10 маловідомих фактів про Агату Крісті

Фото: p-i-f.livejournal.com

Сьогодні б легендарній авторці детективів Агаті Крісті було б 126! Така непересічна особистість мала багато секретів. І ось деякі із них.

1. У віці 26 років зналася на отрутах.

Після Першої світової, Агата Крісті стала працювала помічницею медсестри, і отримала доступ до великої кількості токсинів. “З того часу, як мене почала оточувати отрута, природно, що я обрала для вбивства героїв отруєння”, – пояснювала використання стихніна та броміда у своєму першому романі “Загадковий випадок у Стайлзі“.

2. Крісті найкраще думалось під час поїдання яблук та пиття чаю – у ванні.

На жаль, сучасні ванни їй здавались “занадто слизькими, без дерев’яних підставок для паперу та олівців”, тож згодом вона відмовилась від своєї звички.

3. Вона була однією із перших людей із Великої Британії, які спробували серфінг.

Крісті вирушила у подорож на Гаваї зі своїм першим чоловіком Арчі Крісті. Ставши серфінгістом вона казала: “Я зрозуміла, як бути експертом, або експертом із європейської точки зору – момент абсолютного тріумфу настає тоді, коли я утримуючи баланс на дошці досягала самого берега”.

4. Під час другої світової війни служба безпеки MI5 слідкувала за Крісті.

Чи була вона винною? Британські спецслужби були зацікавлені ув’язненням героя на ім’я Мейджор Блетчі із роману “Н чи М?” 1941 року, який був посвячений у таємниці у воєнний час. Спецслужби гадали, що Крісті не вигадала цього героя, а він був реальною людиною. Адже вона мала друга на прізвисько Блетчі Парк. Крісті переконувала, що це чистий збіг. На цьому переслідування закінчились.

5. Вона так не любила мармеладний пудинг, що використала його, як знаряддя для вбивства у романі “Кишеня, повна жита”, 1953 року.
Точніше кажучи, знаряддям була отрута, а мармелад лише методом доставки.

6. На піку популярності Крісті називала себе “ковбасною машиною”.

Вона випускала дві книжки на рік, і такий виснажливий ритм породив цю фразу: “Я ковбасна машина, ідеальна ковбасна машина”.

7. Вона виросла, вважаючи, що її матір душевнохвора.

Крісті завжди стверджувала, що її дитинство було не надто веселим. І можливо ясновидіння мами Клари мало на це вплив.

8. Ніхто не може заперечити, чи підтвердити, чи викрадали інопланетяни Крісті у 1926 році.

Це теорія не настільки дурна, як ви думаєте. 3 грудня 1926 року письменниця поцілувала свою доньку перед сном, сіла в машину, і зникла на одинадцять днів. Більш як 15 тисяч волонтерів прочісували територію, але так і не змогли її знайти. Коли з’явились звинувачення проти її чоловіка, Крісті знайшли в готелі в місті Харрогейт. Вона ніколи не пояснювала своє зникнення.

9. У момент популярності, як детективного автора, вона ще й була популярною письменницею романів про кохання.

Крісті написала шість романів про кохання під ім’ям Мері Вестмакотт, зокрема і “Незавершений портрет”, напівбіографічну історію про письменницю, яка намагалась скоїти самогубство після того, як її шлюб розпався.

10. Крісті продала більше книжок, ніж людей в Китаї та США.

Її книги були видані тиражем понад 2 мільярди екземплярів і перекладені на 103 мови світу. Агата Крісті стала одним із символів Великобританії, її шедеври є найбільш публікованими після Біблії та творів Шекспіра.

Джерело: Goodreads

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

13 thoughts on “10 маловідомих фактів про Агату Крісті

    Залишити відповідь