Топ-10 найсвіжіших новинок тижня від Yakaboo.ua

Серед нового і свіжого цього тижня: книга про кохання Макса Фрая, нова книга Кундери та перший роман Бегбедера, історія про снайпера Артуро Перес-Реверте, роман про любов і про внутрішню свободу Ігоря Сахновського, психологічний детектив Патрісії Хайсміт, нова книжка Сари Груен і веселі історійки про життя Західної України від Богдана Волошина.

1. Макс Фрай «Я иду искать», АСТ, 2016, 480 с.

Це книга про кохання, в якому слід бути необачним і беззахисним, про смерть, з якою треба вміти правильно поводитися, про силу відчаю, гіркий смак щастя і сліпуче всевладдя харимурди. А ще про ботаніку, музику, географію та міжнародну політику, як же без неї. В ідеалі цю книгу слід прочитати двічі: наяву та уві сні, тому що деякі її епізоди не можуть бути переказані словами, зате наснитися можуть кожному; інше питання, чи вдасться згадати їх зранку, але спробувати варто.

2. Милан Кундера «Торжество незначительности», Азбука, 2016, 160 с.

Новий (2014 року), написаний після багаторічного мовчання роман 87-річного класика чеської та французької літератури Мілана Кундери. У романі «Торжество незначительности» автор, прикриваючись оманливою легкістю і жартівливим тоном, міркує черговий раз про нестерпну абсурдність буття.

3. Фредерик Бегбедер «Воспоминания неблаговоспитанного молодого человека», Азбука, 2016, 160 с.

Перший (1990) роман двадцятип’ятирічного Фредеріка Бегбедера – це романтична казка про кохання, написана іронічним паризьким снобом. Герой – звичайно Марк Мароні, alter ego автора. Цей закоханий марнотратник життя обирає нічні прогулянки замість благопристойного та вибудуваного за планом сімейного життя. Не випадково в назві роману Бегбедера іронічно обігрується «Мемуари добре вихованої дівчини»Сімони де Бовуар. І все ж в історію кохання Марка Мароні віриться більше, ніж в усі наступні спростування.

4. Артуро Перес-Реверте «Терпеливый снайпер» , Эксмо, 2016, 384 с.

Нова книга іспанського автора Артуро Перес-Реверте. Головний герой на прізвисько Снайпер – художник, але не звичайний: він малює графіті. Цинічний, холодний, він упевнений, що життя людське нічого не коштує. Снайпер невловимий і хитрий, і ніхто не знає, де він ховається. Багато хто готовий на все, щоб з ним зустрітися. Це й Алехандра Варела, яка розшукує загадкового художника, щоб запропонувати йому разом працювати, і Лоренсо Біскарруес, який мріє з ним поквитатися за смерть сина. Фірмовий знак Снайпера, що зображає оптичний приціл, бачать то там, то тут. Він немов грається зі своїми переслідувачами. Як довго триватиме ця гра і хто вийде з неї переможцем, час покаже.

5. Игорь Сахновский «Свобода по умолчанию»,  АСТ / АСТ Пресс / Астрель, 2016, 352 с.

Новий роман володаря премій Велика книга і Російський Букер Ігоря Сахновського. «Свобода за замовчуванням» – роман про любов і про внутрішню свободу «приватної» людини, волею випадку затягнутої в політичний абсурд. Найтонша, майже невидима межа відокремлює життя скромного, безталанного службовця Турбанова від світу можновладців, бідність від величезних грошей, законослухняність від злочину, свято – від кінця світу. Одного разу, рятуючи кохану жінку, він переходить цю межу.

6. Патрисия Хайсмит «Незнакомцы в поезде», Азбука, 2016, 384 с.

Роман «Незнайомці в потязі», що став класикою жанру психологічного детективу, був екранізований Альфредом Хичкоком в 1950 році, з Фарлі Грейнджером і Робертом Уокером в головних ролях. У поїзді зустрічаються дві абсолютно незнайомі людини. Вони разом вечеряють, базікають, випивають. І тут один з них зізнається, що вже давно виношує думку про ідеальний злочин. Він знає, як можна вчинити вбивство так, щоб ніхто не підкопався. Іншому пасажиру це здається немислимим, та й сам попутник йому не дуже подобається. На наступний ранок другий пасажир сходить з поїзда, і вчорашня розмова починає йому здаватися лише поганим сном.

7. Сара Груэн «У кромки воды»,  Эксмо, 2016, 384 с.

Роман 2015 року канадсько-американської письменниці Сари Груен, автора бестселера «Води слонам». Дія відбувається в 1944 році. Безтурботне життя Медді та Елліса під загрозою: батьки більше не хочуть утримувати їх. Щоб повернути прихильність сім’ї й довести близьким, що вони не ледарі, подружжя наважуються на авантюру – знайти Лохнеське чудовисько і зняти про нього фільм. Так Медді потрапляє в Шотландію. Але новий світ – з їжею по талонах, бомбардуваннями й «похоронками» – лякає її. Медді не може закривати очі на жахи, які чиняться навколо, і поступово розуміє: монстри, яких ми шукаємо, можуть виявитися ближче, ніж нам здається.

8. Девидд Моррелл «Инспектор мертвых», Азбука, 2016, 384 с.

Детектив популярного американо-канадського письменника Девіда Моррелла, автора історії про Рембо. Головний герой Томас Де Квінсі, автор скандальних творів «Сповідь англійця, який вживав опіум» і «Вбивство як одне з витончених мистецтв», володіє феноменальною проникливістю. Він допоміг лондонській поліції викрити небезпечного злочинця і зірвати його задуми. Тепер Томас і його дочка Емілі збираються додому, в Едінбург, чим невимовно тішать міністра внутрішніх справ Британії лорда Палмерстона, який побоюється, що письменник міг під час розслідування дізнатися якісь факти, які не підлягають розголошенню. Проте перед від’їздом Де Квінсі та Емілі вирішують відвідати богослужіння в церкві Святого Якова – і стають свідками витонченого вбивства, першого в довгому ланцюгу.

9. Богдан Волошин «Політ золотої мушки», Видавництво Старого Лева, 2016, 320 с.

Нова весела книга письменника-гумориста (журналіста і блогера) Богдана Волошина детально знайомить читача з вигаданими – чи то пак легендарним – галицьким містечком Бурачковичі та сусіднім селом Лопушне. Крізь призму «життя і діяльності» персонажів усіх історій перед нами поступово розкриваються інтимні подробиці приватного і громадського життя видатних бурачковчан, як-от мера містечка Романа Задупського, секретарки маґістрату Теклі Мілєрової, авторитетного сторожа Ладзьга Микуличина, митця трагічної долі Влодка Фарнеґи, грабаря Мерлюня та інших достойників і достойниць. Подекуди ірреальні та фантасмагоричні, часом ліричні та психологічні — оповідки-хроніки Богдана Волошина з їхнім неповторним колоритом покутсько-бойківських говірок здатні забезпечити справжню «сатисфакцію від релаксації» наділеному почуттям гумору галицькому (та й не тільки!) читачеві.

10.Петро Кралюк “Таємний агент Микола Гоголь”, Видавництво Старого Лева, 2016, 176 с.

Нова робота Петра Кралюка – спроба авторського дослідження контроверсійної гоголівської повісті «Тарас Бульба» з точки зору ролі цього тексту в культурно-політичному дискурсі як в XIX столітті, в епоху романтизму, так і в нинішні часи. Дослідник розглядає місце «Тараса Бульби» в різних системах координат: імперської російської, провінційної малоросійської, польської, єврейської тощо. Також автор висловлює сміливі припущення щодо біографії самого Гоголя.

Про ці та інші новинки Yakaboo.ua ви можете також почути щосереди о 18:00 в програмі «Книжное сословие» з Юрієм Володарським на радіо Nostalgie 99 FM

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

11 thoughts on “Топ-10 найсвіжіших новинок тижня від Yakaboo.ua

    Залишити відповідь