Скажи мені, хто твій друг: 10 книжок про дружбу

Байрон називав її любов’ю без крил. Цицерон переконував, що життя без неї нічого не варте. Сотні письменників усіх часів і народів описували найрізноманітніші варіанти дружніх стосунків. У цій підбірці ми зібрали 10 книг про дружбу – три дитячих, три підліткових, три дорослих і одну поетичну:


Дитячі


1

1. «Хочеш бути моїм другом?» Шене Керстін, Гунтесрайнер Ніна, «Віват»


Маленькі собачки, як і маленькі дітки, теж мріють про друзів. От і герою цієї книжки, кумедному песику Джеку набридло бавитися цілою купою різнокольорових іграшок, адже він не мав жодного товариша, з яким можна було б розділити гру. Тому Джек вирушає на пошуки друга. Але не кожен із тих, кого він зустріне на шляху, має охоту із ним потоваришувати.

Це добра, зворушлива і весела дитяча історія про те, що відсутність друга не можна компенсувати жодними матеріальними цінностями, а щоб знайти його, не треба підлаштовуватися під когось. Будь щирим, будь собою – і обов’язково зустрінеш того, хто хоче бути твоїм другом.


2

2. «Малий мільярдер» Девіл Вольямс, «КМ-Букс»


Юний Джо Бульба має власний справжній гоночний автомобіль, двох алігаторів, всі комп’ютерні ігри світу і чек на два мільйони в якості подарунку на день народження – словом, усе, що годиться мати маленькому мільярдеру. Усе, крім друзів. І коли ти мусиш змагатися на автотреку сам із собою, твоя школа – найдорожча в країні! – викликає огиду, а однокласники з давніх аристократичних родів ставляться до тебе – сина нувориша, «туалетного короля» – з презирством, ти готовий на кардинальні кроки. Скажімо, попросити татка перевести тебе у звичайну безплатну школу, ходити до неї пішки і намагатися ніде не світити своє багатство.

Але старі звички не минають зовсім безслідно. Хоча Джо вдається майже одразу ж подружитися з однокласником Бобом, їхня дружба зазнає великих випробувань. А маленький мільйонер тим часом вчиться на власних і батькових помилках простим істинам: про послугу краще попросити, ніж платити за неї; коли ображають друга, ліпше битися поряд із ним, а не купувати добре ставлення кривдників до нього; чесні, хоч і гіркі слова набагато цінніші, ніж вдавана любов, а проста домашня запіканка значно смачніша, ніж коштовна ікра.

Ця кумедна яскрава книжка дуже весело і невимушено озвучує просту і важливу істину: найцінніше – дружбу – за гроші не купиш.


3

3. «Джордж і скарби Космосу» Стівен і Люсі Гокінг, «ВСЛ»


Справжній друг піде за тобою куди завгодно – навіть у відкритий космос, на невідому планету, де хтось чи щось лишає таємничі посилання землянам. Справжній друг підставить тобі надійде плече, міцну руку і свій супер-інтелект, буде тебе страхувати, поки ти мандруєш космічними манівцями, прикриє перед дорослими і зробить все можливе й неможливе, аби повернути тебе додому. Справжній друг ніколи тебе не покине – навіть якщо ти до нього не завжди був привітний.

Друга книга від Стівена Гокінга і його доньки – це історія про те, як дружба Джорджа й Енні пройшла випробовування розлукою і зміцніла, а до їхнього тандему додався третій товариш – плаксій і геній, і надійний друг Еммет. А ще ця книга багата на пригоди і цікавезні наукові факти, легко і доступно розказані відомими науковцями.

Читати: Міжпланетний квест у пошуках життя


Підліткові


4

4. «Привіт, це Чарлі, або Переваги сором’язливих» Стівен Чбоскі, «Рідна мова»


Життя у старшій школі може бути абсолютно нестерпним, якщо в тебе немає друзів. Однак Чарлі у цьому щастить. Він зустрічає старшокласника Патріка і Сем, зведених брата і сестру. Саме вони стають його ангелами-охоронцями, наставниками, провідниками у світ дорослих і друзями, звісно. Вони відкривають перед Чарлі усі спокуси підліткового світу вечірки з хорошою музикою і легкими наркотиками, Шоу Рікі Хоррора з фріками і фендомним самвидавом, алкоголь і лсд, любов у всіх її проявах і свобода самовираження. Але роблять це дуже делікатно й акуратно, аби познайомити – але не нашкодити. Натомість Чарлі, як і належить другові, не лише приймає, а й віддає натомість. Вчить друзів щирості, дбайливості, вмінню слухати, бути уважним і чуйним і робити ідеальні подарунки.

Втім, шкільна дружба – це така штука, яка неодмінно приречена як мінімум на певну паузу. Адже після випускного кожен береться влаштовувати власне майбутнє і прямує шляхом, який рідко перетинаються з іншими. Але Чарлі, навіть коли лишиться сам, уже не буде самотнім.

Читати: Листи сором’язливого, або Чарлі стає дорослим


5

5. «Файні товсті дівки, йо!» Тетяна Стрижевська, «Фонтан казок»


Дружба Мілани й Зоряни – двох столичних школярок, які на літні канікули вирушають у Карпати, – яскравий приклад тези про те, що протилежності притягуються. Яскрава, впевнена у собі, гостра на язик Зоряна любить домінувати у будь-яких стосунках – і залюбки верховодить у їхнього із Міланою тандемі. Її подруга, спокійна і поступлива, тихенько намагається гасити конфлікти ще в зародку і знає, як поводитися із Зоряською, аби та не вибухнула. Так, збоку це не дуже схоже на рівноправну дружбу. Але дівчатам це не дуже заважає у їхніх карпатських пригодах.

Безстрашність Зоряни і розсудливість Мілани, прагматизм першої і романтична натура другої чудово врівноважують одна одну. Поодинці вони б не зуміли влаштувати такі чудові канікули – Зоряна б неодмінно утрапили в халепу, а Мілана знудьгувалася б. Але разом, та ще й у компанії чудового гіда, сусідського хлопця Мирослава, скуштували усіх тих пригод і вражень, які пропонують Карпати, – підкорювали вершини, гойдалися на підвісному мості, потрапили під зливу у лісі і їли пригорщами ожину, побували на старому цвинтарі, у гуцульській колибі і на сільській дискотеці. І зрозуміли, що по-справжньому розважитися можна не тільки у столиці.


6

6. «Коли Марні була поруч» Джоан Робінсон, «Рідна мова»


Юна Анна не лише не має друзів – вона навіть не намагається їх мати. Звикла бути аутсайдером, вічно залишатися за межами «чарівного кола» дружби, дівчинка наглухо закривається від будь-якого товариства. Бо замість того, аби щоразу відчувати болісне розчарування після того, як ввічлива цікавість інших не переростає у приязне почуття, ліпше не давати дружбі жодних шансів!

Але усі змінюється, коли Анна приїжджає у невеличке містечко з незвичайною природою і достатньо ненав’язливими людьми і зустрічає Марні. І вперше дівчинка відчуває: її можуть щиро любити, з нею можуть залюбки проводити час, вона — цінна, важлива і цікава. Навіть коли Марні зникає, зігріте її дружбою серденько Анни не зачиняється, і незабаром вона знаходить ціле сімейство чудових і щирих друзів.

У цій історії з легким нальотом містики таємниці переплітаються з неймовірно атмосферними описами природи, а на їхньому тлі чітко проступають підліткові (і не тільки) теми – самотність, дружба, розчарування і здатність дати чомусь чи комусь іще один шанс.


Дорослі


7

7. «Маленьке життя» Ганья Янаґігара


У цьому зовсім немаленькому за обсягом романі є місце і для дитячих травм, психологічних проблем і важких думок, і для простих життєвих радощів, щирих вчинків і міцної університетської дружби, яка перейшла і в «доросле» життя. У центрі оповіді – історія чотирьох друзів: адвоката Джуда, архітектора Малкольма, художника Джі Бі і актора Вільяма. Їхня дружба тримається не лише на фундаменті спільних юнацьких досвідів в університетському минулого, не тільки на приємному спілкуванні, а й на готовності робити важливі кроки і чимось жертвувати заради друга.

І хоч головних герой, Джуд, багато кого дратує своєю неспроможністю навіть із допомогою абсолютно фантастичних людей, які його оточують, переступити через колишні травми і позбутися старих демонів, саме товариство Джуда і його приятелів зачаровує. Благословенна дружба довжиною в «маленьке життя» і неповторна й жива атмосфера Нью-Йорка – це ті головні компоненти, які роблять цей великий роман вартим прочитання.

У червні роман вийде в українському перекладі у видавництві КМ-Букс.

Читати: Ганья Янаґіхара “Маленьке життя”. І що з ним не так?


8

8. «Фелікс Австрія» Софія Андрухович, «ВСЛ»


Кожен новий читач по-своєму визначає головного героя цієї книги. Для одних це – роман про Станіславів, для інших – про останні щасливі роки «прабабці Австрії», Австро-Угорської імперії, для третіх – захоплена ода галицькій кухні і перепис найапетитніших смаколиків. Втім, важко заперечити, що центральною все ж лишається історія двох жінок, Аделі і Стефки, яких поєднують дуже непрості стосунки.

Хто вони? Подруги? Компаньйонки? Названі сестри? Господиня й служниця? Певно, усього потрохи. Іноді звіряються одна одній у почуттях, разом відвідують театр, опікуються одна одною. Але разом з тим, цілком очевидно, що Аделя – випещена пані, яка нічого не вміє зробити по дому, натомість Стефа – вправна господиня і геніальна куховарка. Стефа працює на Аделю? Так. А ще може на неї нагримати, дати кілька непрошених порад, або ж образитися і влаштувати «сцену». Тож зв’язок між двома жінками, хоч і дуже міцний, та не піддається чіткому визначенню, – можливо, це те, що називають спів залежністю, а може, так іноді виглядає дружба? В будь-якому разі читачу буде цікаво розібратися у цьому і приємно зануритися у атмосферу старого Станіславова.

Читати: Felix. Austria. Роман вартий світових вистави та кіно


9

9. «Смажені зелені помідори» Фанні Флегг, «КСД»


Іноді для того, щоб зав’язати дружбу, потрібні місяці і роки. А іноді вона зароджується сама, після всього кількох випадкових зустрічей і невимушених розмов. Так стається із Евелін, молодою жінкою, яка трохи заплуталася у власному житті. Несподівано для себе вона знаходить подругу у…будинку для літніх людей. І хоч її нова приятелька Нінні старша на кількадесят років, історії, які розповідає вона, глибоко торкають серце Евелін і певним чином допомагають їй змінити себе і своє життя.

Розказані Нінні оповіді про Америку 20-х років, про родину Тредгудів, де однаково люблять усіх дітей – і рідних, і прийшлих, про кафе «Зупинка», де частують найсмачнішими стравами і готові дати прилисток і білим, і «кольоровим», – це оповіді, наповнені любов’ю і світлом.

Читати: Жіночий роман з претензією


Поезія


10

10. «Листи з Литви/Листи зі Львова» Маріанна Кіяновська, Мар’яна Савка, «ВСЛ»


Ця збірка – результат зворушливого експерименту двох львівських поеток. Упродовж місяця вони щодня «листувалися» віршами у Фейсбуці. У цей час Маріанна Кіяновська перебувала на перекладацькій стипендії у приморському містечку Паланга у Литві, а Мар’яна Савка переживала свій листопад у Львові, в робочих і домашніх клопотах. За їхнім листуванням спостерігали десятки прихильників творчості поеток, а кожного вірша-листа нетерпляче чекали не лише адресатки, а й усі читачі.

Мар’яна Савка і Маріанна Кіяновська не лише колеги по перу і львів’янки, а й давні близькі подруги. Відтак, відголоски студентського минулого і щирі дружні почуття присутні у кожному вірші цієї збірки. Поетичне листування двох подруг – це не лише цікаво, а й пронизливо, зворушливо і дуже красиво.


ЧитатиВисокий старт: 85 книжкових новинок квітня від українських видавництв
ЧитатиНовинки + класика = 10 книжок про кохання
Читати: 12 книжок для котолюбів

Віталіна Макарик
Журналістка, редакторка, блогерка і пристрасна читачка і мама двох дітей. Люблю каву, цікаві тексти різних жанрів і підліткову літературу. Мрію про те, щоб у добі було більше годин, щоб встигнути написати і прочитати усе, що хочеться. Але коли кількість непрочитаних книжок у «списку очікування» скорочується до п’яти, починаю панікувати. Поки збираюся написати свій роман, з насолодою читаю чужі і обожнюю про них говорити.
http://vityska.pp.ua/

1 761 thoughts on “Скажи мені, хто твій друг: 10 книжок про дружбу

    Залишити відповідь