Новинки та бестселери: шведський нуар і рідкісна підліткова антиутопія

Такий непередбачуваний і загадковий світ. Ідеальне суспільство і мінливі “інші”, красиві лощені фасади, за якими процвітають звичайні людські пороки, таємниці Швеції та історія французького суспільства, філософія і художній вимисел сплелися воєдино – спробуй вгадай, що є правдою.

1

“Аристономия”

Борис Акунін після сорока пригодницьких творів написав, нарешті, перший серйозний роман, якого давно чекали читачі й критики. Це “роман ідей”, який відкриває серію “Сімейний альбом”. Це роздуми автора, які він записував протягом довгих років для себе самого і не сподівався, що коли-небудь вони будуть опубліковані. Події в романі розгортаються у період революції 1917 року. Глибокі філософські думки переплітаються із художнім вимислом, тому книга підписана подвійним прізвищем Акунін – Чхартішвілі (псевдонімом і справжнім ім’ям). «Людину можна назвати арістономом, якщо вона прагне до саморозвитку, має самоповагу, відповідальна, витривала і мужня, при цьому ставиться до інших людей з повагою і емпатією».

2

“Дающий”

Написаний у рідкісному для дитячої літератури жанрі антиутопії роман є володарем найвищої нагороди в дитліті – медалі Ньюбері. Перша книга тетралогії розповідає про світ після глобальної катастрофи, відповідаючи на багато підліткових питань, нехай і невисловлених.

Джонас живе у світі, який можна назвати ідеальним. У ньому немає хвороб, воєн, та й взагалі конфліктів між людьми. Кожен працює там, де він найкраще може реалізувати свої таланти, сім’ю підбирають відповідно до певного набору характеристик, рішень приймати не потрібно. І тільки дві людини розуміють, яку ціну доводиться платити за цю гармонію: старий і хлопчик-підліток, якому він передає свої знання.

3

“Темная сторона Швеции”

Збірка темних оповідань знаменитих шведських майстрів детектива: Стіга Ларссона, Оса Ларссона, Інгера Фріманссона, Вальо і Шеваля, Манкеля і Нессера. Вони розвінчують уявлення про незалежну і демократичну, багатц і процвітаючу, спокійну і ситу Швецію, оповідаючи про наслідки гніву, жорстокості, жадібності, заздрості, темної пристрасті, ксенофобії та інших «квітів зла». Благоліпна картина, домінуюча в уявленні іноземців – лише фасад, лоск на якому ретельно наводили в країні протягом багатьох років. Як і скрізь у світі, тут широко поширені та квітнуть багато людських пороків. Чудова колекція скандинавського нуару, в якій присутні традиційний детектив, поліцейська історія, легенда і казка, соціальна і політична розповідь і розважальний текст. В якості сюрпризу для читачів – вперше опубліковане оповідання подруги життя Стіга Ларссона, архітектора та автора науково-популярної літератури Еви Габріельссон.

4

“Я имею право быть ребенком”

Просто, чітко і яскраво, як ілюстрації до цієї книги, про права дитини розповів французький педагог, письменник і видавець Алан Серр. Це не просто слова на папері, ця книга про те, що права дитини важливі скрізь: вдома, у школі, на вулиці, в лікарні, на екрані телевізора, комп’ютера і телефону, в книзі та у грі. Вони повинні дотримуватися всіма – адже діти не можуть самі себе захистити і часто за них все вирішують дорослі, – щоб з щасливих і захищених дітей виросли розумні, добрі та сильні люди. Недарма ж існує Конвенція про права дитини. Цей документ життєво необхідно правильно зрозуміти і гарненько запам’ятати всім від малого до великого. “Я дитина: ось руки мої, очі, голова, у мене є голос і серце – і є права”.

5

“Франція для французів”

Перший переклад на українську мову відомого французького політолога-елітиста П’єра Бірнбаума. У своїй книзі автор досліджує історію протистояння двох уявних спільнот французького суспільства – світської національної, сформованої після Великої французької революції, що лишалася порівняно сталою, і своєрідно “іншої”, яка змінювала своє релігійне і соціальне обличчя. Цю другу групу спочатку представляли клерикали, потім – протестанти, євреї або масони, тепер – мігранти-мусульмани. Образ “іншого” завжди використовувався для мобілізації перших.

10 thoughts on “Новинки та бестселери: шведський нуар і рідкісна підліткова антиутопія

    Залишити відповідь