Дика природа: топ-5 історій від відомих авторів

Побути в незвичайних умовах — це перевірити себе в черговий раз на міцність. Британська письменниця Алексіс Сміт обрала декілька її улюблених книжок, в яких дія відбувається у диких, екстремальних умовах. Саме вони перевіряють людину на витривалість, та виводять на поверхню потаємне.

Маргарет Етвуд Surfacing (“Винирювання на поверхню”)

Роман знаменитої Етвуд 1972 року. Рекламщики цю книжку називали “найбільш шокуючою історію, яку коли-небудь написала жінка”. Це історія про те, як дві жінки та два чоловіки вирушають в канадську глубинку, щоб з’ясувати, що трапилось із зниклим батьком однієї із героїнь. У результаті, не всі із них зможуть повернутися назад до цивілізації. Під час пошуків, згадуючи дитинство, намагаючись зрозуміти причину зникнення, головна героїня повільно скочується в безумство і дикість.

Туве Янссон The True Deceiver (“Справжній шахрай”)

Це дивна історія про двох жінок із віддаленого фінського міста. Одну називають відьмою сільські діти та погоничі вовчих зграй, інша є ілюстраторкою дитячих книг вже в похилому віці, яка обожнює малювати лісові галявини із зайцями. Усі непотрібні речі, вони відносять на замерзле озеро за лісом. Щоб коли настане весна, усе розтануло і затонуло, разом із їхніми непорозуміннями та проблемами.

Кадзуо Ісігуро A Pale View of the Hills (“Там, де в серпанку пагорби”)

у Етсуко, яка жила в британському селі. Головна її задача – розгадати причини самогубства її старшої доньки. Оповідь повертається в минуле, за декілька років після закінчення Другої світової війни у Нагасакі. Ось тут і починається безумство. Вагітна самотня Етсукі, разом із подружкою та проблемною донькою винаймають напівзруйнований після війни будинок. Розташований на околиці міста, відразу біля лісу. Книжка про те, як тонко можуть бути пов’язані ДНК матері та доньки, та як пам’ять може передатися наступним поколінням.

Пітер Рок My Abandonment (“Моя покинутість”)

Це реальна історія психічно неврівноваженого батька та доньки із Портленду в штаті Орегон. Вони жили вдовх протягом декількох років у закинутому дикому парку на околиці міста. І майже ніяк не взаємодіяли із цивілізацією. Одного дня їх помітив хлопець, який загубився на пробіжці та викликав поліцію. Органи їх розлучили. Це історія про те, як цивілізація може зруйнувати усе те, що створила природа.

Мерілейн Робінсон Housekeeping (“Господарство”)

Двоє сестер, Рут та Люсіль, виростаючи, втратили усіх — матір, бабусю, тіток, і навіть одна одну на мить, коли в їхньому місті Фінгерборн сталась трагедія — в озері затонув потяг. Дівчата блукають берегом озера разом із тіткою Сильві, обкрадаючи човни та вивчаючи руїни зруйнованих садиб. Письменниця Алексіс Сміт називає цю частину книжки, одним із найкращих описів природи в художній літературі.

Матеріал підготовлено в межах спецпроекту з виданням lb.ua

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

16 thoughts on “Дика природа: топ-5 історій від відомих авторів

    Залишити відповідь