Найкращі книги для читання на шкільних канікулах

Фото: David D

Осінні канікули такі короткі, що навантажувати й без того втомлених навчанням дітей додатковими заняттями не хочеться. Але й сидіння цілісінькими днями перед комп’ютером або телевізором користі не дасть.

Займіть свого школяра читанням – і захопливо, і корисно. Ми зібрали для вас найцікавіші книги для учнів молодшої, середньої та старшої школи.

6-8 років

Майкл Бонд. «Усе про ведмедика Падінгтона»

паддингтон

Ведмедик із Дрімучого Перу радо береться за фотографування і ремонт власної кімнати, із захватом розслідує справу про зниклий гарбуз, залюбки влаштовує феєрверк і завзято прибирає садові доріжки від снігу. Можливо, у когось у житті це звичайні буденні справи, але тільки не у нашого героя. Усе, що відбувається з Падінгтоном, із блискавичною швидкістю перетворюється на справжню пригоду, а свято Різдва завдяки цьому юному джентльмену стає абсолютно незабутнім для всіх. Відтепер можна назавжди забути про нудьгу, тим паче, що завтра обов’язково будуть нові пригоди.

Галина Вдовиченко. «36 і 6 котів»

к11

36 і 6 котів – саме стільки, не більше й не менше, хвостатих героїв Галини Вдовиченко – оселилося одного дощового вечора в помешканні пані Крепової попри її бажання. Але серце непоступливої господині до котів-безхатьків прихилила киця-сфінкс Баронеса. Ані пані Крепова, ані її племінник Стас навіть уявити собі не могли, чим обернеться вторгнення у їхнє маленьке помешкання 36 дорослих і 6 маленьких котів.

 

 

 

Катя Матюшкіна. «Кіт да Вінчі. Пірати Примарського моря»

к1

 

До Звіриного міста прибули пірати! Вони викрали цілу купу всього-всього та ще й полонили нещасну білочку Бряку! А страшне й підступне мишадло Зиза теж, виявляється, пірат! І Зиза рушає до Мавпячого острова, аби стати там королем, знайти скарби й заволодіти ними! Та його слід узяв неперевершений і геніальний детектив — кіт да Вінчі. Він безстрашно долає хвилі Примарського моря, щоб завадити злочинцеві!

 

 

Пауль Маар. «Новеньке про Пана Белло»
к12

Гайда на пошуки настоянкового рецепту! Рецепт мусить зберегтися у старих прадідових паперах. І тоді Макс і пан Белло зможуть зварити чудодійне питво самі! Бо без блакитної настоянки пан Белло знову перетвориться на собаку… Друга повість про Макса й пана Белло – бурхлива, сповнена гумору й несподіванок! Уперше перекладено українською. Для молодшого і середнього шкільного віку.

 

 

 

9-12 років

Катерина Штанко. «Дракони, вперед!»

к13

Одна з найулюбленіших українських дитячих графіків Катерина Штанко майже закинула малювання. Справжні поціновувачі її таланту в розпачі — як таке могло статися? яка цьому причина?.. Нелегко повірити, але причина насправді прекрасна: віднедавна Катерина Штанко відчула в собі вулканічні пориви до… письменницької праці. Замість ілюструвати чужі твори, вона вирішила писати свої. І що вже найнеймовірніше — з легкістю написала просто цікавенну казкову повість! Київський школяр, захопившись біологією, випадково вирощує… дракона, який круто змінює його звичне життя… Ця феєрична казка є певною мірою і детективом, і пародією на детектив. Тут і легке фентезі, і дитяча «бондіана», і багато пізнавальних моментів. Це перша повість визначної української ілюстраторки. І якби ж ви знали, як нелегко було вмовити її проілюструвати власну книжку…

Андрій Кокотюха. «Таємниця козацького скарбу»

к3

Перед тобою, любий читачу, справжній детектив, у якому беруть участь твої ровесники – тямущий Данько і спортивний Богдан, дівчинка Галка з навіженим страусом на прізвисько Футбол, кілька дорослих вуркаганів, а також непривітна ватага на чолі з Льонькою Гайдамакою… Йдеться, звичайно ж, про козацький скарб – бочку золотих монет і золоту козацьку булаву. Понад три століття ведуться пошуки цього безцінного скарбу, і лише в наші дні двоє школярів під час літніх канікул випадково наближаються до розгадки таємниці… Пан чи пропав, втікати чи залишатися, жити чи вмерти – ось такі непрості дорослі запитання постають перед відважними школярами…

 

Міхаель Енде. «Нескінченна історія»

к8

Читання книжок – заняття корисне і захоплююче, воно неначе переносить читача до зовсім іншого світу, змушує нога в ногу слідувати за героями, хвилюватися за них і співпереживати. Зазвичай, це все, що може зробити людина для героїв книги, за все інше відповідає автор. Хто автор «Нескінченної історії» – книги, яка одного разу трапляється звичайному хлопчикові Бастіану, невідомо. Але події, про які вона розповідає, змушують його із захватом гортати сторінку за сторінкою, сподіваючись, що комусь та вдасться врятувати Фантазію від смертельної небезпеки. Начебто герой знайшовся – хлопчик на ім’я Атрейо, він сміливо долає перешкоди на шляху до істини. Ось тільки здається, що з книгою з «Нескінченною історією» не все так просто, її герої ніби чекають ще чогось, якогось дива. Чи не божественного втручання? Але хто зможе змінити долю героїв, якщо не Бастіан?

Мартін Содомка. «Як змайструвати автомобіль»

к14

Двоє друзів, пацючок Арні і горобець Зила, надумали змайструвати автомобіль. До них приєднався жабун Крістіан, який вміє роздобувати все необхідне, тож можна весело братися до роботи. Наші герої живуть на околиці, поблизу старих дворів, майстерень і великого звалища. У такому середовищі меткий розум і гострий язик їм аж ніяк не зашкодять. Читаючи цю історію, сповнену пригод і труднощів, ви зрозумієте, як влаштований автомобіль і як він функціонує. Ви зможете дізнатися, як працюють двигун, зчеплення, гальма, а також – чимало цікавого.

 

Підліткам

Шон Кові. «7 звичок високоефективних підлітків»

к4

Це покроковий путівник для підлітків, який допоможе їм дійти із того місця, де вони є зараз, туди, де хочуть опинитися в майбутньому. Їхні цілі, мрії, плани – усе це здійсненне й досяжне. Просто потрібно знати, що допоможе правильно рухатися обраним шляхом. І ця книга Шона Кові стала для мільйонів підлітків школою самоповаги та успіху.

 

 

 

Володимир Арєнєв. «Порох із драконових кісток»

к2

Марта на прізвисько Відьма — звичайна старшокласниця. Відтоді, як батько поїхав на заробітки, вона живе удвох із мачухою, яку терпіти не може. Марта мріє вирватися з рідного містечка, а для цього сумлінно вчиться й підробляє в Інкубаторі. Однак зароблених грошей навряд чи вистачить на платне навчання в столичному універі. І тому в Марти є ще один приробіток: вона потай викопує, нейтралізує і збуває токсичні кістки. Кістки драконів.

 

 

Ульф Старк. «Диваки і зануди»

дивакиСимоні – дванадцять, і в її житті повно прикрощів: мама зв’язалась із занудою Інґве, через переїзд у нове помешкання треба змінити школу і покинути друзів, ще й зник улюблений пес Кільрой. У новій школі Симона мимоволі стає… Симоном, і їй навіть подобається спершу видавати себе за хлопця. Таємницю дівчинки знає лише дідусь-дивак. Але справжні проблеми починаються, коли Симона закохується…

 

 

 

Малгожата Гутовська-Адамчик. «110 вулиць»

к5
Довгооочікувана прем’єра підліткової книжки про хлопців ― “110 вулиць” Малгожати Гутовської-Адамчик. Цього разу із типовими ― і не дуже, але від цього не менш насущними! ― підлітковими труднощами стикається Міхал, 16-річний варшав’янин. Авторка із традиційною проникливістю і правдивістю відтворює світ старшокласників, з його прагненнями, страхами і бунтарством, та гармонійно переплітає його зі світом дорослих ― батьків і друзів родини ― для ще більшої глибини та розуміння наскільки непросте навіть ідеальне на перший погляд життя.

15 thoughts on “Найкращі книги для читання на шкільних канікулах

    Залишити відповідь