10 цікавих книг, які можна прочитати за один вечір

Якщо довгі та заплутані романи ви читаєте тижнями і в кінці книги вже забуваєте, що відбувалося з героями на початку. Якщо у вас напружений графік та на читання просто не вистачає часу. Якщо ви хочете «ковтнути» книгу за кілька годин, то цей список стане у пригоді. Ми зібрали 10 захопливих книг до 200 сторінок.


2

Стівен Гокінґ та Леонард Млодінов «Найкоротша історія часу» — 160 сторінок


Гокінґ – один з найвизначніших фізиків сучасності, популяризатор науки та оптиміст. У співавторстві з Млодіновим він написав книгу, яка розповість про Великий Вибух, розширення Всесвіту, мандрівки в часі, відносність та вкотре нагадає у якому прекрасному та таємничому світі ми живемо.

Напевно, фізика ще ніколи не була настільки зрозумілою та цікавою.


1

Катерина Бабкіна «Шапочка і кит» — 60 сторінок


Дитяча казка, яку має прочитати кожен дорослий. Це добра і світла історія про хлопчика, який лікується від лейкозу. Він не знімає шапочку, тому його так і називають – Шапочка. Одного разу Шапочка зустрічає кита, вони стають друзями.

Чудово доповнюють видання ілюстрації Юлії Пилипчатіної. За настроєм «Шапочка і кит» чомусь нагадує «Маленького принца» (якого ви, до речі, також можете легко перечитати за вечір) і залишає таке ж сильне враження.


3

Остін Клеон «Кради як митець. Креативні «фішки», про які тобі ніхто не розповість» — 160 сторінок


Думка про те, що все у світі вже створено, декого може довести до депресії та змусити перестати взагалі займатися творчістю. Втім, письменник і художник Остін Клеон знаходить (і радить знаходити всім) у цьому натхнення. Автор вчить, як правильно «красти» чужі ідеї та створювати шедеври.

«Ці ідеї адресовані всім, хто намагається впустити трохи креативності у своє життя та роботу.» — описує свою книгу Клеон.


4Анджела Нанетті «Мій дідусь був черешнею» — 135 сторінок


Хлопчик Тоніно має дідуся і бабусю у місті та в селі. Втім, сільське життя (наповнене пригодами і чудасіями) йому подобається більше. В дідуся Оттавіано він вчиться мудрості та того, що «доки тебе хтось любить, померти неможливо».

Історія дорослішання з усією радістю та сумом – точно, як у житті. Ймовірно, тому казка італійської письменниці стала настільки популярною у світі.


5

Річард Бах «Джонатан Лівінгстон, мартин» — 128 сторінок


Притча від письменника-пілота про чайку Джонатана, що найбільше на світі любила літати. Один з найбільш знакових творів автора.
Джонатан Лівінгстон не розуміє інших чайок, які тільки й думають, що про їжу та безпеку, його мрія – дізнатися все про мистецтво польоту та свободу. А коли є учень, то знаходиться і вчитель.


6Франко Армініо «Листівки з того світу» — 144 сторінки


Кожна листівка – розповідь про останній день іншої людина. Найбільш моторошно, що мерці в неочікуваній книзі Армініо говорять від першої особи.

Свій твір автор присвятив батькові. Мабуть, головна цінність «Листівок з того світу» у тому, що вони змушують ще більше любити життя.


7

Шейн Джонс «Залишаємося зимувати» — 160 сторінок


Головний герой цієї атмосферної книги – Лютий. Від нього, а отже і від вічної зими, потрібно рятувати місто.

Що цікаво, у книги Шейна Джонса приголомшлива історія успіху. Спершу її надрукували у маленькому видавництві тиражом у 500 примірників, але, після низки позитивних відгуків критиків та читачів, на твір чекало міжнародне визнання.


8

Джоан Роулінг «Фантастичні звірі і де їх шукати» — 128 сторінок


Ця невелика книга – підручник, по якому вчився Гаррі Поттер та інші чарівники. З нього ви дізнаєтеся про казкових тварин, які населяють магічний світ.

У 2016 році шанувальники потеріани мали змогу оцінити однойменний фільм, який розповідає про чарівника, який уклав цей підручник — Ньюта Скамандера.

Втім, якщо ви не хочете брати у руки підручник (навіть, магічний), то рекомендуємо «Казки Барда Бідла» — улюблену книгу всіх маленьких чарівників.

Читати: Фантастичний підручник


9

Амелі Нотомб «Страх і трепет» — 160 сторінок


Найвідоміший твір авторки. У цій книзі Амелі розповідає власну історію. Нотомб народилася в Японії, втім потім звідти переїхала. У дитячих спогадах Японія здавалася їй прекрасною. Наскільки ж здивувалася і розчарувалася Амелі, коли приїхала на свою батьківщину вже дорослою.

«Страх і трепет» дозволяє поринути у культуру, яка є настільки незвичною для європейців.


10

Террі Пратчетт «Кіт без прикрас» — 160 сторінок


Якщо ви любите котів, то ця книга точно повинна бути першою у списку. Адже з неї ви дізнаєтеся про них практично все – справжні породи (кіт-мандрівник, кіт з мультфільму, чорний кіт з білими лапами…), їхні загадки (наприклад, що означає «м’яв»), їхні мрії, думки та багато іншого.

Можливо, ви тільки хочете завести кота, тоді поради Террі Пратчетта також стануть у нагоді. Він розповідає, як назвати улюбленця, чим його годувати і як взагалі жити з ним під одним дахом.

Читати: ВСЛ видасть чотири книжки Террі Пратчетта українською у 2017 році

Читати: Плаский світ Террі Пратчетта: як не заблукати і не звалитися за Край


Яна Онишкевич

Яна Грицай
Блогер, письменниця. Вивчала журналістику у Львівському національному університеті імені Івана Франка. Люблю казки братів Грімм, "Маленького принца" і екзистенціалістів. Якби у мене була можливість побалакати за кавою з будь-якою історичною особистістю, то обрала би Франца Кафку. Впевнена, що одна хороша книга може змінити життя.
http://www.unicornstime.in.ua

1 080 thoughts on “10 цікавих книг, які можна прочитати за один вечір

    Залишити відповідь