П’ять дитячих книжок про котиків і киць

Березень традиційно вважається котячим місяцем. Муркотики зустрічають весну гучними серенадами і нагадують нам, що час уже виходити з зимової сплячки. З любов’ю до пухнастих і лисих, довгохвостих та висловухих, чорних, білих, смугастих і плямистих чотирилапих ми підготували добірку з п’яти дитячо-котячих книжок.

1Тетяна Щербаченко “Біла, Синя та інші: оповідання”

«Біла, Синя та інші» – це п’ять історій маленьких Киць. Перша Киця особлива тим, що літає. Її мама теж мріяла про це від народження, та не змогла – і намагалася передати досвід про неможливість польоту своїй малечі. На щастя, донька успадкувала мамину мрію, а не досвід, і здійснила її. Друга Киця настільки повно та захоплено вивчає нове явище природи, що кожній дорослій киці слід повчитися досліджувати світ і шукати себе. Ще одна Кицюня розповідає історію про неприйняття її суспільством, частково спричинене забобонами, а частково – її характером. Киця від цього страждала, проте знайшла спосіб спілкуватися з іншими. Симпатичних, зворушливих пухнастиків намалювала талановита ілюстраторка Женя Миронюк.

2Дмитро Чередниченко “Чого Волошка запишалася: сучасна дитяча проза”

Погратися ялинковою прикрасою, спробувати вполювати голуба за вікном, знайти, врешті-решт, затишне місце для сну – життя звичайної хатньої кицьки сповнене турбот, які нам годі й уявити. І лише ретельне спостереження за пухнастою улюбленицею допоможе трохи підняти завісу, яка ховає від нас таємниці котячого світу.

У книжці Дмитра Чередниченка «Чого Волошка запишалася» зібрано дев’ятнадцять невеличких оповідань, у яких із ніжністю описано будні киці Волошки. Це добрі історії без авантюр, небезпечних пригод чи стрімких поворотів сюжету, без моралізування, натомість із легким гумором та елементами чарівної казки. Спокійний, виважений тон оповіді, відсутність складних тем робить цю книгу непоганим виданням для сімейного читання. Окремою перевагою «Волошки» є чудові ілюстрації Наталі Клочкової: на них, неначе жива, постає пухнаста героїня оповіді.

3Кицин дім: колисанки, пісеньки, вірші, казки для малят

Ще одна книжка для юних шанувальників котів. На сторінках видання зібрано тридцять віршиків, колисанок і казок про пухнастих улюбленців авторства Івана Франка, Олени Пчілки, Платона Воронька, Наталі Забіли та інших. Добрі та капосні, чемні й неслухняні, коти з цієї книжки дуже нагадують самих дітей, у яких “Цілий день такі турботи, / Що не встигнеш до роботи”. Завдяки простому римуванню кумедні котячі пригоди швидко запам’ятаються дошкільнятам, а веселі, барвисті ілюстрації Катерини Іванової неодмінно привернуть увагу малечі.

4Оксана Лущевська, Віолетта Борігард “Пан Коцький, Міра і море”

«Пан Коцький, Міра і море» Оксани Лущевської – безумовно, «королева краси» на дитячій книжковій поличці. Це дуже приваблива книжка-картинка великого формату із двомовним (українським та англійським) текстом. Видання такого типу відрізняється від звичайного ілюстрованого тим, що малюнки в ньому – невід’ємна частина оповідання. Майстриня Віолетта Борігард мовби сонячним промінням та морським вітром намалювала літню пригоду маленької Міри та її уявного друга – Пана Коцького, що зійшов зі сторінки улюбленої книжки, щоб відвести дівчинку до моря. Прямуючи до бежевого, золотавого та сліпучо-білого узбережжя, такого схожого на нашу улюблену Затоку, вони в цьому чарівному світі – майже як Аліса та Чеширський Кіт у Дивокраї.

5Галина Вдовиченко “36 і 6 котів”

Чи пустили б ви до себе додому зграю котів-безхатьків? Упевнені, що ні? Справді? Що ж, урешті, пані Крепова також гадки не мала, що погодиться на таку авантюру – прийняти у власній затишній однокімнатній квартирі ціле хвостате юрбище…

Книжка «36 і 6 котів» Галини Вдовиченко – проста, добра й весела історія, приправлена щоденними життєвими дрібницями. У мажорну канву оповіді без тіні повчання вкраплено думки про те, що фортуна примхлива, та безвихідних ситуацій, як і непотрібних котів, не буває; що кожен – неповторний, «хоч не завжди це можна зауважити з першого погляду»; а «зірками» можуть стати й підвальні коти, якщо до щирого бажання та природних здібностей докладуть бодай дрібку праці.

bОгляд підготовлено порталом BaraBooka 

36 thoughts on “П’ять дитячих книжок про котиків і киць

    Залишити відповідь