Кримінальний кодекс у картинках і біографія Ройтбурда – новинки “Основ” до Книжкового Арсеналу

На Книжковому Арсеналі відбудеться презентація двох особливих книжок видавництва “Основи”: книги на межі утилітарного та мистецького – “Кримінальний кодекс України” з ілюстраціями актуального українського художника Нікіти Кравцова і книги-альбома, присвяченого творчості українського художника Олександра Ройтбурда.

о1Кримінальний кодекс із нормативно-правового акту перетворюється на мистецький проект. Ця книга руйнує стереотипне уявлення про закон як доступний лише фахівцям інструмент і являє собою 33 графічні малюнки художника кульковими ручкам, що  відображають його враження від окремих положень карного законодавства.

Оформлення видання – це кінетична графіка, виконана червоною і синьою кульковими ручками. Прийоми анімації додають внутрішнього об’єму зображуваному та створюють ефект безперервного руху. Це виразні драматичні роботи, в яких не просто показана дія, а розкривається весь жах самого поняття злочин.

о2

Нікіта Кравцов – український художник, що народився у Ялті, а зараз живе і працює в Парижі. Учасник Art Kyiv Contemporary, бієнале сучасного мистецтва ARSENALE, арт-резиденції Бірючий, автор персональних виставок в Україні та за кордоном.

о3У альбомі  “Ройтбурд”, який створювався протягом трьох років (2013-2016), мистецтвознавиця Ольга Балашова в діалозі з художником намагається відтворити деталі його творчої біографії в контексті епохи та осмислити авторський внесок в історію українського мистецтва. Так, у книзі розповідь про нашого неординарного сучасника ведеться від імені двох авторів. Один – мистецтвознавиця, яка окреслює історичний та культурний контексти перехідної епохи. Інший – сам художник, який у притаманній йому іронічній манері ділиться спогадами про факти свого життя та людей, яких йому доводилося зустрічати. Також у книзі є статті Яніни Пруденко про відеороботи Ройтбудра та Лізавети Герман про його кураторську практику. У основі книги – творча біографія художника: від дитячих малюнків до робіт 2015-го року.

о4

Олександр Ройтбурд:  “Импрессионисты говорили, что пишут мир таким, каким они его видят. Пикассо говорил, что пишет мир таким, каким его знает. Я пишу мир таким, каким я его пишу. И эта сентенция настолько банальна, что вполне достойна стать афоризмом”.

Олександр Ройтбурд формувався в Одесі й це визначило його ідентичність. У якому місті не перебував би Ройтбурд – Києві, Москві, Нью-Йорку – він завжди залишався одеситом, навіть коли був упевнений, що розірвав зв’язки з батьківщиною. Південна відкритість,  загострене відчуття внутрішньої свободи та політкультурне міське середовище сформували особливий типаж інтелігентної людини.

13 thoughts on “Кримінальний кодекс у картинках і біографія Ройтбурда – новинки “Основ” до Книжкового Арсеналу

    Залишити відповідь