Читачі рекомендують. Бібліотечка молодих батьків

Фото: RebeccaVC1 via Flickr

Читати чи не читати? Мабуть, ще немає жодної мами, яка б виносила чи народила дитину “по книжці”. У переддень виписки з полового будинку та в перший тиждень вдома відвідувачі задаровують популярними журналами для мам. А до пологів? Чи варто щось читати, перебуваючи в декретній відпустці? Оглядів і списків книг для майбутніх батьків у мережі достатньо. Цей текст-ознайомлення з основними з них я написала, бо порівняла свої відчуття від прочитаного до і після пологів.

Під час того як читала і виголошувала близьким цікавинки з нижче наведеного списку, часто чула на свою адресу по-доброму скептичні похвали “ти і лікаря навчиш, вже все знаєш”. Авжеж, під час пологів та вже з дитиною на руках не реалізувалися більшість вичитаних порад, часто навіть згадувати про книжки не хотілося :-). Але величезне задоволення від їх прочитання та підтримка, яка відчувається на кожній сторінці цієї добірки, нікуди не поділася. Тим, хто планує, або вже чекає на дитину, хто любить читати і шукає з цього приводу собі провідника на сторінках людського досвіду, для тих, хто вперше в цій тематиці – мої поради.

1Вільям та Марта Сірзи. Автори – мегабатьки. У них багато дітей. Не троє і не п’ятеро. Восьмеро. Комплект їх двох найбільш рекомендованих книг треба брати ще до вагітності. Якщо ви прочитаєте першу під час відпустки з 30-го тижня – ще нічого, але читати другу книжку в той час, коли вже з’явиться дитя, ви просто не встигнете, і втратите шанс підготуватися по повній. У цій роботі не теорія, у ній практика у чистому вигляді. Подання дуже детальне, з ілюстраціями, зі співчуттям та підтримкою, з особистими секретами та майстер-класами. Відкопійована таблиця розвитку малюка буде висіти у вас в дитячій, а графік введення прикорму – на холодильнику. Хочете подарувати цю диво-книжку куму, який мріє стати ідеальним батьком і хоче підтримати свою кохану? Вгадаєте стовідсотково. Але про це вам скажуть дещо пізніше. Про численні рекомендації педіатрів та різноманітних асоціацій та клінік читати не варто. Краще двічі прочитайте алфавітний покажчик та зробіть закладки на тому, що зацікавило. Книга – майже панацея, але за умови, що вона вивчається до пологів, а після них лише відкриваються закладки.

2Девід Чемберлен “Разум вашего новорожденного младенца” – назва книги кидає виклик, чіпляє. І це книга номер один, яку я рекомендую до прочитання майбутнім батькам. Плід вашого кохання – диво з першої хвилини його життя. Як би не називали медичні поняття вашу крихітку на тому чи іншому етапі розвитку – це неповторна розумна людинка, яка має свій світ та унікальні можливості. Що би не говорили гінекологи та хірурги, які бачили беззахисні ембріони та виконували різної складності операції, аби врятувати тільки от зачате життя або життя матері – вони підтвердять лише одне – диво нового життя ще ніхто не вивчив досконало, і в будь-який момент дитя в утробі може виправити все на свій лад.

3Інгрід Бауер “Жизнь без подгузников!”. Автор не відкидає зручність використання підгузків, але говорить про те, що їх відсутність не погубить людство, що природа заклала в інстинктах матері здатність реагувати на сигнали дитяти, про можливість вчасно “висаджувати” дітвору буквально з двох місяців і не забруднювати навколишнє середовище підгузками. Автор ділиться своїм досвідом, досвідом її читачок, які ведуть з нею листування. Мало хто зможе відмовитися від використання зручного підгузка після прочитання цієї книги, а от навчитися менше панікувати у випадку відсутності непротікаючих пелюшок під рукою – цілком можливо. У роботі Інгрід Бауер цікаві дослідження та факти про відомих виробників підгузок, цифри, дані й навіть енциклопедичні абзаци. Спробувати варто, і, можливо, саме ви – та мама чи батько, які чітко сприйматимуть всі сигнали немовляти і зекономлять для сімейного бюджету чималі кошти.

4“1001 вопрос будущей мамы” від Олени Сосорєвої припаде до душі матусям, які збирають всі корисні поради до записника, які користуються довідниками і радяться з усіма про все. Робота викладена в стилі питання-відповідь по мірі розвитку дитини в утробі матері, а також вже поза її лоном. Найрозповсюдженіші “можна”, “не можна”, “коли”, “чому”, “як” і “скільки” у форматі декількахвилинної уваги до книжки ви знайдете саме у цієї авторки. При чому все основне викладено на початку. Хочете знати більше – читайте уважно всю книгу, теми повторюються з “поглибленням”.

 

5Жан Ледлофф “Как вырастить ребенка счастливым” – це одвічна тема, про яку, здається, писатимуть так само нескінченно, як і про кохання, стосунки батьків і дітей, про війну і мир. Одразу хочеться зазначити, що конкретних порад або списку дій в цій книзі немає. Риторичне питання в назві просякнуте роздумами та порівняннями авторки під час її подорожей до абсолютно несхожих світів – в країни, де діти набагато раніше стають дорослішими, незважаючи на те, що їх набагато довше носять на руках. Чимось нагадує тревел-щоденник, але написано більш вдумливо, з аналізом. Талант писати про різні традиції виховання цієї авторки-моделі, яку запрошував до співпраці сам знаменитий Vogue, затягує читача з кожною сторінкою. Неповторне хоббі стало справою життя Жан.

6Грентлі Дік-Рід “Роды без страха”. Дік-Рід пише переконливо. Саме так зможуть сказати молоді мами, які ще тільки будуть народжувати вперше. А жінки, котрі вже пережили пологи, можливо, будуть скептично посміхатися з однієї лише назви. Але. Ця книга вибудує у вашій душі міцну стіну впевненості в тому, що ваш організм прекрасно підготовлений до пологів у найрізноманітніших формах і процесах їх проходження. Жінка – сильна істота і фізично, і духовно. Рекомендую цю книгу тим, для кого страх пологів – причина номер один відкласти питання продовження роду якнайдалі від близького майбутнього, а також тим, хто абсолютно не боїться, для можливості пояснити і обгрунтувати свої хоробрі наміри ще й парочкою прикладів та книжковою добіркою.

7“Здоров’я дитини і здоровий глузд її родичів” Євгена Комаровського. Логічно і зі здоровим глуздом на сторінках цієї книги викладено наче все так, як і виходить з назви, та от “порад лікаря” чомусь здалося замало. Але то і на краще, адже головним вашим лікарем має бути все ж таки дільничний педіатр. А яскрава, проста, цікаво викладена книга стане чудовим заспокійливим вдома, якщо ви в чомусь з ним не погодитеся. Її радять читати бабусям щойнонароджених онучат. Сучасним мамам буде легше з такими бабусями, адже окрім величезного досвіду вони будуть підковані ще й “провітрюванням” від Євгена Олеговича та знатимуть що таке насправді “діатез” та “реакція на щеплення”.

Книжок для майбутніх батьків, на щастя, дуже багато. Закінчити огляд хочу побажанням кожній молодій сім’ї ловити кожен момент радості, що надає батьківство. Не здаватися ні за яких обставин. А також поповнювати свою бібліотеку тематичною поличкою, що об’єднає і “класику” батьківського досвіду на папері, і сучасні прогресивні практичні видання, такі, як “Практическое ребенковедение” Світлани Ройз и “Рожденный читать” Джейсона Буга. Зберіть якісний мікс – відшукайте перинатальну психологію, медичні довідники і щоденники досвідчених мам, додайте до них перші дитячі книжки, власний блокнот з порадами – і вам буде чим поділитися зі своїми подругами, друзями, сестрами, братами та дітьми.

Ірина Варламова

7 thoughts on “Читачі рекомендують. Бібліотечка молодих батьків

    Залишити відповідь