Впливове видання The Guardian назвало ім’я кращого автора-дебютанта 2015 року

Фото: Andrew McMillan/Twitter

Авторитетне британське видання The Guardian визначило переможця своєї премії для авторів-початківців Guardian first book award. Ним став поет Ендрю Макміллан.

Макміллан – перший поет-призер за всю 17-річну історію премії, більш того, до шортліста поезія потрапила лише вдруге. Збірка Physical складається з віршів, які досліджують переживання чоловіків, починаючи від тренажерного залу до північних промислових міст.

У характеристиці журі сказано: “Чудово, що в цій збірці так повно розкрита тема маскулінності та одностатевого кохання, яка не залишить байдужим читача, незалежно від віку і статі. Вона стала для нас несподіванкою в хорошому сенсі слова, і рішення було прийнято одноголосно”.

Автор Physical говорить, що його поезія – як фільтр, який щиро приймає все, що відбувається у житті, пропускає крізь себе і повертає читачеві, щоб підштовхнути його до дії. Для нього важливо бути відвертим, чесним і якомога більш правдивим. 27-річний лауреат є сином поета і радіоведучого Іена Макміллана. Не згадуючи цього зв’язку, Ендрю присвятив свою збірку батькам.

поєзия

Макміллан також увійшов до шортліста премії Costa Book Awards в номінації “Поезія”, результати якої будуть оголошені в січні 2016 року.

Премія Guardian first book award була заснована в 1999 році. Відтоді вона щорічно вручається кращому автору-початківцю, який пише англійською або ж був перекладений на англійську мову. Ця премія є єдиною, яка не чинить жанрових обмежень для авторів-дебютантів. Прийом заявок триває до середини червня, після чого журі оголошує лонгліст і шортліст. Ім’я переможця традиційно називають у листопаді. До розгляду приймаються також самопублікаціі, але тільки в друкованому вигляді. Лауреат премії отримує 10 000 фунтів стерлінгів.

Лонгліст 2015 року можна подивитися тут.

11 thoughts on “Впливове видання The Guardian назвало ім’я кращого автора-дебютанта 2015 року

    Залишити відповідь