10 книжок Роальда Дала до 100-річчя автора

Колаж: awritersden.wordpress.com

Учора, 13 вересня, сто років тому народився письменник, який створив надзвичайно цікавих героїв, та навіть друзів для дітей та дорослих. Роальд Дал вигадав гремлінів, Матильду, історію про шоколадну фабрику та неймовірного містера Лиса. Ми обрали десят найбільш помітних книжок автора, які варто прочитати хоча б раз у своєму житті.

Результат пошуку зображень за запитом "Roald Dahl"

Коротка історія життя

Дал народився у Великій Британії в сім’ї норвезьких емігрантів. Своє ім’я отримав на честь норвезького героя, полярника Руаля Амундсена. Ще в дитинстві помер його тато і сестра. Мати залишилась із шістьома дітьми. Під час навчання в школі Далю трапились жорстокі вихователі. Пізніше враження від приватних шкіл він опише у книжці “Хлопчики”. Один із найбільш жорстоких його вихователів став Архієпископом Кентенберійським. Роки у школі надихнули його на історію про “Чарлі та шоколадну фабрику”. Після школи потрапляє у Східну Африку на навчання. У 1939 році стає командиром підрозділу аскарів, місцевих воїнів. Після цього вступає у британське військо та вчиться на пілота. Потрапив в авіакатастрофу. Хоча ще два роки служив в авіації. Після війни повертається до Великої Британії та стає письменником. Отримує премію Едгара По та переїжджає до США. Там одружується із Патрицією Ніл та виховує дітей. Помер  у 1990 році і за його заповітом був похований разом з більярдними киями, пляшкою бургундського вина, цукерками і олівцями. Входить до 20 найпопулярніших дитячих письменників.

photo

“Матильда”

Першу свою книгу Роальд написав у 1966 році для своїх дітей і не збирався її публікувати, хоча на той час вже писав оповідання, повісті та п’єси. Родичі умовили його віднести казкову повість до редакції, і мали рацію. Книга мала шалений успіх. Після цього з’явилися й інші твори, не менше талановиті й успішні, в 1988 році «Матильду» визнали найкращою книгою для дітей. У книзі використані малюнки Квентіна Блейка, популярного англійського ілюстратора, володаря безлічі нагород і відомої української художниці Євгенії Гапчинської. Прекрасна історія про талановиту, не по роках розвинену, самотню і незрозумілу ні батьками, ні вчителями дівчинку, яка вирішила перевиховати дорослих.

photo

“Чарлі і шоколадна фабрика”

Маленький хлопчик Чарлі Пакет живе у великій і дружній, але дуже бідній сім’ї. Вони не можуть дозволити собі навіть найнеобхіднішого. А Чарлі дуже-дуже любить шоколад … Неподалік від їхнього будинку працює таємнича шоколадна фабрика. Щоранку дорогою в школу Чарлі відчуває, що повітря насичене солодким запахом шоколаду, і зупиняється перед воротами: двісті видів шоколаду, шоколадне морозиво, яке ніколи не тане, зефір з запахом фіалок, карамельки, що змінюють колір, – хіба не про це мріють всі діти на світі?..І раптом у нього з’являється шанс потрапити на фабрику серед п’яти щасливчиків, які знайшли золотий квиток. Не менш легендарною, ніж сама книжка, є екранізація історії Тіма Бартона із Джонні Деппом в головній ролі.

“Відьми”

«Відьми» — одна з найпопулярніших дитячих повістей Роальда Дала, довкола якої поміж читачами точиться чи не найбільше суперечок. Це правдива історія про справжнісіньких відьом, які, виявляється, живуть серед нас і ненавидять дітей. Знищити дитину для відьми – це найвища насолода. Тому дуже важливо навчитися розпізнавати її серед звичайних жінок. У цій історії у головного героя є розумна і спостережлива бабуся, яка знає все про відьмацькі звички й розповідає онукові, як уникнути небажаної зустрічі. Але все це виявляється марним, коли одного разу він стикається віч-на-віч з Найбільшою Найголовнішою Відьмою Всіх Часів … Книга «Відьми» вийшла в 1983 році, і відразу ж завоювала три премії: Книжкову премію Нью-Йорк Таймс, премію Федерації дитячих книжкових товариств і Вітбредівську премію. У 1990 році «Відьми» були екранізовані в Великобританії, у 2008-му на радіо BBC вийшов радіоп’єса і відбулася прем’єра опери на музику норвезького композитора Маркуса Пауса.

Результат пошуку зображень за запитом "Fantastic Mr Fox"

“Фантастичний містер Лис”

Boggis, Bunce, Bean – три найбільш жадібних і злих фермера, яких тільки можна уявити, – ненавидять містера Лиса і його сім’ю. Вони стріляють у лисиць з рушниць і збираються заморити їх голодом. Але містер Лис набагато розумніший фермерів, і у нього є хитрий, дивовижний план. Історія блискуче проілюстрована Квентіном Блейком. Ця дотепна, добра і мудра книжка жодну дитину не залишить байдужою.

“Джеймс і гігантський персик”

«Джеймс і гігантський персик» – це чудова книга для дітей британського письменника Роальда Дала, написана цілих 50 років тому. Ця казка стала настільки популярною і потрібною, що за її мотивами навіть було знято не менш чудовий однойменний мультфільм. Письменник переносить маленьких читачів прямо в чарівний персик, де вирує справжнє життя. Там оперативно з’являються представники населення цього самого персика – найрізноманітніші комахи … У них свої характери, свої мрії й уявлення про життя. Вони сміються, сваряться, миряться і всіляко наповнюють своє життя справжніми пригодами. Чому, звичайно ж, невимовно радий малюк Джеймс – коли б йому ще випала можливість опинитися в компанії таких незвичайних мешканців такого незвичайного персика?

Результат пошуку зображень за запитом "The Enormous Crocodile"

“Гігантський крокодил”

Величезний крокодил має одне на думці: з’їсти стільки дітей, скільки він може за допомогою різних масок і перевдягань.  Історія про те, що все виявилося не так просто, як він задумав … Жадібний, буркотливий і жахливий монстр, до того ж вважає себе розумнішим за всіх, він так набрид усім мешканцям джунглів, що вони вирішили його позбутися раз і назавжди. Це перша книга Роальда Даля (1977), яка була проілюстрована знаменитим Квентіном Блейком, лауреатом премії Г. Х. Андерсена 2002 року, після чого їх співпраця не припинялося до самої смерті Даля. Книжка для найменших читачів.

“ВДВ (Великий Дружній Велетень)”

ВДВ (Великий Дружній Велетень). Просто геніальна книга! Одна з найкращих і найпопулярніших казкових повістей Р. Дала. «Я пишу лише про те, що забиває дух або смішить. Діти знають, що я завжди на їхньому боці», — ці слова Роальда Дала дуже точно відображають зміст і характер однієї з найблискучіших його дитячих повістей під назвою «ВДВ». Веселі, зворушливі і моторошні пригоди семиметрового велетня та маленької дівчинки Софії давно стали настільною книжкою для юних читачів Західної Європи та США. Софія та ВДВ вирішили втілити один надзвичайно сміливий план, який має порятувати людей від почварних велетнів-людожерів… Серед героїв книжки — англійська королева, головнокомандувач військово-повітряних сил, велетні — Тілогриз, Костохруст, Угорлоковтач та інші. «ВДВ» часто називають «Книгою №1» сучасної світової дитячої літератури.

The Twits

Як і всі письменники, Дал мав записник для ідей. На одній із його сторінок був запис: “Пиво вкрали. У старого впало скляне око у кухоль з пивом. Він побачив, як звідти воно на нього дивиться”. Містер і місіс Свін – найбільш смердючі, противні та потворні люди в світі. А їх улюблена розвага – жартувати один над одним немилосердно і бридко. А будинок у них без вікон, щоб ніхто не міг зазирнути до середини. І в саду ростуть чортополох і кропива, щоб жодна дитина не бігала би там. А ще вони ловлять невинних птахів, щоб покласти їх у Пташиний пиріг, і мучать дресированих мавпочок, змушуючи їх стояти на голові цілий день. Загалом, ви вже зрозуміли, яка це огидна парочка. Але у мавпочок більше немає сил і терпіння – вони хочуть помститися.

Результат пошуку зображень за запитом "George’s Marvellous Medicine"

“Чарівні ліки Джорджа”

“Переважно бабусі – милі, ласкаві, турботливі. Але тільки не ця. Ця кожен божий день з ранку до вечора сиділа в своєму кріслі біля вікна і без кінця бурчала, бурчала, бурчала й сварилася “. І ось з такою бабусею Джордж змушений проводити час під одним дахом, заварювати їй чай і давати ліки й терпіти всю гидоту, яку вона розповідає. Але Джордж не збирається все це терпіти й збирається вилікувати бабусю від сварливості. Але для цього звичайна мікстура не годиться, треба спеціальні, чарівні ліки. Засіб від усього відразу. Сказати, що бабусю чекало потрясіння, – це нічого не сказати. Але і сам Джордж буде вражений, коли побачить плоди своєї праці.

“Коняка Фокслі та інші дорослі оповідання”

І наостанок збірка дорослої короткої прози Дала. До книжки увійшли уже класичні в Західній Європі та США далівські оповідання. Дала називають майстром чорного гумору, «ніжним мізантропом», для якого найголовніше — розповісти сюжет, часто напівжартівливий, напівдетективний, напівфантастичний. Багато його творів — і дитячих, і «дорослих» — лягли в основу художніх фільмів, а кожна книга мала великий успіх. Письменник змушує читача ненаситно заковтувати сторінку за сторінкою в очікуванні несподіваної розв’язки — блискучого фінального сюрпризу.

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

24 thoughts on “10 книжок Роальда Дала до 100-річчя автора

    Залишити відповідь