100 найпомітніших книжок 2016 року за версією The New York Times: художня література

Ілюстрація: Roman Muradov / nytimes.com

Підсумки року тривають. Журналісти, оглядачі та критики авторитетного видання The New York Times відібрали 100 книжок, які вийшли 2016 року, і які найбільше заслуговують на увагу. Обирали у категоріях: художня література та поезія та нон-фікшн. Окремою добіркою вийшов список дитячої літератури. Пропонуємо першу частину списку із 50 найкращих художніх книжок. Про кожну книжку в одному реченні.

  1.  “Все, що робить нас чоловіками” Девід Шалай (ALL THAT MAN IS, David Szalay). Збірка оповідань, в яких Шалай із чуттєвим авторитетом розповідає про мужність під примусом.
  2. “Інший Бруклін” Жаклін Вудсон (ANOTHER BROOKLYN,  Jacqueline Woodson). Насичений та зворушливий роман про дитинство та середні роки. Перша книжка авторки для дорослих.
  3. “Асоціація маленьких бомб” Каран Махаджан (THE ASSOCIATION OF SMALL BOMBS, Karan Mahajan). Розумний та водночас руйнівний роман, який простежує наслідки радіоактивної терористичної атаки на базарі в Делі.
  4. “BARKSKINS”Енні Пру (Annie Proulx). Історія двох сімей та їхньої ролі в руйнуванні світових лісів. Роман показує довготривалу перспективу недалекоглядної жадібності. Від автора роману “Горбата гора”
  5. “Перед осінню” Ной Хоулі (BEFORE THE FALL, Noah Hawley). Історія про те, як авіакатастрофа приватного літака призвела до медійної атаки в захопливому стилі від автора телесеріалів “Фарго” та “Кістки”. 
  6. “Помічайте мрійників” Імболо Мбуе (BEHOLD THE DREAMERS, Imbolo Mbue). Дебютний роман про нове життя камерунської сім’ї в Гарлемі на фоні американської фінансової кризи.
  7. “Чорна вода” Луїз Дауті (BLACK WATER, Louise Doughty). Головний герой перед стратою відчуває почуття провини за дії в Індонезії.
  8. “Діти нового світу” Александер Вайнштайн (CHILDREN OF THE NEW WORLD,  Alexander Weinstein). Дебютна збірка оповідань про терор, який позбавляє нас автентичного досвіду та власної гідності.
  9. “Збірка поезій 1950-2012” Едріенн Річ (COLLECTED POEMS 1950-2012, Adrienne Rich). Збірка робіт за сімдесят років, які демонструє еволюцію поетки Річ від неокласицизму до вільних віршів, і її захоплення лесбійським фемінізмом та радикальною політикою.
  10. “Співдружність” Енн Патчетт (COMMONWEALTH, Ann Patchett). Чарівний сімейний портрет, який прослідковує життя шістьох названих сестер та братів протягом п’ятдесяти років.

  11. “Не кажи, що ми нічого не маємо” Меделін Тьєн (DO NOT SAY WE HAVE NOTHING, Madeleine Thien). Китайсько-канадійська професорка розслідує таємницю свого батька на тлі перевороту в Китаї.
  12. “Не дозволяй моїй дитині займатися родео” Боріс Фішман (DON’T LET MY BABY DO RODEO, Boris Fishman). Сім’я із колишнього Радянського союзу вирушає в подорож США.
  13. “Кінець зміни” Стівен Кінг (END OF WATCH, Stephen King). Чудове закінчення трилогії про полісмена у відставці, детектива Білла Ходжеса.
  14. “Невдаха для всіх” Річард Руссо (EVERYBODY’S FOOL, Richard Russo). Сіквел до роману Nobody’s Fool, дія якого відбувається десять років потому у тому ж містечку, на півночі штату Нью-Йорк із реалістичним персонажами та якісним гумором.
  15. “Фортуни” Пітер Хо Девіс (THE FORTUNES,  Peter Ho Davies). Роман-роздуми на тему 150 років китайсько-американського досвіду відносин, головне питання роману – як це, бути китайце-американцем?
  16. “Анатомія гравця” Джоанатан Літем (A GAMBLER’S ANATOMY, Jonathan Lethem). Шустрий гравець в нарди із телепатичними здібностями повертається до Беклі в Каліфорнії.
  17. “Сутінки” Мелані Фінн (THE GLOAMING, Melanie Finn). Жінка намагається змінити своє життя в Африці.
  18. “Сум – це річ із пір’ям” Макс Портер (GRIEF IS THE THING WITH FEATHERS, Max Porter). Світлий роман про те, як батько та його сини борються зі смертю.
  19. “Хай буде сонце” Ніколь Денніс-Бенн (HERE COMES THE SUN, Nicole Dennis-Benn). Казка про життя та безправність в зубожілих районах у місті Монтего-Бей на Ямайці.
  20. “А ось і я” Джонатан Сафран Фоер (HERE I AM, Jonathan Safran Foer). Третій роман Фоера розповідає історію чотирьох поколінь єврейської сім’ї, про їхню публічну та приватну кризу.

  21. “Дорога додому” Яа Гйасі (HOMEGOING, Yaa Gyasi). Дебютний роман авторки ганнсько-американського походження про життя нащадків двох сестер, які не знають одна одну, із Західної Африки та Америки. Гйасі отримала нагороду the National Book Foundation’s для авторів до 35 років у 2016 році.
  22. “Гаряче молоко” Дебора Леві (HOT MILK,  Deborah Levy). Роман, який провокує на спогади, наповнений символікою, про жінку, яка бореться із власною іпохондричною матір’ю, намагаючись віднайти власну ідентичність.
  23. “Дім лордів та простолюду” Ішіон Хатчінсон (HOUSE OF LORDS AND COMMONS, Ishion Hutchinson). Життєрадісна робота молодого ямайського поета про острівне буйне життя та загублене минуле.
  24. “Я мав би жити двічі: нові та обрані вірші, 1975-2014” Ейлін Майлз. Чарівні та бентежні вірші від провокативного оповідача.
  25. “Баллада Ізи” Магда Сабо. Переклад Джорджа Шіртеса. Медитативний угорський роман про горе та історію авторки роману “Двері”. 
  26. “Лароз” Луїз Ердріх (LAROSE, Louise Erdrich). Про чоловіка, який випадково вбиває сина свого найкращого друга та віддає йому власну дитину. Історія про справедливість та прощення, яка відбувається в Північні Дакоті, в резервації народу Оджибве.
  27. “Письменник життя” Девід Константін (THE LIFE-WRITER, David Constantine). Про жінку, яка читає листи свого останнього чоловіка, які отримала від попереднього коханця.
  28. “Маленькі червоні стільчики” Една О’Браєн (THE LITTLE RED CHAIRS, Edna O’Brien). Дослідження ірландського провінційного життя з погляду ненадійного оповідача.
  29. “Дивись: вірші” Солмаз Шаріф. Майстерна дебютна збірка віршів, яка спирається на лексикон військових термінів Міністерства оборони.
  30. “Дзеркальний злодій” Мартін Сіай (THE MIRROR THIEF, Martin Seay). Пов’язані між собою оповіді, які відбиваються одна в одній.

  31. “MISCHLING” Аффініті Конар (MISCHLING, Affinity Konar). В дебютному романі Конар розповідає про страшну історію лікаря Менгеле та його експерименти над дітьми, зокрема двійнятами.
  32. “Містер Мавпа” Франсін Проуз (MISTER MONKEY, Francine Prose). Історія в стилі Чехова про постановку мюзиклу на базі дитячого роману про всиновленого шимпанзе із різних точок зору оповіді.
  33. “Місячне сяйво” Майкл Чабон (MOONGLOW, Michael Chabon). Історія про те, як автор із Сан-Франциско на ім’я Майк пише мемуари про власного діда, солдата Другої світової війни та врятованої жертви Голокосту.
  34. “Приборкання” Дерек Паласіо (THE MORTIFICATIONS, Derek Palacio). Роман про вигнання та повернення кубинського-американської сім’ї.
  35. “Моє ім’я Люсі Бартон” Елізабет Страут (MY NAME IS LUCY BARTON, Elizabeth Strout). Письменниця та її відсторонена мати намагаються знову віднайти втрачений зв’язок під час лікарняного візиту. Від Пулітцерівської лауреатки, авторки “Олівії Кіттерідж”. 
  36. “99 історій Бога” Джой Вільямс (NINETY-NINE STORIES OF GOD, Joy Williams). Збірка мікроісторій, яка є скарбницею крихітних шедеврів.
  37. “The Nix” Натан Хілл (THE NIX. By Nathan Hill). Захопливий дебютний роман із постмодерними екскурсами про молодого професора, який намагається написати біографію своєї матері, політичної активістки.
  38. “Північна вода” Ієн МакГірі (THE NORTH WATER, Ian McGuire). Похмурий талановитий роман про екіпаж приреченого китобійного судна за полярним колом, який має рахуватися зі страшною погодою, чистим злом водної стихії із творів Мелвілля та Конрада. 
  39. “Nutshell” Ієн Мак’юен. Історія від імені ненародженого немовляти, яке чує про домовленість матері та її коханця про вбивство його батька.
  40. “Репутації” Хуан Габріель Васкез (REPUTATIONS, Juan Gabriel Vásquez). Тонкий та ефектний роман про колумбійського політичного карикатуриста, який переоцінює своє ставлення до одного політика.

  41. “Спорт королів” C. E. Морган (THE SPORT OF KINGS, C. E. Morgan). Історія про три династії із Кентуккі – афроамериканців, білих та коней, долі яких чарівно переплітаються у мелодраматичному сюжеті.
  42. “Досі тут” Лара Вапняр (STILL HERE, Lara Vapnyar). У цьому гострокомедійному романі четверо друзів з Росії намагаються дістатись до Нью-Йорка.
  43. “Час свінгу” Зеді Сміт (SWING TIME, Zadie Smith). Двоє дівчат із намішаними расами в Північному Лондоні мріють про кар’єру танцівниць. Одна має таланта, інша – ні. Новий роман Зеді Сміт про дружбу, музику, раси та світову політику.
  44. “Сьогодні я буду іншою” Марія Семпл (TODAY WILL BE DIFFERENT, Maria Semple). Розумна та смішна історія про те, як жінка із Сієтлу протистоїть батькам із приватної школи та секретному життю чоловіка. Від авторки “Куди ти зникла, Бернадетт?”.
  45. “Підземна залізниця” Колсон Вайтхед (THE UNDERGROUND RAILROAD, Colson Whitehead). Добре структурований роман, який перетворює історичну мережу свободи із метафори на реальність, із вагонами, локомотивами та платформами. Переможець  National Book Award та найкраща книга року Amazon.
  46. “Хоробрий джентельмен” Сабіна Мюррей (VALIANT GENTLEMEN, Sabina Murray). Сміливий історичний роман про ірландського революційного мученика Роджера Кейсмента.
  47. “Вегетеріанка” Хан Канг (THE VEGETARIAN, Han Kang). Роман в трьох частинах, водночас трилер та притча. Переможець Міжнародної Букерівської премії 2016 року. 
  48. “Війна і живиця” Стефан Гертманс (WAR AND TURPENTINE, Stefan Hertmans). Майстерний роман про пам’ять, мистецтво, любов та війну, яка базується на записниках дідуся автора.
  49. “Weathering” Люсі Вуд (WEATHERING, Lucy Wood). Поетичний дебют, дія якого відбувається в будинку біля річки, досліджує стосунки матері із доньками.
  50. “Зеро К” Дон ДеЛілло (ZERO K. By Don DeLillo). Новий (16-тий) роман Делілло про постпостколоніальне майбутнє, в якому чоловік разом із батьком-мільярдером переселяються до пустелі, де люди можуть жити вічно.

Нон-фікшн та дитяча література вийдуть згодом.

Джерело: nytimes.com

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

15 thoughts on “100 найпомітніших книжок 2016 року за версією The New York Times: художня література

    Залишити відповідь