12 поліцейських детективів про найкращих слідчих

Детектив досі залишається одним із найпопулярніших літературних жанрів. Цей напрямок настільки різносторонній, що ніколи не набридає. Письменники постійно вигадують нових злих геніїв та героїв, які врешті-решт повинні нейтралізувати злочинця й відновити справедливість. Особливе місце в цьому напрямку займають поліцейські детективи. Двобій (не завжди фізичний) правоохоронця з убивцею – класика жанру, тому не зайвим буде пригадати найпопулярніші й найцікавіші поліцейські детективи.


14_2_05

Ю Несбьо «Нетопырь»


Перша книга серії про інспектора Гаррі Голе, котрого в даному випадку Королівське відділення норвезької поліції відправляє в Сідней. Детектив повинен допомогти австралійським колегам у розслідуванні вбивства норвезької актриси. Спочатку справа не здається вартою міжнародної уваги, та все змінюється, коли головний герой розуміє, що йому доведеться зіткнутися не просто з убивцею, а ще й із місцевою легендою – духом смерті.


14_3_05

Лі Чайлд «Нездоланний»


Колишній полісмен Джек Ричер випадково (як завжди) опиняється в епіцентрі дивних подій. Цього разу доля занесла детектива в маленьке містечко Материн Спочинок. Там чоловік знайомиться із колегою Мішель Ченґ. Жінка шукає напарника, який раптово зник під час спільного розслідування. Ричер не може покинути колегу в біді, тому вирішує їй допомогти. Полісмен помічає, що Материн Спочинок – не таке вже й миле містечко, тому що саме там на нього чомусь починається полювання.


14_4_05

Стівен Кінг «Містер Мерседес»


Перша книга однойменної трилогії, у якій колишній полісмен Білл Ходжес протистоїть злому винахіднику – Брейді. Усе починається з того, що невідомий врізається на «Мерседесі» в натовп людей. Ходжес розуміє, що це було навмисне, але злочинця знайти так і не вдалося. Після виходу на пенсію, детектив отримує дивного листа, автор котрого – той самий «Містер Мерседес». Убивця пропонує колишньому полісмену зіграти в психологічну гру, яка їм обом може коштувати життя.


14_5_05

Жан-Крістоф Гранже «Багровые реки»


У маленькому гірському містечку, розташовану в Альпах, скоєно вбивство. Жертва – університетський бібліотекар. Місцева поліція не може справитися із завданням. На допомогу колегам із Парижу приїздить досвідчений комісар Ньєман. Поки полісмени займаються справою бібліотекаря, в іншому маленькому містечку скоєно ще два правопорушення й вони якимось чином пов’язані з цим убивством. Чим далі просувається детектив, тим страшніші таємниці йому відкриваються.

Читати: «Лонтано» – далеко чи близько зачаїлася Людина-Цвях?


14_6_05

Майкл Коннелі «Передчасне прощання»


Детектив Гаррі Босхе звільняється з роботи в поліції Лос-Анджелеса. Однак завершувати кар’єру чоловік не збирається. Головний герой починає приватну практику. Його перший клієнт – підстаркуватий мільйонер. Чоловік просить детектива знайти жінку, у яку він колись давно був закоханий. Крім того, клієнт хоче дізнатися, чи має спадкоємців. Босхе, як справжній полісмен, відразу розуміє, що справа не зовсім чиста. До того ж, вона якимось дивним чином пов’язана і з ним самим. Але й це ще не все. Розслідуючи справу мільйонера, детектив паралельно виходить на слід серійного ґвалтівника – єдиного, якого Босхе так і не спіймав за часів роботи в поліції.


14_7_05

Джеймс Чейз «Реквієм блондинкам»


Одне з багатьох маленьких американських містечок готується до виборів мера – звична справа. Та саме тут напередодні важливого політичного дійства зникають четверо дівчат – усі блондинки. Справа виявляється дуже серйозною, тому на місце злочину прибуває столичний детектив Марк Сп’юек. Поліцейському потрібно дізнатися, чи живі ще дівчата й чому викрадення сталися саме напередодні виборів. Є вірогідність, що це якось пов’язано з одним із кандидатів на пост міського голови, та з ким саме?


14_8_05

Тесс Ґеррітсен «Хірург»


Початок серії про детективів Томаса Мура та Джейн Ріццолі. У першій книзі полісменам доведеться докласти немало зусиль, щоби зупинити серійного вбивцю, навіть маніяка, який полює на жінок. Злочинець приходить до жертв тільки вночі. Він непомітно заходить у будинок і так само з нього виходить. Вбивця знається на медицині, за що його прозвали «Хірургом». Згодом стає відомо, що цей медик копіює іншого серійного маніяка, котрого декілька років тому вбила Кетрін Корделл. Від Мура й Ріццолі залежить, чи виживе жінка вдруге, бо саме вона є головною мішенню вбивці.

Читати: Роман про маніяка-хірурга, написаний професійним лікарем


14_9_05

Даніель Коул «Лялька»


Колишня напарниця попросила детектива Натана Вульфа прийти на місце злочину. Полісмена справа зацікавила, оскільки жертва знаходиться в будинку, який він може щодня бачити з вікна своє кімнати. Прийшовши на місце злочину, досвідчений полісмен завмер від жаху. В одній із кімнат будинку Вульф побачив підвішену до стелі ляльку, зшиту із шістьох людських тіл, а вказівний палець страхітливої іграшки вказує на вікно детектива. Полісмену нічого не залишається, крім як прийняти виклик маніяка.


14_10_05

Пітер Робінсон «Плохой парень»


Інспектор Бенкс дуже швидко пожалкував про те, що поїхав у відпустку. Спочатку в подруги його дочки полісмени знайшли незареєстровану вогнепальну зброю, з якої було вбито людину. Після цього колега Бенкса, Енні Кеббот, застала його дочку Трейсі з незнайомцем. Хлопець вистрілив у детектива, поранивши жінку. Після всіх цих подій полісмен має врятувати дочку, але це буде дуже непросто, з огляду на те, з ким вона зв’язалася.


14_11_05

Рут Ренделл «Лицо под вуалью»


На автомобільній зупинці знайдено тіло задушеної жінки. Жертву помітила інша жінка, за котрою мав приїхати син. Через деякий час у інспектора Вексфорда з’являється головний підозрюваний – цей самий син. По-перше, тіло жінки було накрите занавіскою, яка раніше лежала в багажнику автомобіля хлопця. По-друге, молодий чоловік міг бути знайомим із жертвою через роботу. Усе вказує на нього, але досвідчений полісмен розуміє, що справи з убивствами не розкриваються так просто.


14_12_05

Пітер Джеймс «Умри сегодня»


Ще одна, здавалося б, проста справа, у якій відразу все очевидно – і мотив, і вбивця. Лорна Беллінг стомилася від свого жорсткого чоловіка й завела коханця, в обіймах котрого знайшла втіху. Чоловік Лорни дізнався про це й помстився жорстоким способом – дочекався, поки жінка піде приймати ванну й кинув до неї увімкнений фен. Ця ситуація під час розслідування злочину вимальовується відразу, але детектив Ройс Грейс з осторогою ставиться до ситуацій, у яких усе складається підозріло просто.


14_13_05

Джеффрі Дівер «Пустой стул»


Маленьке містечко може стати епіцентром великого злочину. В одній із таких місцевостей невідомий убиває школяра. Того ж дня хтось викрадає двох дівчат. Окружний шериф знає, що в розслідуванні цієї справи йому може допомогти Лінкольн Райм – геніальний криміналіст, прикутий до інвалідного візка. Чоловік береться за справу разом із помічницею Амелією Сакс. Напарники швидко знаходять хлопця, який викрав дівчат. Молодий чоловік запевняє, що пішов на такий крок тільки для того, щоби заховати подруг від серйозної небезпеки. Згодом криміналісти розуміють, що хлопець не брехав.


Читати: 7 книг, у яких події відбуваються весною

Читати: Літо детективів: новинки + класика

Читати: Новинки квітня: 97 книжок від українських видавництв

Сергій Завалко
Журналіст, спортивний і літературний оглядач. Люблю ігрові види спорту, поезію і літературу. Пишу вірші. Читаю в основному поезію і художню літературу. Люблю жити, радіти життю, дізнаватися щось нове і активно відпочивати.

11 thoughts on “12 поліцейських детективів про найкращих слідчих

    Залишити відповідь