчені «до дірок»? Ми зібрали п’ять книжок українських авторів, які зуміли створити напрочуд реалістичну, та все ж фантастичну дійсність, і запросили школярів до своїх вигаданих світів.

Сергій ОКСЕНИК. Лісом, небом, водою: пригодницько-фантастичний роман. Трилогія. – Київ: Смолоскип, 2014.
Уявіть світ, де – оп! – і нічого цього немає. Анічогісінько. Натомість є маленька купка людей, що живуть у селі серед лісу, а навколо – великий світ, сповнений малознайомими й небезпечними істотами. І от старійшина села обирає хлопчака-підлітка, два роки тренує його впізнавати й боротися з різними небезпеками, і згодом виряджає в далеку мандрівку, вкрай важливу для долі всього поселення. Куди й навіщо? Для відповіді на ці запитання доведеться розгорнути книжку й почати читати. Та скоро ви зловите себе на думці, що давно про них забули, бо вже по вуха в пригодах. Разом із головними персонажами дізнаєтеся, як воно – вижити в світі, що пережив апокаліпсис. І не лише вижити, а й урятувати інших, налагодити стосунки з неприязними створіннями та вберегти залишки людства від повторення фатальних помилок.


Володимир АРЄНЄВ. Порох із драконових кісток. Дилогія «Сезон Кіноварі», книга перша. – Київ: Вид. дім «Києво-Могилянська академія», 2015.
У творі Володимира Арєнєва «Порох із драконових кісток» маємо повний набір значущих артефактів, що створюють атмосферу міського соціального фентезі для підлітків. Уже з назви очікуєш, що тему драконів буде розкрито, – і вона поступово таки починає складатися в достоту моторошний соціальний пазл із окремих натяків у вчинках головних героїв, життя міста Ортинська, де відбуваються події, деталей побуту, напружених і так і не доведених до кінця розмов. На драконах у цьому переконливо сконструйованому автором світі зав’язано все. Але власне цих істот ми дещо запізнилися побачити. І нам вельми пощастило, на відміну від декого в романі. Це, своєю чергою, з’ясовується лише з численних дрібних подій, повідомлень, новин, кожна з яких сама потягнула б на повноцінне фантастичне оповідання…

 


Катя ШТАНКО. Дракони, вперед! – Київ: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2014.
Чого варто очікувати, коли талановитий художник відкладає вбік пензлик та раптово береться за перо? Ну… результат, звісно, може бути дуже різним… Але принаймні у Катерини Штанко, чудової ілюстраторки дитячих книжок, вийшла захоплива історія про Михасика та його друзів-драконів. Пригодницько-детективна казкова повість «Дракони, вперед!» – про дружбу, вміння приймати рішення та брати на себе відповідальність, співіснування у світі різних істот, про те, що ніхто не є ідеальним, а одні й ті ж речі можна бачити по-іншому.
Михасик, який захоплюється рослинами, несподівано для себе вирощує дракончика Хому. Відтоді вони – нерозлийвода, а ще хлопець починає розуміти мову рослин та знайомиться з родинним домовиком. Урешті друзі натрапляють на негідників, які заради наживи знищують драконів, опиняються в самісінькому їхньому лігві й вириваються звідти разом зі зграєю полонених вогнедихів. Але тепер Михась мусить довести нових друзів до безпечного місця!


Оршуля ФАРИНЯК. Айхо, або Подорож до початку. – Луцьк: Твердиня, 2014.
Залазьте в якусь затишну місцинку, вмощуйтеся м’якенько і приготуйтеся до карколомної мандрівки у світ «Айхо». Не гайте часу, бо «Подорож до початку» вже триває. Таким підзаголовком до свого роману Оршуля Фариняк одразу ж інтригує і ламає наш стереотип: від пункту А до пункту Б… А навпаки не хочете спробувати? Рушаймо! У самій книжці на вас теж чатують загадки. І взагалі, нудьгувати, читаючи, вам точно не доведеться. Стрімка оповідь і насичений сюжет будуть вашими пігулками проти сну. Доки перетравлюєте попередню халепу, яка трапилася з героєм, до нього вже підкралася наступна…

 

Фото - Ірка Хортиця - надніпрянська відьма
Ілона ВОЛИНСЬКА та Кирило КОЩЕЄВ. Ірка Хортиця – Надднiпрянська вiдьма: фантастичний роман. У трьох книгах. – Харків: Ранок , 2007–2008 рр.
Філолог, магістр мистецтв, викладачка Ілона Волинська (Тарнопольська) та журналіст Кирило Кощеєв (Шихов) – успішне письменницьке подружжя, кандидати історичних наук та неабиякі шанувальники фольклору й обрядовості самобутніх народностей. Майже десятиліття тому вони перейнялися прекрасною і світлою метою – повалити англосакську диктатуру Гаррі Поттера українськими книжками про сучасних українських підлітків, також обдарованих надприродними здібностями, проте огорнутих автентичною містичною традицією наших рідних країв. Так і зароджувалася безперечно варта уваги, сповнена добірного етнографічного матеріалу та вигадливого екшну трилогія про школярку Ірку, котра мешкає з бабцею на околиці міста й просто таки захлинається у вихорі найпідозріліших подій. Вона от-от має довідатися про власний відьомський дар, нею з доброго дива переймаються зловісні пси-ярчуки та приблудний очеретяний кіт, незнайомці запрошують у відьомську школу, а згодом і взагалі викрадають… І це лише початок!

bОгляд підготовлено порталом BaraBooka 

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

105 thoughts on “5 дитячих фентезійних книжок

    Залишити відповідь