Міжнародного Букера отримала письменниця із Південної Кореї

фото: www.list.or.kr

Пізно вночі 16 травня у Великій Британії оголосили переможця Міжнародної букерівської премії ( The Man Booker International Prize). Нею стала корейська письменниця 45-річна Хан Канг за роман “Вегетеріанка”. Також винагороду отримає її перекладачка на англійську 28-річна Дебора Сміт.

50 тисяч фунтів порівну поділять між собою.  Журі назвало роман “стислим, тривожним та красиво зкомпонованим”, також “моторошним поєднанням краси і жаху”.

“Це майже дивовижна історія – історія, що перестрибує від сирого фільму жахів до мелодрами, чи навіть до надмірно виразних алегорій, але при тому вона має неймовірну врівноваженість, тактовність і контроль”, – каже голова журі Бойд Тонкін. – “І це робота обох, як Хан Канг, так і чарівний переклад Дебори Сміт.  Особливість цієї перемоги у тому, що вона абсолютно рівна між автором та перекладачем. Ми відчули, що ця дивна і чудова книжка знайшла свій ідеальний голос англійською”.

Дебора Сміт вирішила стати перекладачкою у 21 рік, коли зрозуміла, що саме із корейської дуже мало спеціалістів. Вона ніколи досі не вчила іноземних мов. Проте вирушила до Південної Кореї та реалізувала свою мрію.

Всього журі обирало із 155 творів. До фіналу потрапили шість письменників – Жозе Едуарду Агуалуза із Анголи («Загальна теорія забуття»), Єлена Ферранте із Італії («Історія зниклої дитини»), власне Хан Канг, Орхан Памук (“Мої дивні думки”) із Туреччини, Роберт Сіталер із Австрії («Ціле життя») та Ян Лянке із Китаю («Чотири книги»).

Багато хто очікував перемоги Єлени Ферранте, анонімної італійської письменниці, яка вже здобула велику кількість шанувальників у Європі та США. Хоча й у неї були сильні суперники – уже визнані Жозе Едуарду Агуалуз та Нобелівський лауреат Орман Памук. Китайський письменник Ян Лянке добре відомий на своїй батьківщини. Роберт Сіталер не тільки письменник, а ще й актор, який виконав другорядну роль у стрічці “Молодість” Паоло Соррентіно.

Хан Канг 46-річна вже досить успішна південнокорейська письменниця. Викладає художню прозу в університеті в Сеулі. “Вегетеріанка” – це роман із трьох частин про молоду дівчину. Історію розповідають її чоловік, чоловік сестри та сама сестра. За сюжетом дівчина вирішує стати вегетеріанкою, бо їй наснився сон. Чоловік та батько сприймають це як шаленство. Змушують її їсти м’ясо. А згодом через її незгоду відправляють до психічної лікарні. Проте із усіх героїв саме вона залишається найбільш адекватною. Це роман про патріархальне суспільство у східних країнах, і про те, наскільки далеко і невідривно воно руйнує життя людей. За книжкою у Південній Кореї вже відзняли фільм.

Про інші романи фіналістів Міжнародного Букера можна прочитати у нашій підбірці.

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

68 thoughts on “Міжнародного Букера отримала письменниця із Південної Кореї

    Залишити відповідь