Книжки на літо: топ-5 перекладних новинок нон-фікшн

коллаж Styler.rbc.ua

Читання якісної нехудожньої літератури – це ефективна «зарядка» для розуму і потужне джерело натхнення. На щастя, україномовний ринок розростається, з кожним днем з’являється все більше і більше різноманітних книг відомих в світі авторів.


Мемуари Хілларі Клінтон, сучасне мистецтво, ілюстрована розповідь про Енді Воргола, посібник по вихованню самостійних дітей і польські репортажі з пострадянських країн.

«Важкі рішення», Хілларі Родем Клінтон, Наш формат

Хілларі Родем Клінтон – юрист, колишня Перша леді, сенатор від штату Нью-Йорк, кандидат в президенти США на виборах 2008-го та 2016 року, 67-й Держсекретар США.

«Важкі рішення» – це відверті спогади політика про свою роботу Держсекретарем. Посаду вона зайняла після програшу на президентських виборах в 2008-му. У своїй книзі Хілларі постає перед нами сильною жінкою-політиком, люблячої дочкою, дружиною і матір’ю.

Клінтон довелося працювати в непрості часи, які вимагали важких рішень. Саме про ці рішення вона і розповідає в своїх мемуарах. Книга «Важкі рішення» розкриває секрети того, що відбувалося за «закритими дверима». Проливає світло на війну в Афганістані та вічну проблему США – Сирію, показує, як Америка змогла вийти зі скандалу з WikiLeaks, не втративши обличчя, а також піднімає такі важливі питання, як проблема зміни клімату і порушення прав людини.

«Це Ворґол», Кетрін Інґрем, Видавництво Старого Лева

«Видавництво Старого Лева» в черговий раз здивувало читачів, випустивши ілюстровану біографію дуже суперечливої, але від цього не менш чарівної особистості. Енді Ворґол – основоположник поп-арту, творець міфів і комерційно успішний художник. Нове видання – це ілюстрований життєпис художника, що включає неймовірні факти з його біографії, історії знаменитих картин, принципи його життя і творчості. Автор книги Кетрін Інґрем не вперше береться за біографії великих – раніш у неї вийшла книжка про Сальвадора Далі.

Читати:  100 найкращих нон-фікшн книг усіх часів. Перша десятка

«Як виховати дорослого», Джулі Літкотт-Гаймс, Наш формат

Книга повністю присвячена батьківській гіперопіці. Саме в ній автор бачить головну проблему виховання сучасних дітей. Джулі Літкотт-Гаймс до 2012 року працювала деканом першокурсників і радником старшокурсників в Стенфордському університеті, де, до речі, отримала нагороду за винятковий внесок в освіту і якість студентського життя.

Батьківська гіперопіка, на думку автора, на даний момент набула масштабів катастрофи. Сучасна молодь не готова найближчим часом прийняти на себе відповідальність за долю країни. Більш того, вона не готова навіть відповідати за власне життя. На численних прикладах і результатах багаторічних досліджень автор доводить: батькам, перш за все, потрібно не перевиховувати дітей, а змінюватися самим. На прикладі власної родини автор демонструє, як вирватися з лап надмірної опіки щодо власних дітей і перестати поповнювати ряди «батьків-квочок».

«33 митці в трьох актах», Сара Торнтон, Huss

Ще одна нон-фікшн новинка з нашого огляду присвячена мистецтву. Це робота британської письменниці та психолога Сари Торнтон – добірка біографій художників – від міжнародних суперзірок до непублічних викладачів мистецтва.

Автор розповідає про свої візити до Ай Вей Вея до і після ув’язнення, про виступи Джеффа Кунса перед новими колекціонерами в Лондоні, Франкфурті та Абу-Дабі, про зустрічі з Яої Кусамої в її студії.

У книзі автор розповідає про те, як це – бути художником в сучасному світі. Попередня книга Торнтон – «Сім днів в світі мистецтва» – стала бестселером.

Читати: 100 найкращих нон-фікшн книг усіх часів. Друга десятка

«Танечні ведмеді», Вітольд Шабловський, Темпора

Остання книга з огляду – репортаж-дослідження від відомого польського репортера Вітольда Шабловського. «Танечні ведмеді» – це, з одного боку, розповідь про дикунський звичай дресирування ведмедів в Болгарії, а з іншого – алегорія посткомуністичної трансформації в Польщі, Україні, Естонії, Сербії, Албанії, на Кубі та в Грузії. Раніше українською уже перекладалися роботи Шабловського: репортаж про Туреччину «Убивця з міста абрикосів» і репортаж-експеримент «Наша маленька ПНР».

Огляд вийшов в рамках проекту з виданням rbc.ua

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

12 thoughts on “Книжки на літо: топ-5 перекладних новинок нон-фікшн

    Залишити відповідь