Must read: 5 книжок, які варто прочитати у жовтні

Фото: hellogiggles.com

Вдихати запах опалого листя, нагрітого останніми сонячними променями, і гортати непізнані сторінки книги, смакуючи нові емоції, знання та досвід. Поглядаючи час від часу у вікно, усвідомлюючи прочитане, або просто насолодитися текстом, уникнувши роздумів. Книги жовтня перед вами.

1. “Любовь, или Пускай смеются дети”, Людмила Петрушевская, Дина Рубина, Маша Трауб, Диана Машкова, Олег Рой, Мария Метлицкая, Андрей Геласимов

o1

У Каті було нещасливе дитинство: мати так сильно любила батька, що для неї не існувало більше нікого. Ось і виросла дівчинка з відчуттям сирітства, з образою на матір і підсвідомою готовністю повторити її долю… Так починається оповідання Маші Трауб. А в оповіданні Андрія Геласімова ситуація протилежна – навіть страшний ярлик неповноцінної дитини не заважає матері по-справжньому любити свою дитину. У цій збірці – розповіді про дітей, що сміються і плачуть, щасливих і нещасних, які чекають найголовнішого – любові.

2. “Наука Плоского мира”, Терри Пратчетт, Йэн Стюарт, Джек Коэн

o2

Під час захопливого експерименту чарівники Незримого університету випадково створили новий всесвіт. У цьому всесвіті є планета, яку вони називають Круглий світ. (Ха! А ми використовуємо більш містке визначення – Земля?)

«Наука Плаского світу» – приголомшлива суміш вигадки і наукових фактів, створена в результаті творчої співпраці Террі Пратчетта і відомих популяризаторів науки, Ієна Стюарта і Джека Коена. У книзі дивним чином поєднуються і фірмовий гумор сера Террі, і цілком доступні пояснення основних наукових принципів (теорія Великого вибуху і еволюція життя на Землі, а також значні моменти в історії науки).

3. “Маски”, Рэй Брэдбери

o3

Унікальне видання незакінченого роману «Маски» з кількох оповідань великого Рея Бредбері, написаних у 1947-1954 роках. Події в романі розгортаються не у надприродному або науково-фантастичному середовищі, а у вимірі міжособистісних стосунків, де самотня людина ліпить собі хибне обличчя, гостро реагує на байдужість навколишнього світу.

«Я сподіваюся висвітити гострим променем прожектора нашу цивілізацію: де вона знаходиться і куди йде? Я сподіваюся анатомувати дурість, гординю і вульгарність людини, щоб зробити її освіченішою, а отже, кращою».

Знайдені вісімдесят сторінок з цього неопублікованого роману дослідники творчості Рея Бредбері Донн Олбрайт і Джонатан Еллер виклали в логічній послідовності. Перші сторінки видання оповідають стислу версію незакінченого роману. Решта є уривками задумів, які Рей Бредбері обігрував. Перед нами двадцятип’ятирічний Бредбері. Це той час, коли він зустрів свою майбутню дружину Маргарет Мак-Клюр і налагодив листування з Доном Конгдоном, молодим редактором. Після весілля Бредбері і Меггі Конгдон став агентом Бредбері. І ті, й інші стосунки тривали все життя.

4. “Смотритель”.  В 2 томах, Виктор Пелевин

o4

Новинка Віктора Пелевіна «Смотритель» у двох томах – про те, що… втім, про що цей роман насправді, буде залежати від читача і його вибору… Жанрова форма нового твору, одночасно і містичного і реалістичного, отримала назву «кувирок мислення» – пряме відсилання до літературних традицій Карлоса Кастанеди і його «Сили безмовності». Читачі роману «Смотритель» зможуть по-новому поглянути на химерні посмішки історії і розкрити для себе загублені у віках таємниці.

Кожна книжка Віктора Пелевіна – грандіозна подія для всього читацького світу і нова точка відліку соціокультурної реальності. Його фірмовий стиль – розмивання межі між дійсністю і фантазією, сміливі експерименти з альтернативними версіями російської історії…

5. “Москва ординська”, А-ба-ба-га-ла-ма-га

o5

Історичне дослідження, написане на основі російських документів.

За словами Ніколая Карамзіна, російська історична наука перевантажена так званими «доважками брехні». Прибравши з описового каркасу російської історії очевидні вигадки, автор подає її у справжньому вигляді, розвінчуючи московські міфи і переконливо доводячи, що Московський улус входив до складу Золотої Орди.

«Розгорніть перший наш літопис, написаний не пізніше ХІ ст. Його укладач знає «малоросів» і перелічує різні гілки цієї частини руського племені, але, на диво, зовсім не знає «великоросів»… Про них у переліку племен, які живуть у сучасній Росії, не згадано жодним словом. Виникає запитання: хто ж такі «великороси»? Де вони взялися, якщо до ХІІ ст. їх не існувало?».

17 thoughts on “Must read: 5 книжок, які варто прочитати у жовтні

    Залишити відповідь