Сергій Жадан отримав престижну польську премію Angelus

Фото: polityka.pl

Письменник Сергій Жадан став лауреатом престижної польської літературної премії Angelus за видану в 2014 році книгу “Месопотамія”.

Разом зі статуеткою ангела переможець отримав чек на 150 тисяч злотих ($ 40 тисяч). Перекладачі книги Жадана Майкл Петрик і Адам Поморський також були нагороджені власними статуетками та грошовими преміями.

“Месопотамія” складається з дев’яти оповідань і 30 віршів про життя харків’ян. Роком раніше книга була номінована на премію “Книга року ВВС”, однак не отримала її.

Ця нагорода – добра нагода звернути увагу на проблему України. Зараз у Росії перебувають політв’язні – Кольченко, Сенцов, Савченко… Дуже важливо пам’ятати, що ці люди перебувають поза межами свободи. Хочу висловити свою солідарність з ними. Цього року в них вийшли книги. Я хочу, аби вони теж були номіновані на Angelus, щоб вони були вільні і могли бути тут, приїхати сюди у Вроцлав, – сказав Сергій Жадан зі сцени під час нагородження.

У списку претендентів на Angelus були чотири книги українських авторів. Крім “Месопотамії”, в лонг-лісті присутні “Книга забуття” Василя Слапчука, “Роман про Батьківщину” Дзвінки Матіяш та “Lubczyk na poddaszu” (“Комашина тарзанка”) Наталки Сняданко.

Міжнародна премія Angelus вручається з 2006 року авторам з країн Центральної Європи за прозу, що піднімає актуальні питання сучасності, і перекладену і видану в Польщі протягом року. У 2013 році лауреатами премії були українська письменниця Оксана Забужко і перекладач Катажина Котинська з книгою “Музей покинутих секретів”. У 2006 році Angelus отримав Юрій Андрухович з романом “Дванадцять обручів”. Свого часу лауреатом польської премії ставала і нобелівська лауреатка з літератури 2015 року Світлана Алексієвич.

20 thoughts on “Сергій Жадан отримав престижну польську премію Angelus

    Залишити відповідь