Топ-10 актуальних новинок тижня від Yakaboo

Роман про офісного працівника, який мріє стати письменником, історія з сотнею героїв і десятьма місцями дії, Гонкурівський роман про громадянську війну в Іспанії, свіже від Грішема і Мюссе, а також вже відома після екранізації із Лео Ді Капріо історія про Вовка з Волл-стріт, нон-фікшн Ніла Геймана про Дугласа Адамса, і нова книжка Тамріко Шолі. І це далеко не все. Читайте, це охолоджує!

Олег Зайончковский «Тимошина проза»,  АСТ / АСТ Пресс / Астрель, 2016, 288 с.

Олега Зайончковського називають одним з найоригінальніших сучасних російських прозаїків. Його романи «Петрович». «Сергєєв і містечко», «Щастя можливе», «Загул» увійшли в шорт-лісти престижних літературних премій: «Російський Букер», «Велика книга» і «Національний бестселер». Герой роману «Тимошина проза» – офісний службовець без надії на жодну кар’єру. Його пристрасть – література, він хоче стати письменником. Саме це займає всі його думки, і ще він сподівається зустріти «жінку своєї мрії». І зустрічає. Але роман з нею якось не складається, так само, як і роман з літературою. Оповідання«Осінь в Зеленій зоні» та «Марина і море», що увійшли до книги, органічно поєднуються з настроєм роману і продовжують його тему.

Сергей Кузнецов «Калейдоскоп. Расходные материалы»,  АСТ / АСТ Пресс / Астрель, 2016, 864 с.

Новий роман Сергія Кузнєцова, фіналіст премії «Велика книга». У романі більше сотні героїв і десятки місць дії: вікторіанська Англія, Шанхай 1930-х, Париж 1968 року, Каліфорнія 1990-х, сучасна Росія … У цьому калейдоскопі осіб і подій кожна глава – тільки частина загального візерунка, але майстерна оповідь пов’язує уламки життя в одну захопливу історію.

Лидия Сальвер «Не плакать»,  Эксмо, 2016, 288 с.

Роман «Не плакати» французької письменниці Лідії Сальвер, удостоєний в 2014 році Гонкурівської премії, розповідає про одну з найтрагічніших сторінок світової історії – Громадянську війну в Іспанії. Назва роману – рядок з листа Марини Цвєтаєвої Борису Пастернаку. І ще це – життєве кредо героїні роману, іспанки, яка згадує про літо 1936 року. Для країни це було страшне літо війни, а для неї – літо, коли вона вперше покохала, коли дихала на повні груди і була сповнена планів і надій. «Не плакати» – історія сім’ї, яка невіддільна від історії країни, яку розривають суперечності.

Гийом Мюссо «Прошло сем лет…»,  Эксмо, 2016, 384 с.

Роман одного з найпопулярніших письменників Франції. Шлюб головних героїв Себастьяна Ларабі та Ніккі Ніковськи розпався. І в цьому не було нічого дивного. У аристократичного, із прекрасною освітою Себастьяна і навіженої та ігноруючої умовності Ніккі не було нічого спільного. Лише одне їх об’єднувало: обидва любили своїх дітей, близнюків Джеремі та Каміллу. Коли Джеремі зник, вони забули про сім років «холодної війни», про взаємні образи та претензії. Тепер вони знову – пара і не зупиняться ні перед чим, щоб врятувати свою дитину.

Джон Гришэм «Невиновный»,  АСТ / АСТ Пресс / Астрель, 2016, 416 с.

Новий твір відомого автора кримінальних романів Джона Грішема про трагічну історію Рона Вільямсона – молодого хлопця, засудженого за вбивство, якого він не скоював. Як Невинний потрапив до камери смертників? Чому процес у справі вівся з грубими порушеннями? Горезвісна презумпція невинності – невже це лише міф і красиві слова? Чи можна переграти байдужу машину правосуддя, якщо в ланцюзі доказів захисту не всі ланки надійні, а звинувачення готове на все, навіть на підробку, аби відправити обвинуваченого в камеру смертників? .. На ці питання у своїй книзі й відповідає Джон Грішем.

Джордан Белфорт «Вовк з Волл-стріт», КМ-Букс, 2016, 576 с.

У 1990-і Джордан Белфорт, король відомої інвестиційної компанії, користується такою поганою славою, як ніхто інший в історії американських фінансів. А все тому, що цей кмітливий підприємець заробляв тисячі доларів у хвилину, мав чарівну дружину і двох дітей, а при цьому жменями ковтав пігулки, жбурляв на вітер гроші та не пропускав жодної проститутки. У своїй неймовірній автобіографії Джордан Белфорт розповідає всю правду про темний бік знаменитої вулиці Уолл-стріт.

Нил Гейман «Не паникуй! История создания книги «Автостопом по Галактике»,  АСТ / АСТ Пресс / Астрель, 2016, 352 с.

Серія з п’яти книг, відома під загальною назвою «Автостопом по Галактиці», англійського письменника-фантаста Дугласа Адамса давно набула статусу «культової». Думка про створення путівника по Всесвіту прийшла автору в 18 років, коли він сам подорожував Європою без копійки в кишені. Спочатку ідея втілилася в сценарії радіопостановки, за якою з’явились телевізійний серіал, комп’ютерна гра і повнометражний фільм. Як і чому пригоди «незворушного обивателя» Артура Дента стали такими популярними? На ці та багато інших питань про життя і творчість Дугласа Адамса вам відповість Ніл Гейман у власному путівнику з історії створення одного з найбільш захопливих фантастичних романів нашого часу.

Тамрико Шоли «Внутри мужчины»,  Бренд Бук Паблишинг, 2016, 293 с.

Друга книга, чоловічий варіант першої, української письменниці Тамріко Шолі. У спробі знайти причину невдач своїх попередніх відносин автор книги провела 201 відверте інтерв’ю з чоловіками. Однак правда, яку вони не побоялися розповісти, відповіла на зовсім інші питання. Правда, після якої життя вже ніколи не буде колишньою. Всі імена в книзі змінені, будь-які збіги – випадкові. Раніше в Шолі виходила книга «Всередині жінки» – це відверті історії сотні різних жінок, які не посоромились розповісти про себе найпотаємніше.

Станіслав Стеценко «Війни художників», Фолио, 2016, 560 с.

Станіслав Стеценко – український літератор і журналіст. Після друку в періодиці наприкінці 1990-х романів «Чорна акула в червоній воді» і «Монстр» був названий ЗМІ «дідусем українського трилера» і «батьком-засновником української літератури середньої полиці». Автор працював головним редактором художнього журналу «АРТ-Ukraine», директором Агентства журналістських розслідувань, редактором ряду всеукраїнських і регіональних газет. Останні шість років займався збором матеріалів і роботою над книгою «Війни художників». Роман заснований на реальних фактах біографії відомого українського художника і розвідника-нелегала Миколи Глущенка (в книжці – Микола Гущенко) і розповідає про події 1940 року. Серед дійових осіб як реальні історичні персонажі – Йосип Сталін, Адольф Гітлер, Уїнстон Черчілль, їх найближче оточення, художники й літератори, які жили та творили в той час в передвоєнному Радянському Союзі й нацистської Німеччини, – так і вигадані герої. Волею долі Микола Гущенко на початку 20-х років знайомиться з художником-початківцем Адольфом Гітлером і дає оцінку його малюнкам.

Марія Галіна «Автохтони», Фолио, 2016, 352 с.

Роман «Автохтони» російською вийшов у 2015 році та був відзначений критикою як одна з найяскравіших літературних подій року. До безіменного міфічного міста, яке багатьом, проте, здається знайомим, прибуває такий же безіменний герой – людина без імені й без персональної історії. Взагалі, він начебто мистецтвознавець, приїхав, щоб написати статтю про постановку майже столітньої опери «Смерть Петронія». Тіні оживають, місто наповнюється вихідцями з минулого, яке нібито давно завершилося, але в той же час триває. Оперна співачка, убита прямо на сцені ревнивим коханцем, відроджується у власній напівбожевільній правнучці; офіціантка в місцевому кафе працює тут, за її власними словами, з кінця XVIII століття, а всюдисущий старий, якого головний герой наймає в якості консультанта, схожий на вічного. Всі разом вони формують дивну та вимерлу расу древніх жителів цього міста – похмурих і загадкових автохтонів.

Про ці та інші новинки Yakaboo.ua ви можете також почути щосереди о 18:00 впрограмі«Книжное сословие» з Юрієм Володарським на радіо Nostalgie 99 FM

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

10 thoughts on “Топ-10 актуальних новинок тижня від Yakaboo

    Залишити відповідь