Топ-10 найцікавіших новинок тижня від Yakaboo

Алегоричний роман Войновича, свіжий переклад Кадзуо Ісігуро, роман про комуністку, яка не хотіла посміхатися, історія про румунських біженців, книга про українське порно, а до цього всього ще й 1200-сторінкова антологія віршів – ось на що багатий цей тиждень! Вивчайте, записуйте, читайте.

img750_26
1. Владимир Войнович, «Малиновый пеликан», Фолио, 2016, 256 с.
Новий сатиричний роман російського письменника емігранта Володимира Войновича. Головного героя роману кусає кліщ, дорогою в швидкій йому ввижаються видіння, пов’язані з державним устроєм Росії. Виявляється країною править істота на ім’я Перодер, і виглядає він як малиновий пелікан. Після анексії Криму українська хунта не тільки гнобила населення, але і практично знищила цей вид птахів. Останні особини відмовилися висиджувати яйця. І тільки одна людина може показати їм приклад. Всі підлеглі Перодера, щоб догодити господареві прилаштовують собі картонні пеліканів дзьоби.
img927_23
2.Мэтью Томас “Мы над собой не властны», Иностранка, 2015, 608 с.
Бестселер, книга року за версією New York Times і Esquire, “найкраща сімейна сага з часів” “Поправок” Франзена (Entertainment Weekly). Головна героїня Ейлін Тумулті народилася в бідному районі, працює медсестрою і нічого не чекає від життя. Сподівається, що її чоловік, молодий вчений допоможе їй здійснити її мрію. Але Ед Лірі не рветься вгору по службових сходах, не хоче ризикувати з купівлею нового будинку, не поспішає робити кар’єру. Ейлін розуміє, що його нерішучість має психологічне коріння.
1014120405
3.Кадзуо Исигуро «Погребенный великан», Эксмо, 2016, 416 с.
Новий роман британського автора японського походження Кадзуо Ісігуро. Дія історії відбувається в середньовічній Англії, коли бритти воювали з саксами, а землю огортала хмара, що змушує забувати щойно прожитий час так само швидко, як ранок, прожитий багато років назад. Літня пара, Аксель і Беатриса, залишають свою село і вирушають в небезпечну подорож – вони хочуть знайти сина, якого не бачили вже багато років. Ісігуро розповідає історію про пам’ять і забуття, про помсту і війну, про любов і прощення. Але головне – про людей, про те, які всі ми за великим рахунком самотні.
img380_30
4.Бернд Шухтер «Пора вітрів», Книги XXI, 2016, 152 с.
Невелика повість молодого австрійського письменника з Інсбрука Бернда Шухтера. Це історія про дивну дружбу між підлітком з його рідного міста і відлюдькуватим чоловіком – Йозефом Ланером. Це книга про непросту історію Південного Тіролю, а також про пам’ять, дитинство, забуття та зрілість.
50_75
5.Каталин Дориан Флореску “Якоб вирішує любити”, Книги XXI, 2016, 384 с.

Роман швейцарського автора румунського походження і психолога Каталіна Доріана Флореску, написаний німецькою. Переклав українською Юрко Прохасько. Це історія про долю лотаринзьких переселенців в Банаті. Охоплює події XVIII- XX століть. Сам Флореску сам став біженцем в підлітковому віці. Жодного дня герої не прожили без протистояння – силам природи, життєвих обставин, історичним катаклізмам. Це книга про любов – любов в споконвічному, біблійному значенні, про те, що здатність пробачити і відпустити – дар, якого мало хто гідний.

3__10_190
6. Лора Лафон “Маленькая коммунистка, которая никогда не улыбалась», Фантом Пресс, 2016, 352 с.

Книга Лоли Лафон – роман про зірку спортивної гімнастики, ікону східноєвропейського комунізму і символ його краху. Надя Команечи – знаменита румунська гімнастка, п’ятикратна олімпійська чемпіонка, дворазова чемпіонка світу, дев’ятикратна чемпіонка Європи. Її зліт припав на захід комуністичної епохи в Румунії і Східній Європі в цілому. Доля Наді стала символом зльоту і стрімкого краху комуністичної ідеології. Книга Лори Лафон – це не документальна біографія, це портрет часу і портрет нещадного режиму, які перемелюють не тільки звичайних людей, а й тих, кого потрапив на вершину. Доля Наді Команечи надзвичайно драматична і сповнена майже детективних подій. Надя, яку світ знав як тендітну дівчинку, яка пурхає над спортивними знаряддями, виявилася жінкою, сповненою протиріч і таємниць.

cover1_244_406
7. Дина Рубина «Почерк Леонардо», Эксмо, 2015, 480 с.
Перевидання роману Діни Рубіної, виданого в 2008 році. Книга про дівчину Аню і її дар до яснобачення. Вона пише містичним «дзеркальним» почерком, схожим на почерк Леонардо да Вінчі, і має таємний зв’язок з дзеркалами. Вона є нащадком Вольфа Мессінга. У першій частині йде розповідь про її життя в прийомній сім’ї в Україні, в наступній про її подорожі по всьому світу з цирком. Її дар приносить їй тільки нещастя. Вона бачить як збуваються передбачені нею трагедії.
img056_32
8. Максим Бутченко “Три часа без войны», Фолио, 2016, 252 с.
Нова книга українського журналіста видання Новое время і письменника Максима Бутченка. «Три години без війни» – це історія сучасної України через призму трьох людей, які пройшли через військове протистояння на Донбасі. Вони разом опиняються в одній камері в Лук’янівському СІЗО – російський офіцер Ілля Кизименко, який воював в добровільному батальйоні, шахтар Льоха, після загибелі сім’ї вступив в «ополчення», і старий Петро Микитович, який мріяв побачити море, а потрапив в один з «підвалів» «Новоросії». Ілля винен у смерті дружини і сина Льохи, і це ще більше ускладнює цю ситуацію.
625622_front
9.Богдан Логвиненко “Saint Porno. Історія про кіно і тіло”, КСД, 2016, 160 с.
Книга мандрівника та журналіста Богдана Логвиненка, яка народилася після знайомства автора з української порноактрисою. Про гласні та негласні правила цього «іншого» кіно, з його зоряними режисерами, халтурним трешем, власним «Оскаром» і міфами про вседосяжну доступність. Про зруйновані стереотипи і приголомшливі одкровення. Це історія дівчини з української провінції, яка знайшла адреналін, особисту свободу і улюблену роботу на знімальному майданчику за щільно запнутими вікнами. Втім, пошуки себе тривають.
11_3_77
10.Антологія української поезії ХХ століття, А-ба-ба-га-ла-ма-га, 2016, 1280 с.
Перше повне зібрання творів українських поетів, які народилися до 1950-х років. До книги входять твори найрізноманітніших поетів від Олега Лишеги до Анатолія Кичинського. Для збірки вірші вибирали Іван Малкович, Віктор Морозов, Тарас Чубай, Кость Москалець і Юрій Андрухович. Має 1280 сторінок. «Вся українська поезія ХХ століття в вашій сумочці або кишені», – відгукується про збірку Малкович.

Про ці та інші новинки Yakaboo.ua ви можете також почути щосереди о 18:00 в програмі «Книжное сословие» з Юрієм Володарським на радіо Nostalgie 99 FM

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

13 thoughts on “Топ-10 найцікавіших новинок тижня від Yakaboo

    Залишити відповідь