Чому треба читати Мічіо Кайку

фото: varchevbrokers.com

“Фізику майбутнього” Мічіо Кайку пораджу читати усім без винятку. Хоча винятки завжди є. Цього разу до них належать, або геть просунуті науковці, або люди, яким узагалі нічого не цікаво.

Сказати направду, щоб взяти до рук книгу із словом у назві “фізика” такому занудливому гуманітарію без краплі математичності, потрібна була ідеальна мотивація або реклама. Спрацювали чутки та коментар нашого дорогого Вакарчука-молодшого. Славік радив автора, як фізик, за професією, і як людина. “Фізика майбутнього” не є книгою про фізику, про яку ми пам’ятаєм зі школи. Уроки, вчителька, задачі, ще якісь незрозумілі штуки – і врешті перерва та зависання в художній літературі.

Це книга про майбутнє. Підходить усім без винятку, хто хоче про нього знати у конкретних деталях і без додавання “один якийсь дядько сказав”, “люди говорять”, “то показували у фільмі чи в програм, сам не пам’ятаю”. Усі марення фантастичних цікавостей Кайку підтверджує реальними дослідженнями та коментарями живісіньких (не знаю наскільки адекватних, хто знає тих вчених) науковців.

Ясності додає і відмежовує від категорії “наукової маячні” періодизація розділів. Розповіді про майбутнє комп’ютерів, штучного інтелекту, польотів у космос, грошей, нанотехнологій поділені на три етапи: що буде через 20, 50 та 100 років.

Книга видається дуже цікавою у разі, якщо хоч раз в житті ви задумувались над питанням “Чи є життя на Марсі”.

Крім цього там є відповіді на такі риторичні до певного моменту, питання, як наприклад: чи будуть автівки парити у повітрі, чи будем літати у відпустку на інші планети, чи житимемо сто років, і чи вилікують рак…та ще багато чого цікавого і актуального.

По-своєму хороша заключна частина. У ній Кайку спробував описати, що буде робити піпл, такий як ми, через сто років. Банально – пофантазував як буде виглядати будденний день будь-якого землянина. Тут буде здаватись, що ви десь це чули, а скоріше бачили у американських фільмах жахів і не тільки. Тільки у цьому випадку, ви будете знати, чи курив щось автор перед тим, як таке писати.

“Фізику” треба читати не дивлячись на середній рейтинг у Goodreads. Хоча б, щоб назавжди видаватись крутим серед знайомих, які почнуть щось базікати про прогрес людства і до чого він доведе.

Цікаве про автора:  Батьки Мічіо познайомились у концентраційному таборі для японців.  У 17 років зробив самостійно прискорювач заряджених частинок, що вплинуло на його майбутнє науковця. Крім фізики знається на філософії та пройшов військову підготовку. Працює над Теорією всього, яку започаткував Енштейн. Що це читайте більше у Вікіпедії.

І ще від мене, судячи із книги, знає усіх вчених світу, і ті його так люблять, що навіть випробовують на ньому свої найкращі винаходи).

Читати огляд першої десятки топ-100 найкращих нон-фікшн книг цього століття.

Ксеня Кисіль

Купити книги автора в Yakaboo.ua

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

12 thoughts on “Чому треба читати Мічіо Кайку

    Залишити відповідь