Оголошено лауреата Гонкурівської премії 2015

Фото: Georges Seguin / Wikimedia

Новим лауреатом найпрестижнішої літературної премії Франції за найкращий роман став 43-річний письменник-мандрівник Матіас Енар. Його книга “Компас” роповідає про улюблену тему автора – Схід і розвінчує поширені уявлення про цю частину світу.

Роману Енара вже зараз пророкують великий читацький успіх. “Компас” – десята книга письменника. Одна з найбільш відомих російськомовному читачеві – його книга “Вгору по Оріноко”, що вийшла 2011 року у видавництві “Иностранка”.

Грошова складова премії, яка вручається з 1903 року, носить символічний характер і становить 10 євро. Однак звання Гонкурівського лауреата дозволяє його володареві отримувати підвищені видавничі гонорари як у Франції, так і за кордоном. Крім того, тиражі романів, відзначених премією, досягають 400 тисяч примірників, а сам автор посідає місце у вищій лізі французьких письменників.

Гонкурівська премія може бути присуджена лише один раз за все життя. Виняток з цього правила склав Ромен Гарі, який отримав її вдруге під іменем Еміля Ажара. Серед найвідоміших письменницьких імен володарями премії свого часу ставали Анрі Барбюс, Марсель Пруст, Моріс Дрюон, Сімона де Бовуар, Мішель Турньє, Патрік Модіано, Маргеріт Дюрас, Андрій Макін, Паскаль Кіньяр, Мішель Уельбек.

12 thoughts on “Оголошено лауреата Гонкурівської премії 2015

    Залишити відповідь