Скоро у продажу: Інтелектуальний триллер про витоки людської жорстокості

«Видавництво Старого Лева» відправило у друк інтелектуальний трилер про витоки людської жорстокості. Фашизм повертається у літературній версії Ярослава Мельника. У продажу книжка з’явиться в середині березня.

Четверте тисячоліття. Журналіст «Голосу Рейху» несподівано закохується в самку стора – одну з істот, які мають людське тіло, але яких не вважають за людей – і стає на шлях боротьби за право сторів називатися людьми. Але чи вдасться герою і його соратникам врятуватися від постфашистів? Вони втікають від переслідування в гори, де на них чекають страшні та романтичні пригоди і вічна туга за людською рівністю та свободою.

Яким би було людство, якби фашизм з його теорією надлюдини та вищої раси переміг? З людей варили мило уже в Освенцімі. А що сталося би, якби тисячолітній Рейх, про який мріяв Гітлер,  став реальністю і проіснував тисячу і більше років? Як би він еволюціонував? Що таке людяність? І що таке врешті людина? На ці та інші запитання відповідає Ярослав Мельник своїм новим романом «Маша, або Постфашизм».

маша«Маша, або Постфашизм» – унікальний для українського книжкового ринку роман. Це і антиутопія, футуристичний, «орвелівський» роман, і триллер, який тримає в напрузі від першої до останнього сторінки. Це сповнений гуманістичного пафосу філософський роман, який шукає відповіді на запитання, чи будь-яка істота, яка має людське тіло, – це людина. А ще це дивовижна історія любові, адже саме вона є одним із тих мірил, які визначають людське у нас.

Новий роман Ярослава Мельника – це спроба зрозуміти історичні та психологічні витоки людської жорстокості: чому людина здатна зневажати іншу людину? Чому вона здатна її експлуатувати, вбивати? У цьому романі є вбивства, які ніхто не засуджує, і є любов, яку ніхто не визнає. Є кілька варіантів істин – на вибір. І є правда, якою б жорстокою вона не була.

«Будь-яка правда шокує: наша свідомість не хоче прийняти правди, – розповідає автор. –  Ми живемо в жорстокому світі, а покликання літератури – чесно показати цю жорстокість. Пройшовши через шок, ми стаємо глибшими, і в душі загоряється світло. Покладаю чимало надій, що цей роман про вигаданий світ не лише потрясе уяву читача, але і зробить його кращим. Що читач задумається над тим, про що раніше не думав. Хоча би вже над тим, що відчувають тварини. Тому що світ, в якому ми живемо, не завжди справедливий – ми повинні самі пробудити наш дух із летаргічного сну. Наша совість не повинна спати, думка повинна працювати. Тоді починається справжнє життя, а не животіння. Таке, яке почалося для героя мого роману – простого обивателя, кореспондента газети «Голос Рейху».

Ярослав Мельник – письменник-сюрреаліст, фантаст, філософ. Володар премії «Книга року BBC-2013» за роман «Далекий простір». Його книги вперше в історії премії тричі поспіль ставали фіналістами цього конкурсу. Вони також неодноразово потрапляли у фінал Книги року в Литві, їх номінували на Європейську літературну премію. Роман «Парії раю», що вийшов в одному з найбільших французьких видавництв, був високо оцінений паризькими критиками.  В новому вражаючому своєю метафоричною силою романі «Маша, або Посташизм» йдеться про реалізовану ідею третього Рейху. Яким було би життя в постфашистському суспільстві. І чи не живемо ми вже тепер в епоху постфашистів?

12 thoughts on “Скоро у продажу: Інтелектуальний триллер про витоки людської жорстокості

    Залишити відповідь