Секрети письменницької майстерності від Джона Рональда Руела Толкіна. Інфографіка

“Гобіт, або Туди і Звідти”, “Володар перснів”, “Сильмариліон” – до порад Джона Рональда Руела Толкіна – англійського письменника, лінгвіста, поета і філолога точно варто прислухатися. Які ж рекомендації він дає авторам-початківцям, що мріють стати уславленими письменниками?

У марнославстві немає толку

“Я сподіваюся залишити після себе тільки переглянуті й допрацьовані тексти, щоб залишити їх у світі, який викине їх у сміттєвий кошик. У будь-якому разі в цьому світі всі книги опиняються в ньому врешті-решт”.

Не падайте духом

Незважаючи на особисті проблеми – хвороба, втома чи туга за сином – він відкладав усі випробування і сідав писати. Йому доводилося балансувати між робочими обов’язками і бажанням писати про пригоди в Середзем’ї. Він знаходив час. Він створював цей час. Сім років він писав “Гобіта”.

Прислухайтеся до критики

“Якби він сказав:” Ти можеш написати краще. Краще, Толкін, будь ласка! “, я б постарався. Я б сів і переписував главу за главою. Це сталося зі сценою, яка здавалася мені найкращою у всій книзі, протистояння між Гендальфом і Саруманом в спустошеному Ізенгарді” (з листа Толкіна своєму редактору про коментарі Клайва Стейплза Льюїса до “Володаря перснів”).

Дозвольте своїм інтересам скеровувати ваше письмо

Інтересом Толкіна були мови. Йому подобалося створювати власні мови на основі стародавніх. Це привело до створення цілих культур, написання історій про них, які з часом стали легендами. “Якщо ти пишеш про те, чого немає в твоєму серці, текст вийде пласким і неживим”.

Поезія є шляхом до прози

Коли Толкін не міг висловити свої думки в прозі, він писав вірші. “Постарайся оформити свої думки у віршованій формі, щоб змусити мозок працювати глибше над формулюваннями, структурою та літературними прийомами”.

Щасливий випадок

Іноді стаються випадковості, й іноді вони приводять письменника до видавця або написання цілого роману. Толкін створив цілі світи, а потім використав те, що знав з міфів і легенд, щоб розповісти культові, архетипічні історії, які відбулися в чарівному світі. Незважаючи на те, що він планував все найретельнішим чином, із ним все одно ставалися щасливі випадковості. Іноді випадок – це благословення.

Сни сприяють натхненню

“Я бачив жахливий сон про неминучу хвилю, що здіймається чи то на спокійному морі, чи то підноситься вдалині від нього… і я прокидався, задихаючись в глибокій воді. Я малював її або писав погані вірші про це”. Цей стан сприяв опису вторгнення Мордора в Середзем’я. А також використовувався і в інших темах: затоплення Ізенгарда, мертві болота, потопаючий Сем.

Реальні люди стають найкращими персонажами

Населення дивовижного світу Середзем’я було списано Толкіном з реальних людей. “Поглянь навколо. Багато з тих, з ким ти щодня проводиш час, можуть стати фантастичними персонажами твого роману. Це захоплююче – уявляти їх героями або вигадувати, що вони будуть робити в тій чи іншій ризикованій ситуації”.

Ти можеш бути наступним найбільш продаваним автором

Толкін був здивований успіхом своєї першої книги, та й наступних. Він буквально відчував, що його продаваність – це випадковість. Це дає надію всім авторам, однак варто врахувати, що Толкін не володів би таким статусом, якби не робив усього, що перераховано в цій статті.

Ваші книги можуть здаватися банальними

За кілька років після написання книг письменницький досвід підказав Толкіну, що він вже набагато краще пише, ніж це було за часів публікації “Гобіта”. Таке відчуття у ставленні до своїх книг може виникати.

толкин

11 thoughts on “Секрети письменницької майстерності від Джона Рональда Руела Толкіна. Інфографіка

    Залишити відповідь