Що січень нам готує. “Видавництво Старого Лева” поділилося новими книжками

Львівське “Видавництво Старого Лева”, що забезпечує українців якісною та гарно оздобленою літературою, повідомило, які книжки з’являться в першому місяці нового року. Серед них є і дитячі видання, і серйозна проза. 

Для дітей

“Шапочка і кит”, Катерина Бабкіна

1

У житті Шапочці багато чого наразі не можна – їсти всілякі ласощі, бігати, кататися на лонгборді і навіть гладити собак. А ще потрібно вчасно приймати таблетки, адже Шап (а так хлопчика звуть відтоді, як у нього після хіміотерапії випало волосся і він не хотів скидати блакитну в’язану шапку) досі бореться з лейкозом. Однак хлопчик не впадає у відчай, а спілкується зі своїм новим другом –  блакитно-сірим китом, який невідь-звідки узявся в повітрі над містом. Кит навіть може катати Шапа на спині понад хмарами.

“Кумедна коронація”, Джеремі Стронг

2

У книжку входять дві нові повісті Джеремі Стронґа в чудовому українському перекладі Віктора Морозова. Про те, як неординарна сімейка Ніколаса та їхні сусіди вирішили всією вулицею відсвяткувати народження королівської двійні, йдеться у повісті «Кумедна коронація». В ній, до речі, досить несподівано з’являється і… Ракета на чотирьох лапах.

У повісті «Різдво з близнятами» читачі знову зустрінуться з родиною Ніколаса в момент, коли тато хлопця втрачає роботу. Як на лихо, це стається ледь не напередодні Різдва. А як же різдвяні подарунки, без яких аж ніяк не обійтися малим Сирочкові та Помідорці?  На допомогу родині несподівано приходить Девід Дампер, який пропонує двійнятам рекламувати одяг для дітей.

“Все починається в 13”, Валентин Бердт

3

Герої нової повісті Валентина Бердта – підлітки, які опинилися влітку в селі, розраховуючи на страшенну нудьгу. Натомість вони потрапляють у справжні пригоди, не раз навіть містичні – з нічними походами на цвинтар, духами померлих, відьмами, екстрасенсами та паранормальними подіями, від яких уже не занудьгуєш, а навпаки – наковтаєшся страху.

Перекладна проза

“Транс-Атлантик”, Вітольд Гомбрович

4

Це єдиний твір Ґомбровича, всі події якого розгортаються не в Польщі. А проте саме зв’язок з Вітчизною залишається осердям, в яке автор спрямовує вістря свого гротескного письма. Історія, розказана від першої особи, піддає випробуванню ідеї святощів, традиції й самототожності, через що ця книжка свого часу спровокувала гостру критику автора з боку співвітчизників. Втім, як і всяка добра метафора, ця оповідь може сказати більше, ніж те, що лежить на поверхні. Та передовсім «Транс-Атлантик» – це художній експеримент, який припаде до смаку поціновувачам стилістичної вправності.

Українська проза

“Любовне життя”, Оксана Луцишина

5

Оксана Луцишина, дослідниця творчості Бруно Шульца та Вальтера Беньяміна, авторка кількох книг віршів та збірок малої прози, у своєму другому романі розповідає пронизливу історію про любов і вигнання. Йора зустрічає Себастьяна – і саме з цієї зустрічі починається її інше, справжнє життя. Ключем до роману «Любовне життя» є, зокрема, колода карт Таро, але водночас це реалістична сюжетна «емігрантська» проза з виразно окресленою соціальною проблематикою. Ця іронічна і ніжна, інтелектуальна і романтична, майже невигадана і абсолютно фантастична історія з флером м’якого гумору і немилосердного сарказму гарантовано подарує вам радість, задоволення від читання і навіть трохи катарсису.

“Тонка сріблиста нить”, Поліна Жеребцова

6

Тонка сріблиста нить — це не просто образ, а символ смерті. Військові називають її «розтяжкою». Підступна, як і сама смерть, бо її викрити може лише несподіваний сонячний промінь — і тоді вона недобре зблисне, бо жертва врятується, а це для смерті — поразка.

Нова книга Поліни Жеребцової оповідає про дві чеченські війни суворо і несентиментально, і цим проймає до глибин людської тями. От дівчинка школярка приходить з бляшанкою, повною коштовностей, і тихо хвалиться, що брат, ризикуючи життям, приніс дві валізи з ювелірної крамниці. І ризикуючи життям, сивий вчитель мешкає в руїнах великого будинку, де вціліло його житло і де вже не чути рідних голосів… Від голодної смерті рятує розтоплений сніг чи казан юшки, звареної у дворі на багатті, і пошуки харчів у розбомблених будинках, де й можна не помітити «розтяжку».

“Номінація”, Юрій Іздрик

12

До цієї книги увійшли найвідоміші прозові тексти Юрка Іздрика, включно з “Островом КРК”, “Воццеком” та короткимм есеями, які свого часу стали безпрецедентним явищем в українській літературі й продовжують хвилювати розум та смаки читачів. Must have для тих, хто цікавиться постмодерністичною прозою та творчістю цього конкретного автора зокрема.

Non-fiction

“Що таке українська література”, Леонід Ушкалов

7

До книги ввійшли 45 есеїв, які вперше побачили світ у 2012–2013 роках на шпальтах газети «Україна молода» в рубриці «Уроки літератури від Леоніда Ушкалова». У них автор порушує цілу низку питань, важливих для кожної людини: щастя, свобода, любов, правда, поезія, самотність… А героями есеїв є і добре відомі всім класики, зокрема Сковорода, Квітка-Основ’яненко, Шевченко, Гоголь, Драгоманов, Франко, Леся Українка, Кобилянська, Винниченко, Хвильовий, Йогансен, Маланюк, Довженко, Яновський, і куди менше знані автори: Кримський, Шпол, Буревій, Чернов, Теліга, Лівицька-Холодна й інші. Написані в яскравій публіцистичній манері, ці «уроки» незаперечно свідчать про одне: українська літературна традиція від давнини до сьогодні – багата, барвиста і надзвичайно цікава.

Поезія

“Чоловіки, жінки і діти”, Юлія Мусаковська

8

Це книжка дуже відкритої і глибокої поезії,  де перемішано все, з чим і як ми живемо останні роки: разючі зміни, біль, страждання, втрати, війни… Але, наче коштовні камінці, тут просвічують паростки чогось світлого й теплого, що можна назвати щастям жити.

 

“Книга про ліс”, Лесь Белей

9

«Книга про ліс» – це два дуже різних між собою, за звучанням і тематично, корпусів текстів. Недарма ж і сама книга розділена на дві частини: In Silva та Ex Silva. Перша – це мандри історіями Лісу, його стежками і звуками, символами і рефлексіями, ним породженими. Друга – це вихід за межі Лісу, у Місто, яке теж наповнене своїми символами та історіями, подекуди динамічнішими, ближчими і впізнаванішими, але так само відкритими до різних прочитань та інтерпретацій.

Для батьків

“15 табу для матусь і татусів”, Лариса Шаргіна

10

Чому діти не завжди поводяться так, як нам хочеться? Чому їхня поведінка нас дратує? Чому вони часто чинять нам на зло? Чи цілком усвідомлюють такі свої вчинки? Якими внутрішніми мотивами і причинами керуються?

Відповіді на ці запитання – чи не найболючіші для нас, батьків. Але варто пам’ятати: вони, наші діти, не народжуються зухвалими, деспотичними чи егоїстичними. Вони стають такі, якщо ці риси за певних обставин у спілкуванні з іншими людьми допомагають їм домогтися бажаного. Про те, як уникнути прикрих помилок у вихованні, про табу для батьків у спілкуванні зі своїми дітьми йтиметься у цій книжці.

“Грудне вигодовування: секрети і секретики”, Ксенія Соловей, Тетяна Гавриленко, Миродара Єрко

11

Найзаповітніша мрія кожної мами – аби її малюк був здоровим, швиденько ріс, нормально розвивався і тішив усіх довкола своїми першими досягненнями.  Ключову роль у цьому, безсумнівно, відіграє грудне вигодовування. Саме мамине молочко – ідеальна їжа для вашої крихітки, яка забезпечить дитячий організм усім необхідним. Цінність маминого молока в житті немовлятка переоцінити важко. А що робити, коли одразу налагодити процес вигодовування не вдається? Коли мама нервує, а малюк плаче? Коли… Відповіді на ці і ще, без перебільшення, сотні питань, ви знайдете у цій книжці.

11 thoughts on “Що січень нам готує. “Видавництво Старого Лева” поділилося новими книжками

    Залишити відповідь