10 книжок, які не соромно подарувати у Міжнародний жіночий день

10 книг про сильних та витончених жінок, цікаво та глибоко. Романи, біографії, листи, есеї та нон-фікшн на будь-який смак. Теоретичне та одне із головних досліджень про сутність жінки від Сімони де Бовуар, щемкі та щирі листи Лесі Українки, авантюрні пригоди улюблениці великих Інґи, роман про дослідницю від Елізабет Гілберт, книга про жіноче тіло від Камерон Діаз, історії 57 жінок у космосі та есеї про надзвичайних українок від Оксани Забужко.


simona_cover_mockup2_1

Сімона де Бовуар “Друга стать, Основи


Глибокий погляд на очевидні речі від однієї із найодіозніших жінок двадцятого століття. Класика філософської думки та водночас теоретична база першої хвилі фемінізму після Другої світової війни. Революційна для свого часу, але не менш цікава у сьогоденні. Книжка про те “хто така жінка, і яка її функція?”, “жінками народжуються, чи все-таки стають?” “що таке жіноча доля, душа, логіка?”. Бовуар дослідила традиційні міфи, жіночу природу, та сформувала нове бачення гендерного суспільства, у якому чоловік та жінка рівні істоти. У березні виходить нове перевидання українського перекладу де Бовуар.

“Жінку характеризує те, що відрізняє її од чоловіка, але не навпаки: він — головний, вона — другорядна.  Він — Суб’єкт, він — Абсолют. Вона — Інша” Сімона де Бовуар


16_1_113

Леся Українка. Листи. 1876-1897, Комора


Листування однієї із найперших українських письменниць-феміністок, яка повністю зруйнувала традиційний несерйозний погляд на жінку в літературі. Саме Лесю Іван Франку якось назвав чи не “єдиним мужчиною в українській літературі”. Листування – це шанс побачити не лише митця у глянцевому розумінні, а живу, реальну людину, яка народилась у час змін, і безпосередньо брала в них участь.

Читати: “Нащо Ви мене так ідеалізуете? Я справді боюсь сього!”13 цитат із листів Лесі Українки


731395_front

Девід Еберсхоф “Дівчина з Данії”, КМ-Букс


Історичний роман про жінку, яка народилася у тілі чоловіка. “Дівчина з Данії” – це історія одного із перших трансгендерів, першого чоловіка, якому зробили операцію зі зміни статі, та жінки, що розривалася між сім’єю та амбіціями. А ще більше – це історія їхнього дуже нетипового кохання. Торік книжку екранізував британський режисер Том Гупер, головну роль зіграв Едді Рейдмен та Алісія Вікандер. Остання отримала за це Оскара.


16299409_1273081396064011_9084798099416400463_n

 Пола Маклейн “Леді Африка. Жінка, яка підкорила небо”, Наш формат


Берил Маркгем – перша жінка-льотчиця, яка перетнула Атлантику зі сходу на захід. Це історія її життя після того, як вона переїхала із батьками до Кенії. Яскрава історія доньки багатого, але збанкрутілого фермера, яка прагнула від життя більшого, та водночас роман-виховання. Маркгем не єдина яскрава особистість у “Леді Африці”, її оточують відомі мандрівники, принци, авіатори та письменники.

“Долю дівчини в селі від початку пов’язували з хатньою роботою. Однак я була в зовсім іншому, винятковому становищі. Мене звільнили від традиційної ролі, звичної як для моєї родини, так і для родини Кібії. Старійшини кіпів дозволяли мені тренуватися разом з Кібії: кидати списа, полювати на бородавників, навчатися мистецтва маскування в арапа Маїни – батька Кібії, який водночас був головним воїном у селі й ідеалом сили та відваги для мене.” (цитата з блогу vaenn.wordpress.com)

pryroda_4

Елізабет Гілберт “Природа усіх речей”, ВСЛ


Алма Віттекер народилася в час, коли бути жінкою-науковцем – це скоріше виключення із правила, ніж саме правило. А навіть, якщо і наважишся на такий крок, то соціум мовчати не буде. А з іншого боку Алма Віттекер народилась в той час, коли винаходи та відкриття живили буденність. Коли світ ще здавався таким чарівним, бо невідомим до кінця. Чи вийде в Алми відстояти своє право на кар’єру та позмагатися із самим Чарльзом Дарівном, та водночас здобути особисте щастя, ось про що розповідає роман Елізабет Гілберт.


Processed with VSCO with a6 preset

Скотт Ферріс “Інґа”, Yakaboo Publishing


Історія Інґи Арвад напрочуд авантюрна. Ця жінка народилась в Данії, мріяла стати балериною – стала королевою краси, одружилась спочатку із єгипетським багатієм у віці 17 років (!), потім з угорським режисером-мандрівником, між тим встигла двічі взяти інтерв’ю у Гітлера, та зробити цілу серію замальовок відомих людей. І це ще не все. У ще досить юному віці вона мала гарні стосунки із мільйонерами, та була закохана у ще тоді не дуже відомого Джека Кеннеді. Біографія Інґи – це суцільні пригоди та небезпеки (її майже все життя вважали шпигункою). А разом із тим це історія людини, яка не мала меж у своїй голові, і була вільною від упереджень суспільства. Це біографічний роман багатий на факти, із дуже прискіпливим описом бурхливої епохи на фоні одного, але такого яскравого життя.

” Так, вона часто сміялася, виглядала дотепною і мала дещо абсурдне почуття гумору, дуже данське. Її жарти ніколи не були злими, а навпаки — завжди щирими; прибувши з країни Ганса Крістіана Андерсена, вона не боялася сказати, що король голий.”

Читати: Розкішна, як глазур на торті. Уривок з новинки Yakaboo Publishing – «Інґа»


img_9760
Фото: chitalische.wordpress.com

Жерар де Кортанз “Фріда Кало. Безжальна врода”, Нора-друк


Біографія жінки також може бути гарним зображенням долі країни. За таким зразком написав історію про відому Фріду та її чоловіка Дієго французький письменник, лауреат багатьох премій Жерар де Кортанз. Через історію двох яскравих митців прослідковується історія Мексики. Про сильний характер та нестримну творчість Фріди знають усі, але питання у тому із чого вони виникли.


376983_7589107

Людмила Щербанюк “Жінки в космосі”, Варто


Людмила Щербанюк перекладач та міжнародник відвідала 42 країни світу, разом із тим Національний аерокосмічний музей Смітсонівського інституту в м. Вашингтон, Космічний центр ім. Кеннеді в США, Космічний центр ім. Вікрама Сарабхаї в Індії та Зоряне містечко в Росії. Зібрала історії 57 жінок з усього світу, які займалися космічними польотами та науковими дослідженнями на орбіті.


IMG_2925

Оксана Забужко “З мапи книг і людей”,  Meridian Czernowitz


Збірка есеїв Оксани Забужко про важливих для нас усіх людей. Оксана Стефанівна дуже ніжно і глибоко розповідає про Катерину Білокур та Соломію Павличко. У цій книжці є ще багато інших історій. Як от роздуми про долю справжньої Аліси Ліддел, яка стала героїнею “Аліси в країни Див”. А ще тут є історії про Ігоря Калинця, Покальчука-Пако, Чорнобиль через призму Тарковського-Довженка-Трієра, про Берлін та дідуся Забужко. Історії, які зачіпають своєю ясністю та глибиною з емоційністю та щирістю притаманними лише жіночому письму.


ad189eaaf7bbde46811eef12dd03fddc_1

Сандра Барк, Кемерон Діас “Книга про тіло”, Форс


Голлівудська акторка Камерон Діаз написала книжку про те, як доглядати за своїм тілом та душею, щоб бути щасливою та здоровою. Дає поради щодо харчування, фізичних навантажень, розповідає про зв’язок тіла та душі, від якого багато залежить.

Від видавців: “Що може бути ближче, ніж тіло? На жаль, далеко не всі в хороших з ним стосунках. Хтось його недолюблює через реальні та уявні вади, хтось катує надмірними навантаженнями та суворими дієтами, хтось забуває про нього піклуватися, будучи впевненим у його другорядній ролі в житті. Такі стосунки швидко дають про себе знати та негативно позначаються на самопочутті. «Книга про тіло» розповість, як навчитися дружити, любити та поважати тіло, прислухатися до його потреб та отримувати від нього задоволення. Книжка стала бестселером «New York Times».


Читати:  Березневий must read: 7 книжок із весняним настроєм

Читати: Непересічні. 10 біографічних книжок на будь-який смак

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

25 thoughts on “10 книжок, які не соромно подарувати у Міжнародний жіночий день

    Залишити відповідь